Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дългокърмещи майки, да пообщуваме! - тема 36

  • 21 176
  • 104
# 90
Hamsti, препоръките са за това, кърмата да остане основна кърма до около годинка. Т.е. не инициираш заместване на хранене, като гониш грамажи, а оставяш бебето да хапва, колкото поиска самичко. Обикновено около годинка бебетата сами заместват поне 1 хранене.
Повечето майки предпочитат да накърмят бебето малко преди хранене с твърда храна.Така то не е твърде нервно от глад и е готово да опитва нови неща.Ти ще забележиш по бебето кое действа най-добре.Някои пък, ако са накърмени не обръщат внимание на другата храна-тогава майката предпочита да накърми след "твърдата" храна.
Доста родители избират да захранват и по ЗВБ, там нещата стават бавничко, по инициатива на бебето и то си суче доста поне до година, а и след това.
Виж целия пост
# 91
Здравейте всички! Моля да ме извините, ако съм избрала неподходящо място да задам въпроса си, но той е ориентиран именно към вас - дългокърмещите или дългокърмили майки. Имам дете на 2 години и 4 месеца, което продължавам да кърмя.Опитвам се да игнорирам постоянните подигравки и забележки на близки и непознати, но наскоро получих укор, от който особено ме заболя. Преди около година по зъбките на детето ми започнаха да се появяват черни петънца. Водих го при няколко стоматолози, като последният директно заяви, че проблемът се корени в “ненормално дългия период на кърмене”. Каза ми и, че детето ми ще има трудности с произношението в бъдеще. Знам, че медицинските специалисти водят спорове дали кърмата е кариесогенна или не и дали по-късното отбиване крие негативни последици, затова ще съм изключително признателна на всички, които ще отделят от времето си, за да споделят своите лични наблюдения! Благодаря ви!
Виж целия пост
# 92
Ей, не само стоматолог, ами и логопед. При нас всеки е експерт по всичко. Единственото ненормално е, че зъболекарят се изказва без един ред да е прочел по темата.
Виж целия пост
# 93
От това, което аз съм прочела и знам е, че няма никаква връзка между кариес и кърмене. Захвата на зърното е по такъв начин, че реално млякото се излива почти директно в гърлото, без да преминава през устната кухина (най-образно казано).
За проговарянето дори помага, тъй като сукането упражнява и тренира двигателните мускули на челюстта.
А иначе всяко медицинско лице се чувства длъжно да ти обясни колко е вредно кърменето и си цитират едни и същи глупости, които нямат никаква логика.
Аз на лекари отдавна спрях да обяснявам за кърменето. Много им е удобно да обвиняват това за всеки проблем.
Виж целия пост
# 94
Mamasaurus, разбирам чувствата ти. Нормално е да се почувстваш зле, при такава груба реплика. И абсурдна.
Всеки добър логопед(а и зъболекарите и ортодонтите е добре да поназнайват) знае, че сукането е изключително важно за развитието на челюстта и допринася за речта. Сукане, дъвкане, проговаряне...това са си етапи, които природата е предвидила и си имат цел и резултати. 
С една зъболекарка в ЕО дент имах скандал по този въпрос-толкова ограничено същество не бях виждала. После написах едно дълго оплакване към клиниката им, надали са го взели в предвид, защото и други дългокърмили майки се оплакват от невежите реплики.
Ходили сме в клиника Дучеви и Цветелина Дучева е приятно осведомена и адекватна. В момента ходи при доцент Маркова, която и да е на друго мнение, не пита и не коментира-т.е. достатъчно уважителна и възпитана е. Поне моят опит с нея е такъв.
Връзка между кърменето, кърмата и кариеса, може да има, доколкото детето има някаква особеност в устната кухина, поради която не засуква правилно и остава кърма в устата.
Големият ми син е с проблемни зъби, кърмен е до 2години и половина. Като зъбите му се развалят от преди годинката, та няма никаква връзка между дългото кърмене и кариесите.
Адекватна консултация получих от Цветелина Дучева. Тя каза, че има много вероятни причини да се случи това, нарече го "дисплазия на млечните зъби". Дължи се обикновено на проблем в организма на майката, в ранните седмици от бременността, когато се оформят млечните зъби на зародиша. Антибиотици, силен стрес, недостиг на някои вещества, гладуване, много повръщане, натрупвания от пластмаси...всичко това влияе.
След изникване на млечните зъби започвал паралелен процес на деминерализация  и минерализация , като обикновено второто взима превес. При децата с проблем, обаче, не могат да се минерализират и стават на ситни дупчици.Появяват се бели петна, после пожълтяват, стават на кариеси, рушат се. Ако и слюнката е по-киселинна, ако ядат сладки неща, ако пия сокове, ако имат нощни хранения с шише-положението става по-зле.
Тя ми каза"Представете си, ако го хранехте с шише какво щеше да е, с кърменето сте забавили процес". Макар, че , когато има такъв проблем, всяка храна влияе. Синът ми е и с юздички под езика, под горната устна и с ретрогнатия, заради което не засуква добре, но като цяло не е имал проблем с храненето.
Та в нашия случай кърмата може да е повлияла.Но ме докарват до бяс, когато обобщават и нарочват кърменето и кърмата, без дори да огледат устата, да разпитат какви други храни приема, хранен ли е с шише.  А сукането е изключително важно за деца с проблеми с челюстта, то помага за по-доброто и развитие.
Има няколко статии по въпроса. И на Хедра, и преведени от Ла Лече Лига. Преди 2 години в България дойде и една израелска зъболекарка, бивша консултантка от Ла Лече Лига и IBCLC консултант-Джина Уайзман. Имаше презентация по този въпрос, но трябва да я изнамеря.
Това е преведена статия, авторът е Kelly Bonyata, IBCLC  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=174758
Ето и информация от Христина Янева - Хедра https://www.namama.bg/article/kak-i-zashto-se-poiaviava-kariesat … -rannoto-detstvo/
https://www.namama.bg/article/predizvikva-li-karmeneto-kariesi/
https://www.namama.bg/article/karies-i-prevenciia-na-kariesa-pri … ebetata-i-decata/
 
Съжалявам, че толкова локуми разтеглих, но ми е болна тема и много се ядосвам Sweat Smile
Виж целия пост
# 95
Големият ми син е кърмен 3,6 г. като  отбиването се случи след като къемих няколко месеца тандемно. Проблем с кариеси има откакто почна да яде сладко. Стоматолога дори не прие, че са страшни.
За да спра приказките на хората просто не коментирах, че кърмя още. Дори послъгвах.
И тъй като той проговаря много късно по ред други причини свързани с ушите му, интересното е че всички логопеди са споделяли как той изговаря трудни звъци правилно. В, Л и Р са му проблемни само като поне две от тях са в една дума.
Виж целия пост
# 96
Сърдечно ви благодаря за подкрепата! Наистина имам нужда от нея, защото, знаете – натискът на околните и чувството за вина (пък била тя и вменена) са смазващи.

Далеч съм от мисълта, че не допускам грешки като родител, но някак си не мога да приема, че кърменето само по себе си уврежда зъбите или нанася по-сериозни поражения върху здравето на децата. Още с появата на първото петънце започнах да търся обяснение в наши и англоезични сайтове, да се допитвам до различни специалисти. И въпреки че бях отхвърлила вероятността проблемът да е следствие на честото нощно кърмене, реакцията на последния стоматолог отново ме накара да се съмнявам в майчината си интуиция. Не се поинтересува с какво храня детето си, каква вода му давам да пие, здрави ли са моите зъби..., а директно ме попита:

- Колко време го кърми?
- Все още кърмя – отговорих.
- Ами, гледай до казармата да го отбиеш!
- Смятате, че има връзка между кърменето и петънцата? – попитах аз.
- Убедена съм!

След което “лекцията” започна, но разбира се, нямам намерение да ви обременявам с нея.
Още веднъж ви благодаря!
Виж целия пост
# 97
Мили мами,

Моето детенце е на 1,6 и все още си хапва предимно кърма, денем и нощем, независимо, че се върнах след годинката на работа. Твърда храна почти никаква не яде.
Не ми е това притеснението обаче Laughing
Със съпругът ми много искаме второ бебче!
Гинеколожката първо, че ме скастри, че трябва или сега да отбия, или веднага щом забремения, второ, че ми каза, че няма как докато кърмя да забременея, заради тоя висок пролактин Disappointed
Виждам, че има други момичета, при които е станало, дори една мама от отчетната. Нещо специално правили ли сте? Сори за глупавия въпрос, но не ми се иска да отбивам, а пък едновременно много желаем второ детенце Heart
Виж целия пост
# 98
Аз забременях като кърмих активно основно нощно време или във времето когато съм вкъщи. Пиех в начална бременност по 2 но шпа за да не си докарвам излишни контракции.
Виж целия пост
# 99
Здравейте, аз кърмих две години едно пристрастено кърмаче, което също не желаеше много твърда храна. Цикълът ми се възстанови, когато детето навърши година и пет месеца, след още пет месеца забременях. Искаше и продължаваше да суче, но хормоните на бременността бяха променили кърмата. Буквално засукваше за два пъти и само се отказваше. Не съм давала адаптирани мляко, вечер след вечеря и преди лягане предлагах кисело мляко, а през нощта неподсладен чай или вода. Но шпа или други лекарства не приемах, въпреки предупрежденията за чувствителна матка и т.н. Взех си само качествени витамини за бременни и кърмачки. Така в третия месец на бременността окончателно спрях и нощното приспивно кърмене. Когато се роди бебето, голямото поиска да види млякото и да пие пак, тогава му занесох за първи път прясно краве мляко, което не му се понрави и дотам. 
Виж целия пост
# 100
Лорелай, имаш ли вече цикъл?
Различно е при всяка жена, но обичайно кърменето на по-голямо кърмаче не пречи на забременяването. Има все пак отделни случаи, когато хормоните по-бавно се напасват.
За пролактин-той е страшно чувствотелен хормон, но доста скоро след раждането спада и вече не е с големи нива.
Веднага след раждането е много висок, след това постепенно спада. Предполагам знаеш, че има един момент на "регулиране" на лактацията. Тогава горе долу спира водещата роля на пролактика и за кърмата започват да са отговорни пролактиновите рецептори(засичат има ли кърма в гърдата, ако няма-пълнят я) . Та след този момент пролактинът се вдига само по време на самото кърмене или при докосване на гърдите. И при некърмещи може да се вдигне от много неща, чела съм, че и от ядене на месо.
При дете на година и половина трудно ще влияе толкова този хормон, а ако е в доста високи стойности, вероятно се касае за здравословен проблем, не ефект на кърменето(често се отключват такива неща по време на бременност).
Аз забременях година и 7-8 месеца след раждането. Беше неуспешна бременност. След това забременях 6 месеца по-късно, още кърмех.
Много бързо започна да ми намалява кърмата и усещах дискомфорт. С различни "правила" успях да огранича времетраенето, разсейвах и в един момент кърменията станаха много редки. Спря да суче, когато бях в 3-4 месец, на 2 години и половина.
Виж целия пост
# 101
Много благодаря за бързите отговори!
Цикъл имам, откакто малкият стана на 8 месеца.
А пролактинът и останалите хормони проследих от последния цикъл миналата седмица, така че резултатите са съвсем пресни - 49,36 при граници 5,18 - 26,53. Все още не съм ходила при докторката да си каже и тя мнението, но тя и преди изследванията каза, че пролактинът така или иначе при кърмачки си е по-висок, така че този резултат не ме учудва, вие сега обаче ме хвърляте в размисъл Smirk
От месец съм взела витамини за кърмачки, за да подсиля малко организма, ако има нужда. Дано и при нас се случат нещата, защото много искаме да имат малка разлика ( а и съм с поликистоза, та да не изпускаме момента, както казваше моят инструктор - "докато фурната е още топла"Laughing без да се обиждате от израза) Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 102
Аз споменах в поста си за отбиването. Малко преди голямото да стане на две съм забременяла, докато още го кърмех. Голямото се получи трудно, с нередовен цикъл съм, на прага на ин витро процедура и при tsh над 6. След цветна снимка за проходимост на тръбите има констатация „двустранно ампутирани тръби”, т.е. тотална непроходимост. Като се има предвид това + някои други лични подробности, номер едно беше чудо, а номер две до някъде изненада. След като родих номер две, при профилактичен преглед доктор изрази мнение за пкя. Цикълът ми след първото се възстанови на 8-мия месец.
Според мен, най-важно е да не го мислите. Това напряга и забавя процеса.
Виж целия пост
# 103
Аз съм също със сложна гинекологична операция и непроходимост на тръбите, цяло чудо е, че не направих някоя извънматоча бременност. Моят лекар казваше където е текло, пак ще тече, така че въобще не се бавихме. На години съм и нямам време за губене, даже моят мъж си прави устата за трето дете. Сега номер две е на годинка, но още не ми се е възстановил цикъла. Желая успех на всички в сбъдването на мечтите Ви!
Виж целия пост
# 104
Аз също съм с проблеми. Преди първото бях с по-висок пролактин и нисък прогестерон. Менструация имах 3-4 пъти в годината.Не бях с ПКЯ, даже почти не овулирах. Забременях и аз с голямото някак чудодейно-след цветна снимка чакаха менструация за проследяване на цикъл и после стимулация. Гледаха ме през няколко дни уж нямах овулация, уж всеки момент ще ми дойде-оказах се бременна.После още премеждия...   Имам предразположеност за тромбофилия и тогава не знаех, успяла съм да износя без инжекции. 
И двете ми бременности бяха рискови, с контракции. Но при втората не се влияеха и провокираха от кърменето. При втората правих и амниоцентеза, но след отбиването.Вероятно ако още кърмех тогава щях да огранича/спра кърменето поне 10-14 дни след процедурата.
Като цяло-с голямо бебе/дете вече е по-лесно.  А нещата при бременност стават някак естествено с намаляването на кърмата и дискомфортът, които често идва.
На предната страница сме говорили как да се намали кърменето и да се тръгне към отбиване. А ако на майката и липсва-при някои жени в края на бременността дискомфортът изчезва и може да се върнат към кърменето на детето или след раждането.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия