Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим, да обсъдим... - 2

  • 139 560
  • 741
Добре дошли в новата тема! bouquet


Тя ще бъде за споделяне и взаимопомощ. Нека запазим добрия тон и доброто настроение! Hug

Какво представлява това време на промяна?

Климактериумът (перименопаузата) е преходен период от живота на жената – овулацията спира и постепенно намалява продукцията на полови хормони от яйчниците. Този период се подразделя на три фази – пременопауза, менопауза и постменопауза.

Пременопаузата (40 – 49 години) е фаза, през която постепенно започва отслабване на яйчниковата дейност. Първоначално, през втората половина на цикъла, количеството на един от яйчниковите хормони – прогестерон, е недостатъчно. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Проблемите, възникващи пред жената през тази фаза от климактериума, са свързани главно с нарушения в менструалния цикъл. Отделянето от яйчниците само на естрогени предизвиква силно и неправилно разрастване на ендометриума.
Най-често след забавяне на очакваната менструация настъпва обилно и продължително маточно кръвотечение. Това са така наречените функционални маточни кръвотечения, дължащи се на неправилната дейност на яйчниците, при появата на които е задължителна консултацията с гинеколог.

Менопаузата (49 – 51 години) се определя ретроспективно – една година без кървене, считано от последната спонтанна менструация. Това окончателно бележи и края на репродуктивния период на жената. Най-често менопаузата настъпва около 50-та година.

Постменопаузата (52 – 60 години) е последната фаза на климактеричния период, през която настъпва пълното или почти пълното угасване на яйчниковата дейност.

Причина за настъпване на климактериума е намаляване на хормоналната активност на яйчниците, в резултат на което постепенно спада нивото на женските полови хормони.
Първоначално, в пременопаузата, намалява нивото на прогестерона и това води до нарушения в менструалния цикъл – нередовни менструации, забавяне на очакваната менструация, обилни маточни кръвотечения. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Недостигът на естрогени е причина за множеството симптоми – горещи вълни, нощни изпотявания, безсъние, тревожност, раздразнителност, понижено самочувствие и либидо.
Липсата на естрогени води и до атрофичните изменения в кожата, лигавиците, пикочно-половата система.

Симптоматиката на климактериума се нарича още климактеричен синдром и представлява комплекс от оплаквания. Климактеричният синдром е с различна степен на изява, индивидуален и с различна продължителност при всяка жена.

Основните групи оплаквания са:
•   менструални нарушения – чести, обилни менструации, нециклични кръвоизливи, липса на мензис
•   невровегетативни и нервнопсихични оплаквания – топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност, депресия, плачливост, чувство за малоценност, намалено либидо
•   атрофични промени на кожата и лигавиците
•   метаболитни промени – в липидния профил, остеопороза

Най-типичното оплакване в климактериума (при около 80% от жените) са така наречените “топли вълни”. Започват като внезапен пристъп на затопляне на лицето, шията и гърдите. Продължават най-често 1 – 2 минути и са съпроводени с видимо зачервяване на кожата. Броят на топлите вълни за денонощие е различен – от няколко до няколко десетки. Могат да продължат до пет години след менопаузата.

Към невровегетативните оплаквания спадат и изпотяванията, главоболието, световъртежът и безсънието. Много чести са и невро-психическите оплаквания – при всяка четвърта жена. Тe включват: меланхолия, депресия, плачливост, повишена раздразнителност и немотивирано безпокойство.

Жените, занимаващи се с умствена дейност, съобщават за трудна концентрация на вниманието и за отслабване на паметовите възможности.

Ниското ниво на естрогените е причина и за настъпване на различни атрофични промени в пикочно-половата система.

Източник: http://spisaniemd.bg/md/2010/06/klimakterium


Благодаря на Как` Сийка за предложения текст! bouquet
Добре е да има и полезна информация.

Благодаря и на Lemy за предложението! bouquet


Тема 1
Виж целия пост
# 1
Благодаря за темата!
Виж целия пост
# 2
Благодаря за новата тема!

Повече чета и рядко пиша, но не искам да изпусна нещо.
Виж целия пост
# 3
Мерси Грийни за новата тема!
Виж целия пост
# 4
Записвам се да ви следя.
Оплаквания като цяло нямам, освен много болезнени гърди между два цикъла, преди последния цикъл. Две закъснения на цикъла през лятото, но имах много стресови ситуации. Пия добавки, спортувам. Продължавам да чета.
Виж целия пост
# 5
Грийни поздравления за темата  smile3525.
Всички жени минаваме през този период ... да си пожелаем да е по-лек и кратък.
Виж целия пост
# 6
Благодаря, Грийни! bouquet

Аз започнах от вчера пак див ям.
Да видим какво ще се случи. Crossing Arms
Виж целия пост
# 7
Я да се оплача. Уж цикълът ми е редовен, обаче последния месец ме изненада по никое време.
Освен това, съм с всички екстри - изкуфявам, а работя с главата. Настроенията са ужас - от депресия към беснотия и обратно. И нощни изпотявания и затруднено уриниране нощем. И мигрената, разбира се, но малко по-гадна.
Виж целия пост
# 8
включвам се и аз да ви следя, скоро ще правя 43г., още не съм забелязала някакви симптоми, но почвам да се информирам
Виж целия пост
# 9
Аз да попитам- имате ли проблеми с паметта като част от "екстрите " на предменопаузата ?
Виж целия пост
# 10
аз определено забелязвам, че откакто минах 40г. паметта ми почна да поотслабва
Виж целия пост
# 11
asya02, изчезвай от тази тема докато е време. Откакто почнах да я чета, вече имам голяма част от неприятните признаци.
Що се отнася до паметта, отива си неминуемо. 49-та година карам.  Peace
Виж целия пост
# 12
Я да се оплача. Уж цикълът ми е редовен, обаче последния месец ме изненада по никое време.
Освен това, съм с всички екстри - изкуфявам, а работя с главата. Настроенията са ужас - от депресия към беснотия и обратно. И нощни изпотявания и затруднено уриниране нощем. И мигрената, разбира се, но малко по-гадна.
Виж си щитовидната жлеза, тсх и фт 4 минават по каса и може да ги пусне и личната.
Много от симптомите при проблемна щитовидна се припокриват с критическата -  дължината на цикъла, нерви, разсеяност, неспособност да се концентрация, нощно изпотяване, качване на кг. и тн., така, че преди да решите  че е критическата, вижте си жлезите.  Peace
При мен така се получи преди няколко години.
Виж целия пост
# 13
Възможно е да си права. Аз в пубертета съм имала проблем с ЩЖ.

А лесната уморяемост от какво може да е? Като изключим анемията, нея си я знам, ама напоследък грохвам направо към 3-4 часа следобед.
Виж целия пост
# 14
Възможно е да си права. Аз в пубертета съм имала проблем с ЩЖ.

А лесната уморяемост от какво може да е? Като изключим анемията, нея си я знам, ама напоследък грохвам направо към 3-4 часа следобед.

Как се храниш?
Виж си и кръвната захар.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия