Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 6

  • 85 563
  • 748
# 465
Какъв документ е достатъчен всъщност могат да кажат от държавата, където учи студентът.
Виж целия пост
# 466
laurentin bouquet Judy bouquet Благодаря за насоките!
Ще питам в Св. Никола, ще попитаме и в Университета какви изисквания имат към документа.
Всъщност, не е чак толкова спешно, може да направи изследванията и през декември, когато се прибере за ваканцията. Този документ не е нужен на всяка цена, просто ще е едно облекчение, ако го има и се наложи да го ползва. А може и да не се наложи да го ползва, знае ли човек ....  Simple Smile
Виж целия пост
# 467
На място се пита, вече са големички, ще се оправят.

Св Никола доколкото знам е за деца, а тя ако е пълнолетна, трябва да питате психиатър за възрастни.

Тогава не са ли ви дали диагноза, преведете нея.
Виж целия пост
# 468
Здравейте, подадох документи за ТЕЛК за синът ми на 14 г. и ми дадоха 20% Водещата диагноза му е F92.8 Други смесени разстройства в поведението и емоциите. Жената, която ми даваше решението ми каза, че мога да обжалвам, но да си помисля, че му се лепвало за цял живот и щял да се води психично болен. Според Вас има ли смисъл да обжалвам и мога ли да навредя на бъдещето на детето, както тя ми казва?
Виж целия пост
# 469
Глупости, психично болен!
Но да, толкова дават. Няма смисъл да се обжалва. Виж наредбата в началото на темата за деца с ТЕЛК.
Аз трябва да питам двете логопедки, коя ще ни даде заключение, ама то ще ми трябва по-нататък.
Виж целия пост
# 470
Здравейте, момичета! Simple Smile
Приятно ми е да се запознаем!
Искам да ви разкажа малко за нашия случай и да ми дадете съвет.
Детето ми е в 4 клас и има затруднения с писането и четенето, понякога избързва, променя думите.
Имам вече сериозни съмнения дали няма някакъв проблем, знам, че доста съм закъсняла.
Но това, което се случва с него е, че когато прави диктовка в училище, допуска доста грешки, у дома е значително по-добре.
Когато чете наистина е доста мазало, поне през 5-6 думи бърка някоя (дали ще е да замени една буквичка, дали друго), имам чувството, че той дори не чете, ами кара на изуст и бърза да се свърши.
Това, което ме озадачава е, че ако има такъв проблем, това няма ли да се проявява навсякъде? В смисъл в цялото му образование да куца.
За момента оценките му са между 5 и 6, справя се на задачи, тестове, по математика е много добър, ходи на състезания и олимпиади. Не мога да кажа, че на първи места, но за самоподготовка от негова страна се справя добре, не е получавал никаква помощ.
И сега този български много ме вкарва в шах и мат.
Засега да си призная, не бих могла да го заведа на изследване, той просто няма да се съгласи. Усеща, че всички го мислят за идиот, едва ли не, че не се справя и е много против, а темата е супер деликатна. Карам го да чете вкъщи малко, къде на глас, къде на ум. Разбира текста, но има проблем с преразказването и с писането и четенето. Мислите ли, че се отнася за някаква дислекция или друг тип подобни проблеми? :/
Какво бихте ме посъветвали?
Тъй като наистина не съм наясно какво е да имаш такова дете, как се проявяват тези неща, всичко ми е в областта на фантастичното и не мога да преценя дали наситина има проблем, или в наши дни родителите се чудим с какъв проблем да оправдаем това, че нещо не е окей Simple Smile
Надявам се, че разбиате какво имам предвид. Всякакви съвети биха ми били полезни, как да му помогна дори, за да подобри четенето си, дали и при вашите деца с установени такива проблеми се наблюдава подобно поведение Simple Smile Благодаря ви!
Виж целия пост
# 471
Не гледай успеха на дете до 4-ти клас. Той не е показател за нищо. Лично за мен е по-добре въобще да няма оценки в начална степен, че само проблеми и объркване създават.
Освен това разказвателните до 4-ти клас са такива, че при някои учители може и да не се налага учебник да отваряш.
Ако имаш съмнения - иди да тестваш детето, че ако се налага да започнете да отработване проблемите навреме.
Няма един-единствен начин, по който се проявава дислексията. Тази, при моето дете, може да няма нищо с общо с тази, при някое друго.
И моят ходеше до около 4-ти клас на състезания по математика, после - на олимпиади по история, че даже и по БЕЛ, но след като работехме с него. Въпреки това той си има своя си специфичен проблем.
Виж целия пост
# 472
Благодаря ти много!
За момента наистина не знам как да подходя, той го приема точно както ти казах - все едно съм идиот и се разстройва доста. Та мисля да не давам зор, може би лятото, засега реших да му дам повече свободно време, за да може да се концентрира върху българския и да имаме време да помагаме там.
Реално, нескромно да го кажа, до момента е един вид от топ 3 в класа, но си вкарвам едни филми в главата.
Към лятото, да му отмине мисълта, че е "идиот" в училище и ще го заведа на логопед.
Виж целия пост
# 473
На скоро в една фб група майка имаше такива притеснения. Една жена от групата сподели нещо - била е силно ученичка, отличничка дори и въпреки това е имала проблеми. Чак в университета я съветват да се тества и тогава се открива дислексията при нея.
Ако детето е с по-високо IQ и има добра памет бързо създава компенсаторни механизми и минава между капките, т.е такъв проблем може да остане незабелязан дълго време. Аз си учех уроците с две прочитания вкъщи и бях отличничка до 7 клас. Максимална концентрация, силна памет и разбиране на нещата (логиката) при мен са били такива компенсиращи механизми. Но... Дори в 6-7 клас, колкото и да учех, тестовете по химия бяха мазало. В осми клас рязко закъсах и по физика и буквално не разбирах нищо. Едвам избутах гимназия по тези два предмета и добре, че нямаше матури, за да се дипломирам.
Виж целия пост
# 474
Благодаря, и аз имам усещането, че в нашия случай минава между капките. Затова и обмислям сериозно за тест за дислекция, но както казах, когато му поотмине чувството, че така го обиждаме. Все пак искам да попитам, какво се случва след това, акос е установи такава? Предлагат се упражнения, които успяват да променят нещата ли? В крайна сметка това не е ли нещо, което остава завинаги, как се подобрява състоянието?
Виж целия пост
# 475
У нас, в България, в нашето квази-образование, да се мине между капките е много обичайно. Особено с тези тестове, с попълване на отговорчета и постоянно преписване на воля от съученици - човек може да завърши дори с отличие, без хабер да има от даден предмет.
След това, ако реши да учи в нормално учебно заведение по белия свят ще види зор още в началото. И ще се прибере скоропостижно, оправдавайки се по всевъзможни начини, за да продължи по същия начин в нашенски университет, където се продължава със същия начин и качество на "обучение". На това се нагледах и лично.
Та проверете се, аз бих го направила още сега - нито боли, нито е срамно, нито ако човек расте в нормална среда нещо ще се притесни от някакъв си преглед. Не живеем в миналия век, че това да притеснява някого. Ако няма дислекси - ми хубаво. Ако пък има - ще се почне работа още сега. Проблемите подлежат на корекция, колкото по-навреме се почне - толкова по-добре.
Виж целия пост
# 476
Благодаря ти Judy!
Аз и който и да е било не му всяваме чувство на срам към подобни неща, но децата приемат подобни идеи все едно се посочват за идиоти.
Но мисля да говоря с мъж и дете довечера  и да запазим час.
Ако има нещо да се изчисти навреме, а сега май точно в тази възраст е най-добрия период. Simple Smile
Благодаря ви за отделеното време. Наистина не ми се искаше да звуча като идиот, но всичко ми е много далечно. Simple Smile
Виж целия пост
# 477
Ами моето не е приемало идеята за завеждане на логопед по този начин.
Установихме, че има проблем. Разбрахме, че този проблем трябва да се реши, понеже това е добре за него и насрочихме среща със специалист, за да почнем да работим.
Никакви комплекси никой не му е насадил от това.
А не е задължително някой страничен при вас изобщо да знае къде и защо ходите. Вие ще си го знаете и ще си действате.
Виж целия пост
# 478
Момичета, моля ви, помогнете ми със съвет!

Не знам почти нищо за дислексията, освен, че се изразява в затруднения в ученето.

У мен се зароди сериозно съмнение, че нещо не е наред с дъщеря ми, която е пети клас. Не сме мислили до сега в тази насока.
Справя се ужасно в училище, въпреки постоянните ми грижи да следя всичките й уроци и домашни. До четвърти клас успехът й клонеше към отличен, но имам подозрения, че началната учителка изкуствено завишаваше оценките на всички деца.
Тази учебна година сме с тройки.  Обяснявах си всичко с трудния пети клас, новите учители, стрес и т.н. И не съм я оставила за миг без надзор. Вече направо аз изучих материала за пети клас.Въпреки всичките ми усилия тя носи на контролните тройки, дори на тестовете по БЕЛ. Мислех си, че от разсеяност не е прочела правилно въпроса и е отговорила погрешно, защото определено понякога има абсурдни отговори - неща, които знае, ги е отбелязала погрешно.

Конкретният повод да пиша днес в тази тема е последното контролно по География. През цялата коледна ваканция се готвехме за него. Учихме от учебника, гледахме уроците в Уча се, направихме всички тестове. Бях до дъщеря ми и знам, че тя положи доста усилия да се подготви за контролното. Оценката, която изкара е тройка. С голямо притеснение установявам, че за пореден път тя е отговорила погрешно на въпроси, чийто отговор знае добре. Нямам никакво обяснение вече.

Много съм притеснена.
Моля ви, кажете ми към какъв специалист трябва да се обърнем за консултация!
Виж целия пост
# 479
Утро, кажи по-подробничко - в какво бърка конкретно и кое я затруднява. Как чете? Когато чете на глас, има ли и какви проблеми. При задаване на въпроси към прочетен от нея текст как се справя? А с писането как е? Какви грешки допуска и устойчиви ли са те? Сметките по математика как са, текстовите задачи разбира ли ги и решава ли ги /не питам за тестове с готови отговори, а за истинско решаване на задачи/. По чужд език как е с писането и четенето?
Откъде сте?
Имате ли логопед, който работи с деца с дислексия при вас? Ако не - отскочете до Русе - тук има доста информация за Асоциация Дислексия.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия