Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Десети клас 2018/19

  • 104 073
  • 707
# 600
От тази връзка: https://www.mon.bg/bg/28 (най-долу), се вижда, че следната литуратура е заложена в програмата за 10-и клас (цитирам):

Цитат
1. Характер и особености на българската възрожденска култура и литература – основни ценности, сюжети, мотиви и герои.
2. Делото на Паисий Хилендарски
– Паисий Хилендарски – живот и дело;
– „История славянобългарска“ – основополагащ национален мит.
3. П. Р. Славейков като всеобхватна възрожденска културна фигура.
– Културното и литературното дело на П. Р.Славейков;
– „Изворът на белоногата“ като израз на устойчивото национално самосъзнание.
4. Любен Каравелов и новите идеи на Българското възраждане.
– Каравелов – централна фигура на българското възрожденско общество и култура.
– „Българи от старо време“.
5. Обратната страна на европеизацията
– Д. Войников и „Криворазбраната цивилизация“.

...

1. Литература на Ренесанса:
Данте Алигиери – „Ад“ или Франческо Петрарка – „Канцониере“ или Шекспир – „Ромео и Жулиета“.
Литература на класицизма:
Пер Корней – „Сид“; Молиер – „Дон Жуан“.
Литература на Просвещението:
Шилер – „Разбойници“, или Гьоте – „Фауст“.
Литература на романтизма:
Байрон или Шели – лирика; В. Юго – „Парижката света Богородица“, или Пушкин – „Евгений Онегин“, или Гогол – „Мъртви души“, или Лермонтов – лирика, или „Герои на нашето време“.
Социален реализъм:
Флобер – „Мадам Бовари“, или Толстой – „Ана Каренина“, или Достоевски – „Престъпление и наказание“, Чехов – разкази.
Литература на европейския модернизъм:
Бодлер – „Цветя на злото“, или Ибсен – „Куклен дом“, или Ал. Блок – „Дванадесетте“, или Булгаков – „Майстора и Маргарита“.

Учениците трябва да усвоят:
Европейският характер на Българското възраждане; ренесансови черти на Възраждането; просвещенски черти на Възраждането; романтически черти на Възраждането.
2. Софроний Врачански – „Житие и страдание грешнаго Софрония“.
3. Добри Чинтулов – лирика.
4. Васил Друмев – „Иванко“.
5. Възрожденска публицистика – Раковски, Славейков, Каравелов.

Странното е, че от тази пък връзка се виждат съвсем различни неща: https://www.mon.bg/bg/2238


Не е странно. В цитираната връзка се вижда, че важи от следващата учебна година (т.е. за децата, които са по новата програма и тази учебна година ще са в 9-ти клас). На Пепеляши книгите са правилни за нашия набор.
Виж целия пост
# 601
Съжалявам, че така нахлувам в темата, но се притесних .
Синът ми е бъдещ осмокласник в 133 СОУ в София.
Какво значи това след новите промени със средните училища? До 12 клас ли ще е, или до 10 клас и ще трябва ли ново кандидатстване пак за същото училище.
Нашият випуск е последният по старата програма, така че ние (особено тези от нас, които са с най-малкото дете в семейството в 10 клас) не сме особено запознати с програмата на следващите. Вижте нормативните документи на сайта на МОН или питайте в темата на осмокласниците, те са много активни.
Виж целия пост
# 602
А какво ще правите със старите учебници? Като последни по тая програма дали ще ги искат някъде въобще... Ние и по два имаме по предмет, на български и на английски.
Виж целия пост
# 603
А какво ще правите със старите учебници? Като последни по тая програма дали ще ги искат някъде въобще... Ние и по два имаме по предмет, на български и на английски.

Ако ще кандидатствате в български университет ги пазете, защото конспектите са по старите програми и ще бъдат поне още 3-4 години или ги дайте на дете, което ще остава да учи тук.
Виж целия пост
# 604
Както и учебниците за 8 клас си останаха, така и за девети май ще стане същото. Иначе съм член в една Fb група за учебници на половин цена, но като изключим за ученици от езикови гимназии - няма търсене за нашите издания.
Виж целия пост
# 605
Аз реших да ги запазя. Досега всяка програма за промяна е все в отрицателна посока, така че ще ги пазя за малката като вариант за допълване с информация.
Девойката каза, че била прочела 10 книги от списъка и това било нещо като програма максимум с мъчения за едно лято. Периодично ми преглежда книгите и иска да й препоръчам нещо, и аз изпадам в голямо чудене - хем е голяма, хем ми се струва малка за повечето книги, които аз чета. Запалих я по Пратчет, хареса Бакман , Дан Браун, три от фантастиките на Джон Уиндъм, нищо че са стари, старите кримки на Агата Кристи. Сега й препоръчах "Пътеводител на галактическия стопаджия". По принцип е много четяща, но примерно съвременната yоung adult литература не я харесва въобще, аз не че мога да препоръчам нещо там. Какво четат вашите хлапета?
Виж целия пост
# 606
На сайта на училището са качили вече новата програма. Поне половината учители ще са нови за класа. Нов класен също, слава Богу! Младежът обаче ще страда за любимия си господин по български език. Също като гледам може и да не успява да ходи на народни танци, от което няма да остане много доволен...  Tired
Започва се. Викат ги в понеделник в 9.00.
Виж целия пост
# 607
Извинявам се,че нахлувам така.

Имам излишни учебници по старата програма, за ЕГ Варна става въпрос, купувани са нови миналата година и са в отлично състояние. Съвпадат с публикувания списък в сайта на гимназията на учебници за сегашния 10 клас.


Виж целия пост
# 608
Успешна учебна година на всички ученици, родители и учители!
Виж целия пост
# 609
И от мен - честита нова учебна година! Да са ни живи и здрави децата, и да се справят!
Виж целия пост
# 610
Успешна да е!
Пак започва мъката по снабдяването с учебници. Моят младеж все не е доразбрал кое издателство и т.н. и все трябва да пита. На всичкото отгоре сме се сдобили с гадже и по-съсредоточен няма да стане... Tired
Виж целия пост
# 611
Успешна учебна година!
Много здраве на децата и да им върви по вода!
Виж целия пост
# 612
Дадоха ни учебници от горния випуск, нито един не е от тези, които ни искат! От къде ще търсим, и във фб ги няма!
Виж целия пост
# 613
За учебниците-мин.година до нач.на октомври имаше неща,които не бяхме открили(чрез поръчки по книжарници,борси втора ръка,познати деца)...В петък, със списък в ръка и снимки на корици в телефона ,за няма и час-открих всичко на Красно село.Голям късмет Simple Smile
Виж целия пост
# 614
интересува ме от къде купувате учебници втора употреба в София
благодаря предварително! Flowers Hibiscus
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия