За вкуса на миналото

  • 178 413
  • 2 221
# 45
Въпреки всичките приказки как за различните държави я правели различна не вярвам вкусът и да се е променил.

Всъщност, на кока-колата точно вкусът е променен. Сега е много по-сладка от едно време. За бутилираната говоря, наливната я разреждаха доволно и беше повече газирана вода с аромат на кола.
Изобщо всички безалкохолни днес са по-сладки, предполагам заради подсладителите, които се използват.
Виж целия пост
# 46
Може. Значи и тя не е чист пример. Wink
Виж целия пост
# 47
И носталгия, и не само. Млякото се разваляше, сега не знам дали има марка, чието мляко да се надуе и вкисне. Наскоро откриха месарски магазин до нас. Е, шунката им имаше вкус на детство. Определено има разлика при разни храни.
Виж целия пост
# 48
Аз помня,че магазините във Варна бяха заредени.Месо имаше постоянно-пилета,свинско ,телешко и говеждо.Шунка,луканка и колбаси също имаше.
Опашки имаше единствено като пуснат пуйки , патки,агнешко.
Ние нямахме село и баща ми обикаляше селата около Варна за да купи агне или петел.

Празните магазини и купонната система бяха след 1989 година мисля Thinking
Виж целия пост
# 49
от компанията сами си казват преди години, когато променят продукта. И понеже народът се разбунтувал, направили две версии - старата я кръстили класик, и продължили и с новата.
Виж целия пост
# 50
 Аз други спомени имам от Варна.
Виж целия пост
# 51
Има известна тънкост в понятието "зареден соцмагазин".

Зареденият соцмагазин не е отрупан със стоки светъл  и просторен супермаркет, където избираш вкусни храни от претрупани рафтове. И в най-добрите си години не предлагал повече стоки от най-смотаното квартално магазинче днес. Разнообразие в рамките на един артикул няма. Например: има (ако има) замразени пилета и толкоз. Пилето е 1200 грама с буца лед вътре. В соцмагазина няма охладено, няма бутчета, филенце, крила, дребно, едро, пуйка, патка, гъска, няма хранено с царевица. Няма нищо след 19 часа или в неделя. Магазините са пет-шест в среден областен град. Каквото го няма в един - го няма и в другите.
Виж целия пост
# 52
 А да имаш позната продавачка,значи си докоснат от Съдбата!
 Имам спомени,че едно пиле се готвеше триразово:
-Супа от дреболийките.Кашичка от крилцата и бутчетата и останалото с картофи.Не се ядеше месо всеки ден.И не,че сме нямали,но бе едва ли не разгулно честото му конумиране.Домакините извършваха чудеса,за да разнообразят трапезата.Луканката бе около 16 лева,а минималната дневна надница май 4-5 лева.Ха яж.
Виж целия пост
# 53
Това, което най ми липсва са хубавите милинки, банички и др. подобни, които се продаваха на павилиончета, в момента са пълен боклук.

Прясното мляко в пликовете си спомням, че много често се преваряваше и отиваше в мивката.
Виж целия пост
# 54
...Луканката бе около 16 лева,а минималната дневна надница май 4-5 лева.Ха яж.

Луканката в началото на 80-те струваше две кила за една земеделска пенсия.
Виж целия пост
# 55
Естествено,че тогавашните магазини нямаха нищо общо със сегашните.
Под зареден магазин се разбираше ,че има пилета,свинско,кайма,телешко.
Колбаси,сирене,мляко,кашкавал,яйца.Консерви,плодове,зеленчуци ,хляб и безалкохолно.Бисквити .
Маслини -само дин вид и лимони също имаше постоянно.
Месо ядяхме всеки ден.Просто и дядо ми и баща ми не признаваха манджа без месо.
Вярно,пилетата ги продаваха с дреболийките вътре сложени в торбичка.
Консервите копърка май само студентите ги купуваха newsm78
Имаш един вид пастет и един вид лютеница.
Плодовете и зеленчуците бяха само български.И нямаше ягоди и краставици посред зима.
Сега има,ама ягодите са с ужасен вкус.
Портокали ,банани,мандарини-само по празниците,но пък бяха хубави.
Шоколади имаше два вида.
Е,сега има много,но не даваме на децата,защото нали са вредни....

Обаче тогава майките и бабите сътворяваха чудеса в кухнята.Правеха се много сладки,соленки,торти...

Имаше и кулинарни магазини,където продаваха руска салата,салата Снежанка,шницели,руло Стефани,торти и рула,скалички....


Виж целия пост
# 56
а какво пречи и сега майките и бабите да сътворяват чудеса в кухнята?
Виж целия пост
# 57
а какво пречи и сега майките и бабите да сътворяват чудеса в кухнята?
Работното време. Аз сътворявам, но работя основно от дома. Ако бях по 9-10 часа в офиса и после да пътувам по още един час в едната посока в софийския трафик, нищо нямаше да творя.
Виж целия пост
# 58
а какво пречи и сега майките и бабите да сътворяват чудеса в кухнята?

Топлата витрина в големите магазини.  Mr. Green
Преди сякаш имаше съревнование между колежките коя ще направи по-хубав сладкиш, торта. Разменяха се рецепти, носеха се почерпки. И аз заварих това положение. Сега съм сама на работното си място, е и с ММ, но с него не си разменяме рецепти.  Laughing
Виж целия пост
# 59
а какво пречи и сега майките и бабите да сътворяват чудеса в кухнята?
Работното време. Аз сътворявам, но работя основно от дома. Ако бях по 9-10 часа в офиса и после да пътувам по още един час в едната посока в софийския трафик, нищо нямаше да творя.
Също и че може да си купиш 100 вида рула и домашни сладки от магазина, без да губиш 2-3 часа в кухнята . Верно вкуса може и да не е същият, но все по-малко жени правяттази жертва .
Струва ми се че след 20-30 години, нито една жена няма да може да прави "кошнички" и "целувки ", просто тази способност ще е загубена Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия