За вкуса на миналото

  • 178 810
  • 2 221
# 1 035
Сиренце, тук расте всичко, но не съм виждала тези портокали. Явно са специфичен сорт, който не е особено рентабилен.
Виж целия пост
# 1 036
Още по-идиотски бяха нещата с кивито. Въпреки, че то чудесно вирее в топлите райони на България, киви у нас се появи чак 90-те. В тази връзка, да си призная един голям срам. Точно в началото на 90-те моят мъж донася киви от едно пътуване до Гърция, но не ми казва нищо, а го оставя в хладилника. В някакъв момент аз отварям хладилника, набарвам кивитата, възмущавам се как може мъжът ми да е такъв идиот да остави в хладилника явно развалени и меки и на всичко отгоре космати картофи и ги мятам в боклука. Embarassed
Виж целия пост
# 1 037
Още по-идиотски бяха нещата с кивито. Въпреки, че то чудесно вирее в топлите райони на България, киви у нас се появи чак 90-те. В тази връзка, да си призная един голям срам. Точно в началото на 90-те моят мъж донася киви от едно пътуване до Гърция, но не ми казва нищо, а го оставя в хладилника. В някакъв момент аз отварям хладилника, набарвам кивитата, възмущавам се как може мъжът ми да е такъв идиот да остави в хладилника явно развалени и меки и на всичко отгоре космати картофи и ги мятам в боклука. Embarassed

Най-странното е, че до 45 в България е имало и киви и маслини и зехтин и аспержи и артишок.
Виж целия пост
# 1 038
За другите неща знаех. Дори сме били един от най-големите производители на аспержи в Европа, но комунистите незнайно защо ги набеждават за буржоазен зеленчук и спират отглеждането им. Но за косматите картофи, пардон, кивито нямах идея.
Виж целия пост
# 1 039
За другите неща знаех. Дори сме били един от най-големите производители на аспержи в Европа, но комунистите незнайно защо ги набеждават за буржоазен зеленчук и спират отглеждането им. Но за косматите картофи, пардон, кивито нямах идея.
Да и аз съм го чувала това за аспержите. Може би е от самото име, как звучи само: а-с-пер-жи, буржоазно та дрънка.
Даун, и в щатите ги няма тези портокали, но и там са по партийна линия. Или е наистина местен сорт и не си дават семената на буржоата Mr. Green
Виж целия пост
# 1 040
И банани според някои твърдения. Но явно не да се отглеждат, а да се внасят.
По-точно според майка ми баба ми, нейна свекърва, твърдяла, че когато баща ми бил малък, тоест 30-те години, имало банани. Някъде отделно четох, че в Турция през тези години са правени опити за отглеждане на банани. По предположение на майка ми, тъй като дядо ми като железничар е работил дълго време в близки до Турция райони (Харманли конкретно и после Симеоновград), може да са внасяли от тези турски банани. Но това са само предположения. Иначе баба ми имаше малко навик мен специално понякога да ме мята по дърветата, беше ми казала веднъж например, като я попитах на колко години е, че е на сто, но не вярвам да е мятала и майка ми.
Виж целия пост
# 1 041
Производството на аспержи викате спрели. Ами аз не ги познавам като продукт, чувам ги тук-таме по рецепти. Вчера иначе в Кауфланд гледах и консервирани и пресни (бели). Но могат ли те, да се набъркат в голямата тенджера и да се яде от така приготвената манжа поне 2 дни? Щото от фасулите и картофите може. Та явно и това е допринесло за отпадането им, освен че са „буржуазни“ глезотии. Ето това никак не ми липсва - някой да решава вместо мен какво да ям и кое е вкусно. Те свекитата и сега пробват, ама .... Laughing
Виж целия пост
# 1 042
Аспержите може и да не стават да се наблъскат в тенджерата с яхния, но това не е основание да се спре отглеждането им. Те и преди са отглеждани, не с цел леля Пена да ги блъсне в яхнията, за основно за износ. А износ значи пари.
Виж целия пост
# 1 043
Абе, айде сега ще им угаждаме на гадните капиталисти. Най-вероятно партийна линия сведена от Москва.
То се оказва и че минзухари за шафран, добре виреят при нас. Както и райски ябълки и нарове, освен вече споменатите кивита и маслини. Но както казах - някой си там решава какво бива да отглежда, яде и харесва новият соц. човек и точка.
Виж целия пост
# 1 044
А, разбира се. Нали знаеш какво е права линия? Всяка крива, успоредна на партийната линия. Laughing
Виж целия пост
# 1 045
То и АЕГ и Сингер са виреели у нас. Имам една готварска книга от някоя баба - в магазина на АЕГ на Граф Игнатиев ще намерите ... А в магазина на Милка - също.
Виж целия пост
# 1 046
Още по-идиотски бяха нещата с кивито. Въпреки, че то чудесно вирее в топлите райони на България, киви у нас се появи чак 90-те. В тази връзка, да си призная един голям срам. Точно в началото на 90-те моят мъж донася киви от едно пътуване до Гърция, но не ми казва нищо, а го оставя в хладилника. В някакъв момент аз отварям хладилника, набарвам кивитата, възмущавам се как може мъжът ми да е такъв идиот да остави в хладилника явно развалени и меки и на всичко отгоре космати картофи и ги мятам в боклука. Embarassed
Аз пък помня , че за пръв път ядох киви в края на 80 те .Може да е било 88-89 година.Със сигурност преди 90 та година беше.
Майка ми ги беше купила отнякъде , но откъде .. нямам спомен . newsm78
Майка ми винаги намираше начин да ни купи неща, които не се намираха под път и над път или пък бяха абсолютно непознати до настоящия момент за България .
Баба ми я "снабдяваше с валута " , а майка ми беше по снабдяването на  продукти . Crazy
Виж целия пост
# 1 047
За другите неща знаех. Дори сме били един от най-големите производители на аспержи в Европа, но комунистите незнайно защо ги набеждават за буржоазен зеленчук и спират отглеждането им. Но за косматите картофи, пардон, кивито нямах идея.
Да и аз съм го чувала това за аспержите. Може би е от самото име, как звучи само: а-с-пер-жи, буржоазно та дрънка.
Даун, и в щатите ги няма тези портокали, но и там са по партийна линия. Или е наистина местен сорт и не си дават семената на буржоата Mr. Green
Абсолютно вярно , четох или гледах предаване по наша тв , че до 44 година сме отглеждали и изнасяли аспержи и сме били номер 1 .После точно комунистите спират производството и износа на аспержите.
Защо сега не ги отглеждаме идея нямам .В предаването споменаваха , че климата , почвата и изобщо условията били перфектни за отглеждането на аспержи.
Виж целия пост
# 1 048
Тези портокали и аз ги помня, бяха единствените пресни плодове, които можеше да се намерят през зимата и то само в някои магазини, подозирам че само в София това  Mr. Green, но нека да кажат и от другите градове, които имат спомен. В плод и зеленчук имаше само компоти и консерви и туршии в буркан (голяма отврат, те и сега са си същите). Иначе съм се чудела - Гърция и Турция под носа ни - ние от Куба внасяме портокали - мнооого далновидно и рентабилно  Wink ама пуста политика.

братята кубинци не са искали долари, за разлика от гърците.
Виж целия пост
# 1 049
Киви се отглежда в Пловдив. Като асма е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия