Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как спестявате, ако имате тази възможност ?

  • 33 149
  • 177
# 45
От първия момент откакто започнах да получавам заплата, заделям 10% от дохода. Като изтегля от банкомат 400 лв, веднага отделям 40 лв и т.н. Тези пари като се натрупат повечко, преди внасях на спестовен влог в банка, но откакто лихвите станаха много ниски и таксите се увеличиха, предпочитам да инвестирам в нещо - ремонт, почивка, мебели или ако се наложи за някакво скъпо струващо лечение. От там взимам и ако ми трябват пари за по-скъпи подаръци (примерно за сватба). По принцип никога не харча от тези пари за глупости, а само за смислени и важни неща. За да не се изкушавам да ги похарча лесно, част от тях обръщам в щатски долари или евро.
Освен това семейно събираме в касички монетите от 1 и 2 лв, а в една метална кутийка (в Джъмбо има такива) събираме банкноти от по 5 лв. С банкнотите първоначално започнахме да събираме по 2 лв, но после решихме да събираме по 5 и трябва да ви кажа, че за много кратко време се събира солидна сума, която може да похарчите за някоя мечтана почивка или да обновите мебелите и т.н. Така свикнах с това събиране, че като ми върнат банкнота от 5 лв веднага я заделям в друга преграда на портмонето си и не ми идва и на ум да я харча. Също и с монетите, като от тях си оставям само по 1-2 за градския транспорт, другите отиват в касичките.
Ако някой търси някакъв по-интересен начин на спестяване, в един американски сайт видях схема, при която за 1 година се събират 1378 лв. Схемата е следната - първата седмица отделяте 1 лв, втората 2 лв, третата - 3 и т.н. 52-та седмица 52 лв. Така ще се съберат 1378 лв за една година.
Виж целия пост
# 46
Аз се чудя защо в магазина все нямат дребни, а вие сте ги напъхали по касички и бурканчета.
Виж целия пост
# 47
Това с бурканите е много несериозно и неудобно.
Идеята е да се спестява преди да си похарчил основната част, а не каквото ти остане, разни дребни монети.
Определяш си сума и си я заделяш още като си получиш дохода. След това си плащаш основните сметки, заделяш за храна и вече ако има опция за други неща, може и да се поглезиш.
Но да харчиш без план и да се надяваш нещо да ти остане, в повечето случаи не става.
Виж целия пост
# 48
Това с бурканите е много несериозно и неудобно.
Идеята е да се спестява преди да си похарчил основната част, а не каквото ти остане, разни дребни монети.
Определяш си сума и си я заделяш още като си получиш дохода. След това си плащаш основните сметки, заделяш за храна и вече ако има опция за други неща, може и да се поглезиш.
Но да харчиш без план и да се надяваш нещо да ти остане, в повечето случаи не става.
Да, напълно си права. То нали и в това е разликата между бедни и богати. Богатите инвестират парите си и харчат това, което им е останало, а бедните харчат парите си и инвестират това, което им е останало (ако остане). Затова мисля, че човек трябва да си определи някакъв процент от доходите, който да заделя преди да започне да харчи. Това с касичките и то не е лошо, но да е допълнително. На мен лично ми е забавно да си слагам пари и в касичка.
Виж целия пост
# 49
Za tova az ne se zanimavam s krediti.Nqma logika hem nqmame pari za spestqvaniq ,hem v krediti potuvame za da nqmash shans za nushto drugo da rabotish osven krediti.Ako iskash neshto spestvqvai nevzimai pari nazaem.
Много сте права, затова и не се занимаваме с банки.  Simple Smile
[/quote]
Виж целия пост
# 50
Какво означава как спестявам? Лишавам се от големи глезотии и парите, които иначе щях да дам за телефон, който не ми трябва, ги заделям.
Обичам да спестявам, пи едно време имахме 3 касички вкъщи. Едната беше буркан, пълен със стотинки и ги харчим само за почивки. Втората касичка се получи от едни наследствени пари, към които заделях каквото мога. Третата е лична на мъжа ми, работи си по един проект (за удоволствие) и за рождения му ден бях заделила парички да го финансирам.
Не разбирам защо има хора, за които е странно да заделяш пари за да си купиш апартамент. Друг начин няма, освен някой да ти ги даде де. Кредит за цял апартамент трудно се взима, а и разходите след това са много... Да си купиш апартамент е инвестиция, да си направиш кефа също. Нарича се качествен живот и лично удовлетворение.
Виж целия пост
# 51
Наистина ли има банки с такси по депозити?! Вече няколко пъти чета, че таксите са по-големи от лихвите.

Иначе в края на месеца целият остатък от месечния ми доход (по карта, в брой в различни валути) обръщам в евро и набутвам в депозит кръстен "Ostatyci" Grinning Обикновено сумата е между 30 и 40 % от дохода, което показва само, че ми липсва въображение за харчене.
Виж целия пост
# 52
Това с еврото е идея.
Аз обмислях да е в долари, сега е много нисък курса, но ще помисля за евро.
И на мен ми липсва въображение. Simple Smile
Виж целия пост
# 53
Наистина ли има банки с такси по депозити?! Вече няколко пъти чета, че таксите са по-големи от лихвите.

Иначе в края на месеца целият остатък от месечния ми доход (по карта, в брой в различни валути) обръщам в евро и набутвам в депозит кръстен "Ostatyci" Grinning Обикновено сумата е между 30 и 40 % от дохода, което показва само, че ми липсва въображение за харчене.
Това е добър момент да се замислите наистина за някакво спестяване, а не касички. Не всеки е специалист на борсата а и си е доста рисково. Но има и допълнително пенсионно осигуряване, има и застраховки с инвестиционен елемент и т.н. Съвсем реалистично е при положение, че ви остават 30=40%, примерно 10% да инвестирате на такова място. С оглед на ниските лихви по депозитите, почти нищо няма да получите от там.
Виж целия пост
# 54
... предпочитам да инвестирам в нещо - ремонт, почивка, мебели или ако се наложи за някакво скъпо струващо лечение. От там взимам и ако ми трябват пари за по-скъпи подаръци (примерно за сватба). По принцип никога не харча от тези пари за глупости, а само за смислени и важни неща. За да не се изкушавам да ги похарча лесно, част от тях обръщам в щатски долари или евро.
Това не го разбрах. Инвестираш в ремонт, но в същото време имаш кеш.  Embarassed
Отивам да поровя за повече инфо за тези спестовно-осигурителни програми. В банкова сметка да заделям - ако не ги дръпна предсрочно, то ще се обезценяват с всяка изминала година. В застраховки... хубаво, но все си мисля за варианта, в който не успявам да набавя сумата за вноска.
Виж целия пост
# 55
Имах застраховка със спестовен ефект 7 години, но я прекратих с голяма загуба. Други са инвестиционните ми планове, но ми е трудно да ги осъществя.
Виж целия пост
# 56
Assos, бъди по-конкретна. Всеки има някакви "други" и планове, като цяло, но ако не се дава инфо, аз приемам всеки пост за спам и чесане на езици(е, някои това искат). Висока доходност по класическите застраховки имаше в периода 2005-2012. Имам познати сключили тогава 20г полици и са "заключени" по общи условия на 4% техническа лихва гарантирана, като за посочените години имаше и 8-11% на година. Сега ще си докютат с 4-5%, което пак е ок. Разликата от около 1% е все пак от доходността от резервите над техническата лихва. В момента е 1-2%, ясно защо. Кой знае каква доходност от 7 годишна полица не може да се очаква. Да не убягва смисълът от застраховката - да обезпечи средства за събития, свързани със здравето и телесната цялост, да си намалим данъчната основа и да подсигурим най-важните ни хора, ако с нас нещо се случи. Смисъл има и за хора с фирми да си намалят едни 720лв на година на служител, плащайки по-малко осигуровки, а после на падеж застрахователната сума се изплаща(спестовен ефект).

Жена на изток от Рая, пари за ремонт, почивка и мебели не е инвестиция. Просто някои хора обичат да се изкават с термини и "модерно".
Инвестиция е влагане на средства или актив за определен срок с цел очакване за покачване на тяхната стойност, респективно получаване на възвращаемост.
Добре направената застраховка е хубаво нещо, но ти трябва да заделяш част от това, което заделяш на месец, т.е да не ти тежи и накърнява бюджета. Иначе няма смисъл. На полицата да не се гледа, като на бреме, а като актив, какъвто е с многобройни възможности.
Виж целия пост
# 57
Цитатът е от друг форум, но засяга застраховките:

Цитат на:
**************, крайно време е да скъсаш с тези мошеници от *********** и да си намериш по-почтена работа, в която не се налага да лъжеш хората. Има смисъл човек да си направи рискова застраховка, за в случай, че му се случи нещо много лошо. Да спестява по този начин - не. Има смисъл да се спестява за старини. Да се спестява чрез пенсионни фондове - не. Чрез взаимни фондове, управлявани от велики скъпи мениджъри - не. Много ми е забавно като вземат да ми хвалят някой фонд, който непрекъснато е много под пазара колко бил добър.
Интересно ми е ти самият имаш ли спестовна застраховка и за каква сума.
Виж целия пост
# 58
Това Дева го е писал някой лаик, който или е бил клиент, който не е обслужен компетентно, или някой който е очаквал нещо, получил друго и така. Във всеки бранш има всякакви. Също може да го напише човек, който ако е бил "в кариерата", е бил за малко и не му се е превърнало в професия, т.е не е започнал работата целево -  да ти стане професия, защото ти харесва. Уточняващо, в България са много малко тези хора(занимаващи се ежедневно с животозастраховане във всичките му направления). В допълнение този човек гаранция не е виждал как се изплащат хиляди, десетки хиляди обезщетения и после благодарния поглед на доволния човек. Малко професии могат да ти дадат това.
Относно рисковата - екстра си е, но като направя една калкулация, излиза, че по-добре да направиш спестовна защото кое е по-добре : да внасяш и да не вземеш нищо за едни и същи рискове и време или да ти се върне сумата с минимално надвнасяне, което понякога го има, но не се знае дали ще го има в края на срока, защото пазарите са динамични и доходността от 1-2% компенсира, ако приемем, че ще е такава, която може и да стане 3-4%, ако някой депутат от Европарламента реши да предложи вдигане на основните лихвени проценти по депозитите, като цяло в близко време.
А това дали ме питаш дали аз имам и какво, понеже чета между редовете, интелигентна си и предполагам очакваш отговора ми - конфиденциална е информацията Wink. Simple Smile.
Виж целия пост
# 59
Не, аз теб не те питам дали имаш.
Въпросът си е в цитата и е към другия застраховател.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия