(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 35/

  • 81 580
  • 739
# 675
Според дебелите книги е 33гр на кг, но ми се наложи да дослагвам тази година. Може би 35гр е оптималния вариант. Това на 1л. вода.
Виж целия пост
# 676
По-солено  -  40 гр. на  килограм зеле
По- слабо солено  -  30 гр на килограм зеле
Това е според учебниците, но всичко зависи от солта, затова като претакаш  слагаш допълнително вода или сол.
Виж целия пост
# 677
Мерси на всички.
40 гр на литър сложихме ние тази година, обаче стана солено. Догодина ще сложим по-малко, макар че според мъжа ми зелето да е солено си е съвсем в реда на нещата.
Виж целия пост
# 678
Като спамим темата да питам и друго. Някои правил ли е оцет от домашно вино?  Иска ми се да направя малко, но не знам как. Гъба нямам.
Виж целия пост
# 679
Като спамим темата да питам и друго. Някои правил ли е оцет от домашно вино?  Иска ми се да направя малко, но не знам как. Гъба нямам.

Преди години баща ми направи. Без да иска обаче Simple Smile Така че нямам рецепта. Още помня какви лилави кисели краставички правеше баба после Grinning
Виж целия пост
# 680
Аз правих оцет от старо вино, но и до ден днешен не знам станало ли е на оцет или не. Като го опитам, кисело е. Simple Smile За рецепта рових в нета и накрая не я спазих. Беше нещо от рода, че във виното се прибавя определено количество оцет. Знам, че не съм полезна, ама аз така съвсем на око си го правих. Иначе си ползвам домашния оцет от ябълки, който е сигурно, че е оцет. Лошото е, че свършва, а последните две години няма плодове. Винения оцет го давам на ММ, когато иска да чисти нещо след ремонт. Simple Smile))
Виж целия пост
# 681
На киселото зеле и ние слагаме само сол и вода.  Peace Свекърва ми непрекъснато се чуди на съселяните си, че торят много, за да имат богата реколта. Ние, както една съседка казва, сеем малко повече, за да има за гадинките и за нас. Mr. Green
Миналата година имаше мноооого домати, пипер, чушки, дори пробвахме най-различни рецепти, за да ги съхраним за зимата. Имаше много плодове, за сметка на това по-малко тикви, картофи. Отдавам го на капковото напояване, но на картофите и тиквите не сложихме, тази година и на тях ще сложим, ще сеем по-малко домати.
Оглеждам се за ранен сорт домати. Оптима не харесваме, дали да не пробваме с Прекос  newsm78, макар че съседката твърди, че всички ранни сортове киселеят.
И аз благодаря за агро календара, прегледах го набързо, има полезни неща. Peace
И един въпрос - за да не хващат червейчета плодовете, се пръскаше с бордомикс. Първото пръскане беше след като паднат листата на дърветата, второто предцъфтежно, нали така беше? Благодаря! bouquet
Виж целия пост
# 682
Аз заложих снощи два литра вино за оцет, ако стане ще направя повече. Четох в нета рецепти безброй, най-ми се хареса тази на пепчо , но и нея не спазих. Имам литър домашен винен оцет, подарък от приятели и сипах 200мл. от него. Завих съда с черна торба и оставих на топло. Ще видим ще ли стане или не.

Дърветата не пръскаме с нищо с изключение на прасковите. Има плодове и за червейте има и за нас.
Виж целия пост
# 683
Добре ви заварвам, народе зарзаватчийски!

Писах за направата на оцети в тая или предната тема, в това число и мисля, че споделих за опита си с вино.

Есенцията на инструкциите: понижаване на винения алкохолен градус до 8-9%, добавяне на оцетена гъба, подбор на подходящ съд и място за следващите 2-3 месеца ферментация.

Подходящ съд значи широко гърло, щото да осигури досъп на кислород по време на процеса, но с възможност да се затули с марля или тензух. Много важен момент е да се помисли как готовият оцет ще излиза от съда: аз предлагам да има канела в долната си част. Подходящо място значи такова, дето да може да се поддържа лесно температура не по малко от 20 градуса, а желателно и повече.
Моят шипков оцет е почти готов за бутилиране. Виното за винения чака. Дюлевият внезапно спря гъбообразуването - какво му стана? Тая година нямам ябълков...
Виж целия пост
# 684
Добре дошъл, куркума!

В предната тема писа за оцета, копнала съм си аз рецептата за ябълковия. За винен нямам спомен да съм чела, но ще се разровя. Гъба нямам, но силно се надявам да се получи хубав оцет.
Търсачката само това ми открива http://m.bg-mamma.com/?topic=526243
Ще трябва сама да превърне миналата.
Виж целия пост
# 685
Радвам се да те видя пак, Куркума  Hug
Наближава времето за новия сезон, направих дълъг списък със семена, които искам да купя, страх ме е сега да го покажа вкъщи  hahaha
Мъжът ми иска да отреже едната ми ябълка, пречела му. Аз пък ще си купя друга. И на мен ми пречат неговите навеси и сайвантчета, ама не ги събарям.
Виж целия пост
# 686
Хич не показвам списъци, пазарувам онлайн и вече купих всичко.
Виж целия пост
# 687

Да покажа букета, който набрах преди няколко часа Simple Smile Късно ги сях само 5 излязоха и едва сега почнаха да образуват глави , големите са вече изядени малките странични са наред.
Виж целия пост
# 688



Да покажа букета който набрах преди няколко часа:)

хахаха Simple Smile
много идеен Simple Smile
Виж целия пост
# 689
Ей, Куркума, имам нещо за теб - оказа се че настойката от бъзак (тази непоносима за мен гадост) се превръща в невероятен, ароматен оцет! Ако някой иска ще разпитам приятелят, който произведе това полезно съвършенство.
И най- важното - децата го харесват. Иначе бъзак на сладко как хвърлям...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия