За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 93 668
  • 754
# 495
Много вкусно изглежда. Дали ще може рецептата ?
Виж целия пост
# 496
Рецепта за лютивка Flowers Chili

Скрит текст:
5 кг месести червени чушки
5 кг домати
500 гр люти чушлета
3 глави чесън
2 връзки магданоз
олио, оцет, захар и сол

Чушките ги изпичаме, обелваме и прекарваме през месомелачка. Доматите попарваме, обелваме и също смиляме. Наситняваме чесъна и магданоза.  Варим доматите на умерен огън. Прибавяме олиото, оцета, захарта и солта.  Когато течността от доматите се поизпари, прибавяме смлените чушки и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Няколко минути преди да свалим от огъня прибавяме смлените люти чушки, магданоза и чесъна. Изчакваме да изстине и я разсипваме в малки бурканчета. Стерилизираме за 15 минути.
Виж целия пост
# 497
гъбата при всички случаи се слага след първата, бурна ферментация.  Рецепта за оцет от грозде - нямам Simple Smile като се появи половинът довечера ще питам из неговите архиви има ли. Но не сме правили.
Сърдечни благодарности! Дано се намери нещо! На майсторки като теб имам пълно доверие!


съжалявам, но човекЪт няма рецепта за винен оцет Simple Smile Каза, че на принципа на ябълковия ще стане и с гроздови зърна, но не е доказано. Май ще му задам тема за размисъл да пробваме Simple Smile
Виж целия пост
# 498
Рецепта за лютивка Flowers Chili

Скрит текст:
5 кг месести червени чушки
5 кг домати
500 гр люти чушлета
3 глави чесън
2 връзки магданоз
олио, оцет, захар и сол

Чушките ги изпичаме, обелваме и прекарваме през месомелачка. Доматите попарваме, обелваме и също смиляме. Наситняваме чесъна и магданоза.  Варим доматите на умерен огън. Прибавяме олиото, оцета, захарта и солта.  Когато течността от доматите се поизпари, прибавяме смлените чушки и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Няколко минути преди да свалим от огъня прибавяме смлените люти чушки, магданоза и чесъна. Изчакваме да изстине и я разсипваме в малки бурканчета. Стерилизираме за 15 минути.

Благодаря!
Виж целия пост
# 499
Аз преди години изчетох всевъзможни рецепти за лютивка и смея да твърдя, че си направих вероятно най-добрата комбинация от всички. Става наистина много хубава:
 Продукти:
2 кг. печен пипер
2 кг. печен патладжан
2 кг. домати
500 г. лук
300 гр. чесън
1/2 кг. люти чушлета или количество по избор
300 мл. олио
150 мл. оцет,
1 ч.ч. захар,
черен пипер
сол

Приготвяне
Лукът се запържва с лютите чушки. За да си пуснат хубаво аромата. А от карамелизирания лук всеки знае как мирише. Тук е и мястото на захарта, за да се получи химията.
Добавят се и доматите, и като се посгъстят - печения пипер и патладжана, още малко се сгъстява и накрая - чесъна. Всички продукти са смлени.
Виж целия пост
# 500
Всичко е хубаво, но защо слагате оцет, когато има домати? Simple Smile
Виж целия пост
# 501
Така вкусът става богат. Особено като има патладжан, само доматите не са достатъчни. Става леко като мариновано, както при сладко-киселия сос. А и мързеливата лютеница на фурна е с оцет.
Ето ми я тазгодишната и малко сос за спагети
Виж целия пост
# 502
А какъв оцет (марка) ползваш?
Виж целия пост
# 503
запис
Виж целия пост
# 504
Така вкусът става богат. Особено като има патладжан, само доматите не са достатъчни. Става леко като мариновано, както при сладко-киселия сос. А и мързеливата лютеница на фурна е с оцет.
Ето ми я тазгодишната и малко сос за спагети

Може ли рецепта и на двете😊
Мързеливата лютеница само ми я хвалят, но нямам рецепта.
Иначе днес или утре май ще пробвам и двете апетитки😉 много обичам.Баба ми я прави страхотна, но с цели чушлета вътре и така ще пробвам.
Виж целия пост
# 505
Има много рецепти, сходни, за мързеливата лютеница. Аз я правя така: 3 кг.  чушки, 2 кг.домати, 1 кг.патладжан, 600гр.моркови, 3 глави лук, 1 ябълка сложих (някъде я има), 1 ч.олио, 1/2 ч.оцет (слагам по-ароматен, тъй като в някои рецепти освен оцета, има и вино - слагам ябълков и балсамов или тази година си бях взела един много хубав от гроздов сок). Захар на вкус (около половин чаша), 2 с.л.сол или на вкус. Подправки и люто според желанието. И накрая - чесън. Аз слагам 3 глави. Чушките се режат, доматите може да се балансират и обелят, нарязват се, патладжанът се бели, реже, посолява и оцежда, морковите - на едро, лукът и той. Всичко се слага да се пече в дълбока тава за 2-3 часа, като се бърка от време не време. Накрая се слага чесъна и се пасира. И става купешки вкус.
Това се събира в дълбока тава, ако имате много голяма, може да се направи доза и половина. Аз леко увеличих продуктите и ми станаха 20 бурканчета от 300гр.средно. а от една доза излизат към 13.
Сос за спагети
Давам за 5 кг.доматен концентрат.  Доматеният концентрат се прави по технологията с маркуча. От 10 кг.домати излиза долу-горе наполовина. Сварявам половин кг.моркови, запържвам ги с половин или повече кг.лук с 1чаша, чаена, екстравърджин зехтин и захар ( не меря) Хубаво като се запържат, сипвам доматения концентрат - много не му трябва да се сгъстява, то си е почти готово. Накрая - сол, още захар при нужда, 2-3 глави чесън, пресен босилек. Много му върви и пресен девисил.
Зимата запържвам кайма или колбас, сипвам соса и малко вино и -готово. За нула време сос за спагети.
Виж целия пост
# 506
Исках да намеря оцет от гроздов сок и попаднах на една рецепта. Който има повече грозде, може да опита и да сподели резултата http://recepti.gotvach.bg/r-34740-%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88 … D1%86%D0%B5%D1%82
Виж целия пост
# 507
Perunika, благодаря!
Виж целия пост
# 508
Реруника, чудна рецепта е тази за мързеливата лютеница. Нека аз само да вметна, че ако доматите се поизварят отделно на котлона и тогава се прибавят лютеницата става по-бързо.
Виж целия пост
# 509
Аз слагам направо концентрат (с маркуча направен).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия