За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 93 687
  • 754
# 720
Simple Smile
Виж целия пост
# 721
„На твоя страна": Откриха опасни капачки за буркани на пазара

https://nova.bg/news/view/2019/09/12/262418/%D0%BD%D0%B0-%D1%82% … D0%B0%D1%80%D0%B0
Виж целия пост
# 722
Дунавска салата


Виж целия пост
# 723
Тъкмо изключих фурната на мързеливата лютеница.

Може ли рецепта за дунавската салата, чудесно изглежда!
Виж целия пост
# 724
Скрит текст:
Тъкмо изключих фурната на мързеливата лютеница.

Може ли рецепта за дунавската салата, чудесно изглежда!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_4.html

Вместо аспирин може да се стерилизира 15 мин. след завиране на водата.
Виж целия пост
# 725
Благодаря! А краставички дали ще паснат вътре?
Виж целия пост
# 726
Ново двайсе ,сега пък капачките .
Кога най после ще кажат чие производство са тия капачки??
Днес купих 100 капачки от пазара.
Миналата година купувах едни биковити , търди де и не ми се затвори  лютивката.
Купих ги с пуканка , по мекички  че  другите не мога да разбера  кога са се затворили .
Гледам тия които показват че са изследвани , за винтовите бурканчета   не са с пуканка.
Сега затварям наново.
Виж целия пост
# 727
Скрит текст:
Благодаря! А краставички дали ще паснат вътре?

Въпрос на вкус. Но, според мен не са добра комбинация със зелените домати и червените чушки.
Виж целия пост
# 728
Някой запознат ли е при консервиране реално дали и какви витамини се запазват в плодовете и зеленчуците? Например знам, че витамин Ц не издържа на топлинна обработка. Визирам продължителното варене, защото аз лично считам, че освен вкусови качества подобна храна няма никакви ползи за организма или поне са минимални имайки предвид и голямото количество захар което се добавя. Не искам да се заяждам и споря, а по-скоро ако някой има компетентно мнение по въпроса различно от моето ще съм благодарна да го сподели.
Виж целия пост
# 729
консервирането е измислено във времето, когато зимата не е имало плодове и зеленчуци.
в този смисъл е била добра храна, когато друга няма.
да не забравяме, че е била предимно дива (млечно кисела) ферментация - стъклени буркани и капачки не са се предлагали на пазара или са били много скъпи.
сега има плодове и зеленчуци по всяко време на годината, но като претеглиш изчезналите витамини от една страна и нитратите от другата май е по-добре да хапваме консерви, отколкото пресни домати/краставици зимата.
Виж целия пост
# 730
В консервата не ти остават нитратите? Grinning
Аз не знам някой в миналото да е варял буркани, по скоро сушене и осоляване, опушване.
Как да няма зимата? Зазимяване му викат. Доста плодове и зеленчуци изкарват до пролетта...

Според мен има смисъл само лютеницата и туршиите.
Виж целия пост
# 731
Ликопенът при доматите се запазва. Дори са по-пплезни варени. Правим големи количества сгъстен доматен сок, лютеница и сос за спагети.
Днес ще правя соса за спагети, зимата е незаменим!
Виж целия пост
# 732
В консервата не ти остават нитратите? Grinning
А Кой прави консерви от зеленчуци пълни с нитрати, каквито са през зимата и рано напролет?
Готова съм със  сладко-киселия сос, печените чушки  патладжани във фризера, доматения сос за пици и паста, пускани чушлета и стерилизираните краставички
Виж целия пост
# 733
Вчера набрах 4 кила люти чушки. Ще ги суша за лют пипер. Нито съм ги пръскала, нито торила. Вода от кладенеца и толкоз.
Виж целия пост
# 734
Аз съм се отгледала  само с чушки и домати. За тоа секакви лютеници  са ми на първо място.
Винаги сме правили  консервте естествено с домашни плодове и зеленчуци.
В домашни условия обаче още по времето на соца ми правеше впечатление че домашните повече кафенеят . Тогава си спомням че  проучвах и прочетох че стерилизацията се провежда към 80 градуса , т.е малко преди завиране .Сигурно и препоръките за времето са за тия 30 минути стерилизация.  Практиката на майка ми обаче беше , 5 минути да врат "с ключ"Аз намерих консенсубно решение  и ги оставян 5 минути да врат ама не чак толкова "с ключ. Никога не съм имала проблеми .
Е някой буркан  ако не съм го огледала и е бил ощърбен при отварянето.Ама такова чудо като с тая лютивка , не съм имала??
Трети път тая сутрин си кипнах лютивката  в старите бурканчета  от детско пюре. Аз ли бъркам нещо , старите капачки също бяха "с пуканка" и нееднократно съм затваряла със стари капачки
Какво бъркам та ми се налага да  кипвам трети път не ми е ясно . ??
Значи кипвам както обикновенно. Бурканчетата ми са еднакви. Оставям 2 пръста вода над тях . Ползвам  лозиняк ,  на саджака . Върно е че температурата  скоростно се  покачва от сухите клечки. Поддържам огъня равномерен  водата да ври  под ключ най малко 5 минути.
Оставям най много още 5 минути  да ми угасне огъня , хващам с щипката и изваждам бурканчетата и ги обръщам на равна  повръхност .
Така винаги съм го правила и "пуканките"  на капачките винаги са се прибирали. Сега обаче не ще да се получи и това сие .
Естествено капачките ми са "куче" марка от пазара на село  . Няма етикет, няма производите, Само тези обаче  бяха с "пуканки" . .Само на големите капачки пише че са "made in " в Литва или Латвия.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия