Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза!

  • 556 139
  • 1 687
# 15
И аз да се включа. Поздравления за темата. Наистина е жалко, че гръбначни изкривявания често се откриват доста късно, а са съществували още в детска възраст. Аз самата имам сколиоза и кифоза. Не знам в каква степен и не е нещо, което много да си личи, след като ми го откриха чак като студентка когато отидох на лекар поради ужасни гръбначни болки. Предписаха ми упражнения и плуване както и на др виждам са предписали. Мисля, че спортът е най-доброто решение при подобен проблем стига да не е открит прекалено късно. Едва ли може да се коригира само с упражнения, но поне може да се тренират гръбначните мускули, за да се намали болката. Мен лично тя ме приеснява, а не как изглеждам. Въпреки че ми личи  де и от дете ме ръчкаха да се изпараям и ме обвиняваха че едва ли не нарочно се изгърбвам, но на мен стойката си ми беше така, само дето на хората не им се вярваше, че имам гръбначно изкривяване и по-лесно беше да ме карат да се пъча като паун, който номер разбира се не минаваше - като си е крив кокала колко и да се пъчиш си личи, да не говорим, че се уморяваш след малко и пак си заставаш в нормалната позиция. От кърменето още повече се изгърбих. За моето гръбначно изкривяване лично аз си имам някакво обяснение. Едно, че съм си височка и чиновете в училище все ми бяха ниски и се навеждах. Второ - не са ми много стегнати гръбначните мускули и лесно се отпускам напред. Трето - до 9ти или 10ти клас спах на едно легло с майка ми. Винаги спях на лявата си страна в една и съща поза. Мисля, че това нещо в продължение на много години и особено в годините на усилен растеж е оказало доста силно влияние върху стойката ми. Така че ако навреме бях коригирала тези проблеми и се бях занимавала с плуване примерно от дете мисля, че сега нямаше да имам този дефект.
Виж целия пост
# 16
Жени мерси мн  за това което ми написа  Simple Smile!Но ме е е страх от това че ако не го нося постоянно няма да се оправя и когато порасна може да се изкривя повече Cry мн ми е трудно и нз какво да правя  Cry!
Виж целия пост
# 17
Здравейте!
Сладката, имам дъщеря на 12 години. Преди 9 месеца й откриха S-образна сколиоза и й препоръчаха корсет. От тогава го носи постоянно  - сваля го само за къпане и упражнения препоръчани от ортопеда и физиотерапевт. Но за съжаление.........
Сега ще помоля и за съвет, който може да помага. Значи при откриването на сколиозата градусите на изкривяването бяха - 48 долу и 40 горе. Но вчера 6.05.07 й правиха нова снимка и установиха, че горното изкривяване вече е над 60 градуса. А носеше постоянно корсета, даже на 4 месец й го подпълваха?! Решението на ортопеда в Горна Баня е незабавна операция. Плануваха е за 28.05.07. Явно е неизбежна, но някой ако е преживял такава операция нека да каже какъв е резултата.
ПП: Обясниха ни, че след операцията ще носи два пъти по 3 месеца гипсов и след това 1 година пластмасов корсет. Но въпросът ми е, дали няма да започне отново да се изкривява след свалянето на корсетите - все пак тя е 12 годишна и има още да израства? Sad
Виж целия пост
# 18
dori_74

Операцията се прави с метални стабилизатори, които не позволяват изкривяване на същото ниво. След самата операция е хубаво да се спазват всички препоръки и след това дълга и продължителна гимнастика. Не е лошо и предоперативно да се позанимавате с рехабилитация и то поне 1 месец. Кой ще ви оперира в Горна Баня??
Виж целия пост
# 19
Д-р Диков я планува и предполагам, че той ще я оперира, но не спомена за никаква предварителна гимнастика. Sad
Виж целия пост
# 20
Предварителната гимнастика се прави за огъвкавяване на гръбначния стълб преди операцията. Гимнастиката е много разнообразна от към средства и е в противовес със тези препоръки, които сте спазвали до сега. Ако сте в гр. София и имате възможност идете в Горна баня в салона по кинезитерапия - там да ви дадат насоки за предоперативна кинезитерапия.
Виж целия пост
# 21
Благодаря за информацията, но за съжаление сме в Пловдив. Sad Ще проверя какво могат да направят в Спортния диспансер в града. Там я водихме на гимнастика и се надявам и сега да ни подготвят за операцията
Виж целия пост
# 22
Здравейте, аз съм на 22 години и имам леко гръбначно изкривяване. Така съм от около 15 годишен. Работя много и уча. Има ли начин на моята възраст да се оправя и как? Благодаря предаварително:)
Виж целия пост
# 23
Прочетох много страшни неща за това състояние. Само с плуване и упражнения поправимо ли е изкривяването. Дори не знам дали имам сколиоза и ли кифоза! Sad Трябва ли да се подлагам на диета? Много ви благодаря. Преди всичко съм ви благодарен, че събудихте интерес и тревога в мен! Това, което правите в този форум е чудесно!
Виж целия пост
# 24
Здравейте dori_74, аз съм оперирана преди 6 години от сколиоза точно в болницата в Горна Баня. Както и на вас ви най-вероятно ви е обяснено, 100% корекция не може да се постигне, но веднага след операцията корекцията беше задоволителна, естествено имаше остатъчен ребрен гибус. Преживях гипсовите и пластмасовите корсети и мислех, че с това съм приключила този период от живота си. Но се появи усложнение - тъй като съм доста слаба, вседствие на триенето между пластмасовия корсет и металните пластини, поставени за фиксация, се получи фистула, от която течеше гной....това няколко пъти и в крайна сметка се наложи тези фиксатори да се махнат. Това, което искам да кажа е: в Горна Баня никой не ми каза за подготвителна гимнастика и за последващ подходящ рехабилитационен период. Просто трябваше да не тичам, да не скачам и да не падам. А както се оказа, това съвсем не е достатъчно. Защото веднага след операцията гърба ми кривна встрани. И как няма да кривне, като след 6 месеца гипс и 1 година корсет, и никаква гимнастика на мен не ми остана мускулче по гърба. И сега, освен, че гърба ми е крив почти колкото преди операцията, имам и доста силни болки, а още не съм раждала...изобщо чака ме доста работа и трябва да си мобилизирам цялата воля, която имам. Четох в интернет, че съвременните методи на оперативна корекция не изискват носенето на корсет в следоперативния период, но явно в Горна Баня не са я чели тази статия и продължават да обездвижват пациентите си. Мисля, че напразно пропилях 2 години от живота си и преживях толкова болки.
Накрая, ако някой има информация за подходяща гимнастика, ще бъда благодарна, ако я сподели.
Виж целия пост
# 25
За гимнастика в някои поликлиники има салони с уреди и там ще ти кажат какво точно да правиш. Има и упражнения за вкъщи, но не ги помня добре. Едното обаче беше коремни преси обаче с вдигане на краката до прав ъгъл с торса и при всяко вдигане се надига и главата. Не е лесно, но сигурно има ефект щом го препоръчват. И плуване. Целта на всичко това е да закрепнат мускулите и да намалее болката. Иначе козметичната кривина не мисля че изчезва. Все пак предполагам и стойката се повлиява поне малко  де newsm78
Виж целия пост
# 26
Съгласна съм с МИШЕЛИНЧО,че в Горна баня не се прилагат съвр.оперативни методи с т.н."ендокоректор".Наскоро се срещнах с родителите на 1 момиче,оперирано от сколиоза 4 степен и тъй като фиксаторите за гръбнака се поставят само в епицентъра на изкривяването,тя е започнла да се криви и под талията.А този ендокоректор се поставя на целия гр.стълб,независимо в кой отдел на гръбнака е изкривяването.
Така че,ако имам финансовата възможност,ще се оперирам в Киев в клиниката по гр.изкривявания-който иска,мога да му пратя адреса и тел. на лични.
МИШЕЛИНЧО,ти на колко год.си била като са те оперирали-моля те,пиши ми на имейла за повече подробности за самата операция.А иначе,аз всеки ден си имам адски болки,но лягам да си почина и после пак продължавам.А наистина е хубаво да напълнееш малко,аз за тази цел качих кг,защото е рисковано да се прави операция на слаб човек.
Виж целия пост
# 27
Аз съм МИШЕЛИНЧО, когато писах не бях влязла и затова съм с това име като гост. Бях на 21 г, сега съм на 27. Опитвам се да напълнея, но сякаш отслабнах повече. Сега тежа едва 47 кг и това определено не е в моя полза в това ми състояние. kalia77 имаш поща.
Виж целия пост
# 28
В интерес на истината не съм съгласна с вас, че в Горна баня не се прилагат съвременни методики. Много фактори оказват влияние за възстановителния процес след това и естествено рецидивите.......Трябва си много прецизно възстановяване и кинезитерапия..................
Виж целия пост
# 29
Съгласна съм, че възстановителния период е много важен, но защо никой от лекарите не ми даде указания за подходяща кинезитерапия в този период. А аз сама не бих могла да си измисля гимнастика. И освен това носенето на тези корсети според мен е много вредно, защото допълнително обездвижва пациента и цялата мускулатура на гърба атрофира. Какво после ще крепи гръбнака в изправено състояние??? А що се отнася до съвременните оперативни методи - да, вертебродезата като оперативен метод на корекция най-вероятно е последния такъв, но следоперативния период доста им куца.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия