Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза!

  • 547 164
  • 1 687
# 1 620
Радвам се, че детето ви е добре, давате ми надежда. Ще правите ли специална гимнастика или плуване и кога?
Виж целия пост
# 1 621
Имам информация, че в България има 3ма човека оперирани със сколиоза, на които е поставен имплант Апификс. Моля ако някой от тях или техните родители чете темата, да ми пише съобщение. Два имланта са поставени от Яблански в Токуда и един в Горна Баня.
Информацията ми за тези 3 случая и подобни в Гърция е, че импланта не е постигнал желания резултат, но предвид щадящата операция и самата идея на импланта, и че може да се отстрани след време, все още го обмисляме като вариант за дъщеря ми ако изкривяването продължи да расте.
Затова моля ако някой знае нещо да ми пише. Благодаря.
Виж целия пост
# 1 622
Здравейте, ако мога тук да си задам въпроса. Сина ми е с обущарски гръден кош( вид деформация на гръдния кош- вдлъбнат е навътре, не е тежка форма, не пречи на сърце и бял дроб ). Отделно е с плоскостъпие е от две години носи ортопедични стелки.  Според доктора стелките са подобрили извивката на крака и е добре. Но ми прави впечатление, че отново криви краката на вътре ( пръстите по- точно). Правена му е снимка на гръбнака и няма изкривяване, но въпреки всичко от къде идва това кривене на краката?!
Извинете ако не съм в точната тема.
Виж целия пост
# 1 623
Anbibian, преди време и аз питах тука за ApiFix и след като никой не отговори, пратих запитване до Израел, Турция и Гърция,  с рентгеновите снимки и всички диагнози. И от трите места ни отговориха, че не сме подходящи за ApiFix. Това което разбрах е, че метода е подходящ до определени градуси /до 40-50гр./, изкривяването да обхваща малко прешлени, да няма ротация, или да е малка и разтежа на детето да не е приключил, т.е. гръбнака да е подвижен. И така, както съм писал по-напред в темата направихме VBT операция в Германия. За мен извода е, че за изкривявания над 50 гр., когато детето е в разтеж и сколиозата е активна, е много малко вероятно /за огромно съжаление/ да има подобрение и често се стига до операция, особенно ако изкривяването е в лумбалната област и няма коригираща кривина. За съжаление е много трудно да се определи и да се реши кога да се премине към операция, най-често това става при по-големи градуси и те трудно и по-малко се коригират. Все пак мисля, че трябва да се направи всичко възможно да се избегне операцията, но ако е необходима да не се отлага много във времето. Въобще трудни решения са това и май нямат еднозначен отговор.
Виж целия пост
# 1 624
Kostov_Sh дъщеря ми е на 7 с 26 градуса и се опасявам, че въпреки упражненията и корсета, може и да се увеличат драстично изкривяването преди да приключи костния растеж, затова събирам информация какви са ни алтернативите. При нея кривата е S образна, с главна лумбална, има ротация, гръбнака е много гъвкав, поне така ми каза докторът, който й направи последния корсет. До колкото знам, когато децата са малки и се наложи операция, тя не е една, имплантите се подменят или разтягат и това доста ме тревожи.  

От известно време се каня да напиша тук един пост за корсетите, знам че доста хора четат без да пишат и че много хора се сблъскват с проблеми, когато стане време за корсет.
И така малко информация за това кой, къде какви корсети прави.

1. Горна Баня не знам кой им прави корсетите, но правят Бостън. Цена 500 лв.
Бостън е корсетът, който Яблански горещо препоръчва, в световната практика се смята за остарял и неефективен.


2. Вип + - правят някакъв тип шено, не съм сигурна точно какъв. Цена 980лв.
Направихме там един корсет, след 6 седмици носене по 23 часа наден, направихме снимка и установихме, че корсета въобще не коригира. Направиха ни нов, с него не сме я снимали, но визуално нямаше никаква разлика с предния, не я притискаше където трябва, за сметка на това й направи огромен хематон на един от прешлените на гръбнака и охлузвания и синини на още 3 места по тялото. 

3. Сърбия Нови Сад Мина Йелачич / не съм сигурна, че изписвам правилно фамилията на български/ Цена на корсета 500 евро. Тип -Rigo-Cheneau / Риго-Шено
http://www.scoliocontrol.com/
Това е мястото към което се бяхме насочили за нов корсет. Проблемът е, че Мина е много заета и когато й писах мейл в началото на Юни, тя ми отговори седмица по-късно и ми предложи час за началото на Септември. Не можехме да чакаме толкова затова се разрових за други алтернативи.

4. Сколиоцентър работят с мъж в Белград, който прави 3D корсети, цена 420 евро, препоръчаха ни го, но по мои съображения решихме да не ходим там.
Освен него има и турчин, който идва от Турция и прави корсети тук, цената им е 1200-1300 лв.

5. Гърция, Солун https://www.scoliosis-sbprs.com/
Там правят Гензинген Шено, Gensingen Brace - цена 2200 евро без ДДС. Възможност за бързо правене на корсета, необходими са 4 дни. Държат да си направят снимка там, отива се, водят те в близка клиника, правят рентген, вземат мерки, на другия ден ти дават корсета, натъкмяват го, оставаш с него през деня и през нощта, ако се налага го докоригират и държат да направят втори рентген във корсета.
Отпадна, не само заради цената, но и заради многото рентгени.
Сравнение между Бостън и Gensingen Brace, има доста такива снимки може да разгледате в гугъл.

Още сравнения https://scoliosisbracinginnovations.com/for-patients/comparing-scoliosis-braces/
И типове корсети според изкривяването


6. Загреб, Хърватска http://www.skolioza.hr
Правят Риго-шено 800 евро.
Тук направихме нашия корсет.
От момента, в който се свързах с тях, запазихме час за по-малко от 7 дни напред.
Сутринта в понеделник бяхме в клиниката, направиха 4скан - снимка на гърба, не е рентген, без облъчване, не измерва коб ъгъла, измерва разстоянието от точка до точка, ротация, кифоза и т.н. и изважда цветно изображение на гръбнака профил и анфас. За корсета взеха гипсова отливка, стана много бързо. Общо взето не бяхме там повече от час.
Вторник отидохме за корсета, нагласиха го, обясниха ми къде натиска и защо, къде има ротация и как корсета я коригира. Пратиха ни на разходка за около 40 минути, наблизо има детска площадка, дъщеря ми се покатери навсякъде с корсета. Върнахме се, оплака се къде й убива, поотрязаха малко тук там, сложиха меки подложки отвътре, тя каза че ок и си тръгнахме. Цял ден се мотахме из Загреб и дъщеря ми каза, че корсета е добре, не й убива и е удобен. През нощта, обаче като легна да спи след половин час се събуди с рев, че й убива. Свалихме го и видях, че там където притиска започва да се образува синина. Махнахме го, оставих я час без него и го сложихме пак, оставих я да спи на другата страна, но след половин час сцената се повтори и окончателно го свалихме за през нощта.
Сряда отидохме в клиниката, тя си каза къде я боли, смениха подложката с нова и я оставиха да лежи на тази страна около половин час, тя продължи да се оплаква че я боли и накрая подмениха подложката със съвсем различна, която беше по-мека и подвижна, закрепя се с велкро, дадоха ми още 2 резервни + велкро. Оставиха я да лежи още 30-40 минути, накрая тя каза че всичко е ок и си тръгнахме за България. Цяла нощ пътувахме с автобус, тя беше с корсета през цялото време и от тогава до сега не се е оплаквала въобще.
В корсета е 2 см. по-висока,  след като го свалим гръбнака изглежда по-прав и според терапевтите притиска където трябва, то и видимо си личи че е по-коригиращ от предния + че никъде не й охлузва. За съжаление рентген няма да правим докато не го израсте. Казаха ми да следя червенината на местата, където притиска корсета, разстоянието в точно определена точка вътре в него, в момента е 2 пръста, като стане 1 пръст да им се обадя и да им пратя снимки и отделно да я мерим, като порасте с 5 см. в корсета е време за нов.
Доволна съм и следващия пак там ще го направим.
Сега част от шрот упражненията ги прави в корсет.
Ето един клип за разликата между Бостън и Риго Шено и приложението му по време на шрот.Разбира се има още много места, на които може да се направи корсет, примерно в Атина, но това са тези, за които знам и с които съм се свързала за информация.
Оставам на разположение за въпроси, може да ми пишете тук или на лично.

Виж целия пост
# 1 625
Какво да кажа, не знам. Изкривяването не е голямо, но и детето е малко. Бих се косултирал с д-ц Яблански в България или с д-р Тробиш в Германия: https://www.st-brigida.de/de/. Не е задължително изкривяването да расте, но знае ли човек.
Виж целия пост
# 1 626
Мнението ми не е миродавно, но от целия опит който имаме, като влезе детето в пубертета градусите ще прогресира бързо. За тия години на детето градусите са доста. И ние почти на 6 месеца сменяхме корсети и на 14 г. се наложи операция.
Виж целия пост
# 1 627
Ако я бях оставила с корсет на Вип+ сигурно още на 10 ще й трябва операция.
Как пък не се намери един добър специалист да прави корсети в България.
С новия корсет сме от 10 дни и като го свали и я наведа гърбицата на половината я няма, отпред като я погледнеш най-много личи разлика в талията, сега е почти равна. Затова смятам, че в Загреб ни направиха хубав корсет. Не че прави чудеса, наясно съм че няколко часа без него и гръбнака ще се върне в предишното състояние, но коригира и за мен това е важното на този етап. Другото е да събира възможно най-много информация, за да мога да взема адекватно решение, когато му дойде времето.
Виж целия пост
# 1 628
Здравейте, приятели! 110 страници е много четене,когато си с малко бебе..затова ще напиша нов коментар,надявам се да не е проблем. Някой има ли дете с вродена кифосколиоза? Аз имам бебенце на 8 коригирани месеца с вродена кифосколиоза. Изкривяването за жалост в около 25 градуса. Утре отивам при Яблански,но ми се иска да ми разкажете и вие как се справихте. Благодаря
Виж целия пост
# 1 629
Здравейте, приятели! 110 страници е много четене,когато си с малко бебе..затова ще напиша нов коментар,надявам се да не е проблем. Някой има ли дете с вродена кифосколиоза? Аз имам бебенце на 8 коригирани месеца с вродена кифосколиоза. Изкривяването за жалост в около 25 градуса. Утре отивам при Яблански,но ми се иска да ми разкажете и вие как се справихте. Благодаря
Аз имам въпрос към вас. Как открихте сколиозата? Вижда ли се? Дъщеря ми е със сколиоза, но я открихме когато беше 10 годишна. Сега сина ми е на 4++ месеца и постоянно се вглеждам , но сякаш е още малък да се установи ще има или не.
Виж целия пост
# 1 630
Правехме рехабилитация,която е задължителна при недоносените деца...е много препоръчителна де..и се появи гърбичка,снимахме я и воаля.
Виж целия пост
# 1 631
Ние сме с вродена. При нас не прогресира. Защото се изкривява и на ляво и на дясно след това. Вече е на 14 г. Отивайте при Яблански , защото когато е едностранно си е опасно.
Виж целия пост
# 1 632
elitsa_b благодаря за отговора. По-късно ли проходихте? Имали ли сте проблеми с тези неща като цяло?
Виж целия пост
# 1 633
На 30 години съм (бг-татко) и от 17-18 имам някаква кифоза. Никога не съм ходил на лекар за това защото никога не ми е пречило. Преди седмица отидох при Чонгов без да съм ходил при ортопед. Човека вдъхна доверие и даде 10 упражнения да правя вкъщи. Поне при клякане има прогрес само за седмица и вече не съм с 10 сантиметра отлепени пети от земята. Масажистката при която ходя всяка неделя каза, че гърба ми не е толкова напрегнат. Чонгов изрично каза, че не е ортопед или лекар и ако искам и държа трябва да отида при такъв.  Ще пиша пак след няколко месеца да се похваля какъв прогрес с избутването на гръдната кост напред и нагоре имам. Прегледа продължи 90 мин и струва 75 лева в Ортомед.
Виж целия пост
# 1 634
elitsa_b благодаря за отговора. По-късно ли проходихте? Имали ли сте проблеми с тези неща като цяло?
Не. но нашето изкривяване е в горната част
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия