Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

На ясла или не...?

  • 5 711
  • 161
# 150
. Да речем, че през последните години.
Ако имаш лош личен опит, той си е твой. Не навсякъде реват без спир. Не навсякъде персонала не знае какво да прави. Има градини/ясли където хората по 30 години гледат чужди деца. Решение,избор, преценка е на родителя.
Аз за себе си съм си направила сметка, че без тези институции нямаше да мога да работя пълноценно, да се развивам, и да съм така спокойна за детето си. Пожелавам на всяка майка, да има мир със себе си, и да в спокойна за детето си, когато не е при него.
Понеже приключвам с този безсмислен монолог, за финал ще кажа, само :търсете мнения и опит от други майки, минали през същите заведения към които сте се насочили.
Виж целия пост
# 151
Аз съм ок с яслата като такава. Не съм ок с философията за борбата и сдъвкването, отнесена към бебета или към малки деца.
Виж целия пост
# 152
Моето дете мина през периода с посягането и дрането в яслата. Бях в шок, защото аз такова нещо от него не бях го виждала. Ама това може и на площадката да му се случи, не само в яслата
Виж целия пост
# 153
Пуснах сина си на ясла на 1 г 9 м, адаптира се бързо и ходи с огромно удоволствие. 8 деца са, разбират се добре, след първата седмица нито едно не плачеше сутрин, взимаме ги ухилени до ушите, играят си вечер заедно и в парка.   Бях много скептично настроена към яслите, но установих, че около нас (в София) деца над 2 г по площадите няма през деня. Малкият си търсеше компания, дразнеше се и в крайна сметка го пуснахме. Сега е на 2 и половина и разказва чудесни неща за групата си и госпожите.  За секунда не съм съжалила за решението си и моят съвет би бил да пуснете детето и да видите как се чувства то там. Моите очаквания изобщо не се оправдаха, може и при Вас да стане така. Ако не му понесе добре-във всеки момент може да бъде спряно и да се търси друг вариант.
Виж целия пост
# 154
Заедно с майка ми гледахме големият ми син. Всеки ден тримата маахме крачоли из града. До 3г почти тя ми беше дясната ръка в отглеждането му. И баща му се включваше,  разбира се. До обяд с баба, следобеда с баща му. И аз постоянно. Аз съм много строга и взискателна към детето. А майка ми точно обратното. Следваше моя ритъм, но с поглезване. И малкото разбра, че тя като е у дома и всичко е разрешено и беше тръшкане, рев, противопоставяне. Абе, драми големи бяха. И като тръгна на ясла се успокоиха нещата. Там му стана ясно, че се следват техните правила , научи кое е позволено и забранено. Просто никога не съм се чудила ясла или баба.
Сега баба си не я е виждал почти от Коледа с 2-3 изключения. Мога да кажа, че сме се стиковали идеално. Пак има тръшкания и кривене, но това са само в случаи, когато е много уморен или превъзбуден.
Детето ( по мои наблюдения) обича да има режим/ ритъм на деня. Да знае кое след кое е. Да си се глези, да си поплаче, да прояви характер.
Моето дете стана много самостоятелно откакто е в градината. Искам нещо да се направи, той ми казва " аз мога сам" и не ме занимава. Единственото, което правя в момента е да му бърша Д. , Да сготвя, да му сложа да яде и вечер баща му да го изкъпе. Всичко друго - сам. И тази увереност я получи в градината.
Виж целия пост
# 155
Ако има възможност, аз бих предпочела до 3г вкъщи с баба или детегледачка. На запад масово ги пускат на 4г направо на училище. Нърсерита почти нямат и са и доста скъпи, а и пак си боледуват, но отсъствия от работа всеки месец не се толерират, та пак опират до гледачка. Да се чудиш как се социализират на 4г без ясла?

Апропо, не знам за частна ясла с точки за класиране в ДГ. Вие кандидатствайте за ДЯ, ако ви приемат ще го мислите. Ако ви е важна точката го запишете(ако ви приемат), вижте дали се адаптира, ако има проблем или болести винаги имате вариант Б.
Виж целия пост
# 156
От моите впечатления бабата е възможно най-лошият избор за гледане на дете. Ако не е прието в ясла или градина, по-добре гледачка, отколкото баба. От десетки баби, които съм видяла, само една не я мързеше да тича след детето по площадката, да го учи на пързалка, на съоръжения, песни, стихчета и т.н. На всички други им беше крив света, че са ги накарали да гледат децата, докато родителите са на работа, съответно гледаха да се скатаят, колкото могат - първо сериалите, после "не се качвай на пързалката, не влизай в пясъчника, недей това, недей онова, ау, ти се изцапа, сега какво ще каже майка ти, няма да ставам от пейката и т.н."
От гледачките имам прекрасни впечатления - възпитани деца, всеки ден навън, социализирани, няма "не се качвай там, мързи ме да стана от пейката".
Виж целия пост
# 157
Едва ли някой има предвид да кара баба на сила да гледа внучето. Това става ако тя сама има желание и възможност, разбира се. Колкото до самостоятелност, моя от 1,6г започна да иска всичко сам да прави, това няма общо с яслата. А пък бабата естествено, че няма да даде да влезе в пясъчника... кой нормален ще пусне детето си в пясъчника дето е котешка тоалетна Flushed
Виж целия пост
# 158
Хора, не превръщайте темата в поредното поле за водене на война за и против яслата. Жената иска съвет, дадохме, всеки от себе си.
Виж целия пост
# 159
Ами аз се имам за нормален човек и детето ми играе на пясъка- за 5 г оцеля, но HighSpeed е права, да не оспамваме темата.
Виж целия пост
# 160

Според вас кой вариант е  най-добър- вкъщи до 3г и след това на тото с ДГ, държавна ясла (ако я приемат) или частна за 6м? Все повече клоня към частна май, ако намеря такава с точка. В държавните градини май  не си позволяват каквото в яслите, защото са педагози и децата говорят. Поне моята нагласа към градина е по-спокойна, няма ги белите престилки и затварянето цяла зима.

Зависи от детенцето,моето бях твърдо решена да го гледам до три,в крайна сметка го пуснах на две и половина,вече търсеше деца и контакт с тях,реших че добре би му се отразило,в началото ходеше на половин ден.
В този казус аз бих заложила на варианта частна с точка,или пък държавна и да си го взимам  на обяд като за начало.Самите деца в началото трудно издържат на толкова много часове в градината/ясла и такива нива на шум, точно когато се адаптират.
Дано намерите решението,което би ви накарало да се чувствате спокойни.
А що се отнася до частната ясла,бих я избрала,зареди броя деца и възможността да се обърне повече внимание на детето,да не са привърженици на "ще реве,ще реве и ще свикне",нищо друго не би ме притеснило толкова,колкото този варварски подход.
Виж целия пост
# 161
Оказа се, че частна ясла с точка не е съвсем опция-в нашия квартал няма места, най-близката е на 20 мин с кола, което изключва на половин ден (докато стигна и след два часа да тръгвам отново). Сега си мисля ако я приемат в близка държавна, да отложа до ноември и после до обяд няколко месеца- уж позволяват на някои места. Би било идеален вариант за мен. Ако не я приемат, ще я запиша на частна напролет и ще опитам все пак държавна с малко точки, може да има късмет.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия