*брашно
*сол
*вода
*мая
Месиш не много твърдо тесто.Оставяш го да бухне.Премесваш.Ако е необходимо добавяш още брашно.Разтичваш с ръце и пържиш в горещо олио.
От същото тесто можеш да разточиш и кори за баница.Аз не мога да ги правя с права форма (кръг ако е кръгла тавата) и затова винаги правя вита баница...
Върху разточения лист слагам смес от яйца,сирене и кисело мляко (понякога +спанак).Завиваш и слагаш в тава предварително намазана с олио.Отгоре мнооооого финно изсипваш вече разтопено масло.(това всъщност е бюрек,а за обикновенна баница се слага олио)
Подреждането започва винаги от центъра на тавата,ако е кръгла тавата,а ако е правоъгълна подреждаш в прави ивички,но е по трудно защото за целта всички кори трябва да бъдат еднакви,а затова се иска малко повече майсторлък:)
Не мога да кажа пропорции.Аз приготвям за 4 човека и меся около полувин килограм брашно за мекици и малко повече (750 гр да речем) за баница.
Ако тестото е повече от необходимото можеш да го съхраниш в торбичка в хладилника.
!!! Всички теста съдържащи захар втасват по бавно.
!!! При месене на тесто винаги се ползва хладка,но не гореща вода ( малкото прътче да се чувства добре)
!!! Когато ферментира тесто се държи на топло.
Хареса ми идеята на МОФ за топлата вода в мивката.
Приятен апетит.