Как се прави маца?

  • 6 389
  • 12
Искам да попитам знаели някой как се преви маца? Много я обичам, а в България никъде незнам да се продава свободно. Много ще съм благодарна, ако се намери някой да ми даде рецепта.
Виж целия пост
# 1
какво представлява това
Виж целия пост
# 2
Еврейски хляб.
Виж целия пост
# 3
На Песах / Великден/ не се яде хляб, Това е свързано с историята с Мойсей. Когато съобщава на своя народ, че трябва бързо да напуснат Египет, те нямат време да приготвят хляб за из път. Омесват го, но той не може да втаса. Вземат невтасалия хляб и тръгват. Оттам идва традицията да се яде неквасен хляб - маца, в продължение на 8 дена.
Прилича малко на вафлени кори. Знам, че се прави само от вода и брашно/пшеничено или ръжено, или ечемично, или овесено/.
Виж целия пост
# 4
Lebrex   а как точно се прави?
Виж целия пост
# 5
Това намерих, но никога не съм го правила.

" МАЦА (домашна)
--------------------------------------------------------------------------------

1. Загрява се фурната
2. З кг брашно се пресява и изсипва се във вид на купчина в голяма тава
3. На тънка струйка се прибавя 1.5 л. вода, като се рзмесва бързо.
4. Омесеното тесто се разточва на тънки кори (не повече от 1,5 мм), маркират се с нож на квадрати, набождат се с вилица и се пекат на слаба фурна.
*****
Забележка: От момента на съединяването на брашното и водата до края на печеното, не трябва да са изминали повече от 18 минути, иначе няма да е кашерно.
Количеството е достатъчно за целия период от Песах. "

от тук http://arhiv.forum.abv.bg/cgi-bin/showpost.pl?Board=jadene&N … mode=flat&sb=
Виж целия пост
# 6
Това намерих, но никога не съм го правила.

" МАЦА (домашна)
--------------------------------------------------------------------------------

1. Загрява се фурната
2. З кг брашно се пресява и изсипва се във вид на купчина в голяма тава
3. На тънка струйка се прибавя 1.5 л. вода, като се рзмесва бързо.
4. Омесеното тесто се разточва на тънки кори (не повече от 1,5 мм), маркират се с нож на квадрати, набождат се с вилица и се пекат на слаба фурна.
*****
Забележка: От момента на съединяването на брашното и водата до края на печеното, не трябва да са изминали повече от 18 минути, иначе няма да е кашерно.
Количеството е достатъчно за целия период от Песах. "

от тук http://arhiv.forum.abv.bg/cgi-bin/showpost.pl?Board=jadene&N … mode=flat&sb=
Много ти благодаря!  bouquet
Виж целия пост
# 7
супер,

и аз благодаря за рецептата въпреки, 4е не съм я искала,  а слу4айно я открих. обожавам маца и бурмуликус, направени от нея Simple Smile

 от снимката ми се дояде. Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Какво пък е това бурмуликусnewsm78
Виж целия пост
# 9
малки еврейски бани4ки, от маца, правят се сладки (сиропирани) и солени, не помня за кой празник, много са хубави. ако имате интерес ще попитам моята приятелка еврейка, но сигурно и гугъл знае. ще бръкна да видя и ако намеря ще постна нещо.
Виж целия пост
# 10
Това не съм го пробвала, но ще се радвам, ако можеш да дадеш рецептата. Laughing
Виж целия пост
# 11
ето какво разбрах.
по 2 пар4ета маца на 2овек, накисват се във вода, след това се изстискват: това е основата:
сладък вариант- мократа и изцедена маца се смесва с яйца, пържат се топки като кюфтета и или се поднасят или с 4иния пудра захар като мекици или се сиропират като баклава- аз съм яла 2рото. малко прили4а на специалитета татлии, или както там се казва.
солен вариант, не се слагат яйца, за да е кашерно, а стърган кашкавал и сирене , пържат се и се хапват топли. аз съм яла оба4е сместа и с яйца и с кашкавал  и така е доста по-вкусно.
Виж целия пост
# 12
баба ми правеше страхотни сладки бурмуликус, но винаги съм ги яла сиропирани като баклава Laughing подсети ме... търябва да направя скоро.
Иначе маца мисля, че може да се купи и от БГ, ние вярно, че получаваме кутии с маца най-вече около песах... хич не съм се замисляла да си правя сама...
ако искаш мога дап итам дали мога да ти немря кутии newsm78
Сега се стих:) може да опитате и пилешка супа с маца:)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия