Гръцка баклава

  • 22 545
  • 8
Необходими продукти:
1 пакет кори "Белла"
1 ч. ч. счукани орехи
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
2 ванилии
4 яйца
1 пакет от 125 гр. масло

За сиропа:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
1 ванилия

Първо се нарязват корите. Пакета се дели на половина. Половинките се нарязват на тънки лентички и се "разрошват". Едната половина се разпръсва в предварително намазнена с олио тава. Отгоре се изсипва равномерно тестото, което се приготвя така:
Разбиваме с миксер първо белтъците на яйцата. Като станат на пухкава пяна, слагаме захарта. Като стане на сняг, добавяме жълтъците. След това слагаме ванилията и накрая брашното, в което предварително сме изсипали бакпулвера. Като се разбъркат добре тези продукти, слагаме и орехите.
Втората половина от корите разпръсваме върху тестото.
Нека не ви притеснява, че тестото изглежда малко и не покрива навсякъде.
Следва изпичането. Слагаме наредената баклава в предварително загрята на 250`фурна. Докато се зачерви, разтопяваме маслото, след което заливаме баклавата с него и продължаваме да печем. Ако бързо зачервява отгоре. Направете фурната само на долен реотан, за да може да се "надигне" кексовото тесто.
Вече изпечената баклава се оставя да изстине, защото правило е сладкишите да се сиропират студени с врял  сироп.
Приготвянето на сиропа става по стандартния начин. Още като го свалите от котлона, изсипете го равномерно върху студения сладкиш.
Нека престои поне едно денонощие, за да поеме добре течността.
Става много вкусна баклава.
Да ви е сладко!  chef

Виж целия пост
# 1
че кое е гръцкото в тази баклава
Виж целия пост
# 2
че кое е гръцкото в тази баклава
Tazi  baklava e mnogo vkusna. Samo 4e se slaga i kanela v testoto
Виж целия пост
# 3
че кое е гръцкото в тази баклава
Проблем ли имате?  newsm78
Виж целия пост
# 4
Tazi  baklava e mnogo vkusna. Samo 4e se slaga i kanela v testoto
Да, може и канела да се сложи, разбира се. Аз просто не харесвам мириса на канелата и затова я избягвам.
Виж целия пост
# 5
И аз се чудех защо се казва гръцка?
Майка ми прави точно същата, без канела (аз не обичам) и може пръстите да си оближеш....
Виж целия пост
# 6
И аз правя подобна баклава.

1 пакет кори ( 1/2 се нареждат в тавата, другата половина се нареждат върху плънката)

Плънка:
4 яйца
1ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. хладка вода
1п. бакпулвер
1ч. ч. орехи ( може и повече)

Подреждат се 1/2 кори, плънката, другата 1/2 кори. Нарязва се на ромбчета.
Полива се с 300ml вряло олио ( пускам малка хапчица хляб, като се зачерви значи е готово) и се слага да се пече в предвариштелно загрята фурна първо на долен реотан.

Сироп :
6 ч.ч. вода
4 ч.ч. захар
Едното трябва да е топло другото студено( баклава / сироп)
В първия пост подробностите са обяснени.


Виж целия пост
# 7
Момичето, което ми даде рецептата, си беше кръстила въпросния сладкиш гръцка баклава. От както я направих за първи път, от тогава забравих всички други видове рецепти, защото резултата винаги е превъзходен, вкуса- гарантиран, а когато имам под ръка, сервирам парченце баклава с розичка сметана от спрей.
Виж целия пост
# 8
Не знаех, че това се нарича гръцка баклава.От много години я правим в нашето семейство и рецептата се казва "Сладка баница"
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия