Продукти:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. олио
олио за намазване
Приготвяне:
1. В купичка се сипва маята и половината захар, налива се малко вода и се оставя да шупне.
2. Брашното се пресява, добавя се останалата захар и солта и се разбърква. Изсипва се шупналата мая, налива се олиото и 1–1 1/2 ч. ч. хладка вода и се размесва. Полученото тесто се оставя да втаса около 10 минути и след това още веднъж се размесва.
3. От тестото се оформят топчета, които леко се набрашняват и се разточват на дискове с дебелина 0,5 см. Пекат се за кратко в намазана с олио тава при температура 240–250 градуса, като от време на време се обръщат (на 3–4 минути). Готовите питки се завиват в кърпа, за да омекнат.
Тази рецепта ми изглежда интересна. Аз правя подобни питки, но ги пека на скарата.
Някой опитвал ли е подобно нещо?