Добре дошли в кухнята на Джемма

  • 476 637
  • 206
# 135
Шарлота



7 бр. яйца
2 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
4 ванилии
3 пакетчета желатин на д-р Йоткер
1 л прясно мляко
3 с.л. какао
1 ч.ч. смлени орехи
червена и жълта боя

Жълтъците се разбиват, прибавят се брашното и ванилиите. Желатинът се разтваря в 1 ч.ч. пр. мляко. Останалото мляко се сварява с 1 ч ч захар, прибавя се жълтъчната смес. Савярва се на лек крем, отстранява с еот огъня,прибавя се желатинът и се оставя да изстине. Отделно се разбиват белтъците с 1 ч.ч. захар на твърда пяна и се прибавят към крема лъжица по лъжица. Кремът се разделя на 4 равни части, в първата се слагат смлените орехи, втората се оцветява с какаото, третата се оцветява в червено, а четвъртата в жълто.
Форма за кекс без дупка се намокря със студена вода. Изсипват се само в средата смесите в следната последователност:
- червена
- жълта
- кафява
- орехова

Оставя се да стегне в хладилник поне 4 часа. След това формата се потапя за няколко секунди в гореща вода и с леко изтръскване се обръща в поднос.
Виж целия пост
# 136
Банички



1 пак кори
4 яйца
1 кофичка кисело мялко
олио
сирене

Всяка кора се сгъва на две.маже се с олио, поръсва се с натрошено сирене, разпределя се по 2-3 2.л смес от яйцата и млякото. Завива се на руло и се подрежда в тавичка. Отгоре баничките се намазват с олио и останалата яйчно-млечна смес. Изпичат се на 200 гр до зачервяване.
Виж целия пост
# 137
Бърз "Наполеон"



2 пакета немско бутер тесто
1 литър пр. мляко
1 ч.ч захар
5 яйца
ванилия
2 с.л брашно
2 с.л царевично нишесте
170 гр масло

От бутер тестото се изпичат 4 тънки платки. Сварява се крем като се загрява млякото със захарта, прибавя се ванилията. Влива се на тънка струйка разбитите яйца с брашното и нишестето. Бърка се до гладък крем. Прибавя се маслото и се бърка до неговото разтопяване. Сглобява се тортата като се редуват- платка, крем.Отгоре обилно се покрива с крем и се посипва с настърган шоколад.
Виж целия пост
# 138
Дребни сладки "Бадемки"



2 кутии меки чаени бисквити, 6 родопчета (шоколадови десертчета), 1 пак. кр. масло, 3 с.л пр. мляко, 1 ч.ч смлени орехи

На котлона се стопяват родопчетата, маслото и млякото. Сместа се изсипва при смлените фино бисквити и орехи. Разбърква се добре. С помощта на две чаени лъжички или цедка за чай се оформят сладките, които се поръсват с пудра захар.
Виж целия пост
# 139
Целувки от жълтък
(рецепта на Нелка)


(снимката е моя)

2 жълтъка
по-малко от 1 с.л. вода
150 г пудра захар
1/2 ч.л. амонячна сода
ванилия
счукан орех/бадем за наръсване

Разбий жълтъците с водата, добави постепенно захарта и бий до получаване на кремообразна маса, прибави и останалите съставки.
*** Пекат се на 150*Ц 18-20' ***
Виж целия пост
# 140
Борщ постен



Кипва се бульон от свинско или пилешко месо, слага се настъргано червено цвекло и се вари докато то побелее. Прибавят се нарязани на кубчета картофи и слец 5 минути се прибавя запръжка от лук, морков, домат, масло. Прибавя се нарязано прясно зеле. Когато то се свари, се прибавя магданоз, копър, счукана скилидка чесън и ситно нарязана сланина, счукана леко в хаванче.

Източник: моята маминка.
Светла ти памет, маминка Клава. Твоят борщ беше най-вкусният на света! Какво ли не бих дала за паничка борщ, сварен от теб с комат черен хляб, чиято коричка е натъркана със скилидка чесън.Sad

Виж целия пост
# 141
Шилерови букли (фунийки) и  цели орехчета с преса





3 яйца
1 и 1/2 ч.ч захар
1 кофичка кис. мляко
1/2 ч.ч олио
1 амонячна сода
1 к.л сода бикарбонат
брашно колкото поеме

Омесва се тесто, реже се на ленти, увива се около формичките и се пече. Пълни се с варен жълт крем от 1 л пр. мляко, 4 яйца, 4 с.л брашно, 1 ч.ч захар, ванилия.
От същото тесто се правят и орехчета с преса, от тези целите, без пълнеж.
Виж целия пост
# 142
Созополски дъмги (розети)




1 ч.ч брашно
1 яйце
1 ч.ч вода
1 с.л. захар
щипка сода
1 ванилия
50 гр водка
щипка сол

Разбърква се до рядко тесто. Формата за розети се потапя в загрятото олио, докато се загрее. След това се потапя в тестото и пак в олиото. Задържа се няколко секунди, след което се разтръсква да падне розетката от формата. След като се изпържат розетките се вадят върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината. Поръсват се с пудра захар или се поднасят със сладко.
Виж целия пост
# 143
Орехови таралежчета



1 пак. масло
2 яйца
2 с.л пудра захар
12 с.л брашно
смлени орехи- около 1 ч.ч

Замесва се маслено тесто, правят се топчета, които се овалват в смлените орехи. Нареждат се в тава и се пекат. По желание могат да се наръсят с пудра захар.
Виж целия пост
# 144
Меденки





2 яйца
1 к.ч мед
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.л сода
1 пак. канела
брашно  около 400 гр

Омесва се меко тесто. Разточва се и се изрязват фигурки. Пекат се до много светъл цвят, иначе стават много твърди и трудно омекват. Украсяват се с глазура от белтък и захар. Друг вариант е изпичане на топки и слепване 2по 2 с мармалад, получават се орехчета. Могат и да се изрецат кръгчета, които се слепват 2 по2 като мечета. на едното кръгче се изрязват дупки с капачка от флумастер за нос и очички и се правят ушички от тесто.
Виж целия пост
# 145
Пълнен патладжан



Патладжаните се разрязват на половинки, оставят се за 1 час в подсолена вода. След това се издълбават. В олио се запържва лук, кайма, ситно нарязаната вътрешна част от патладжана, ориз и булгур, слага се сол, черен пипер, индийско орехче, къри, магданоз, нарязани домати. Налива се малко вода и плънката се задушава. Напълват се патладжаните, покриват се с фолио и се пекат на 200 гр до омекване, накрая махам фолиото да се запекат и отгоре. От време на време леко поливам с вода, за да не изсъхва горния пласт на плънката. Поднася се със сос от кисело мялко и чесън по желание.
Виж целия пост
# 146
Маслени орехови кошнички



2 ч.ч св. мас, 1 ч.ч пудра захар, 1 ч.ч кисело мляко,, 1 ч.л сода, брашно
Меси се меко тесто, слага се по едно топче във формички за кошнички. С пръст се прави дупка , слага се сладко и се бучва парченце орех. Пекат се и още горещи се вадят и овалват в смес от ситно смлени орехи, пудра захар и ванилия.
Не всеки яде св.мас, но сладките са просто уникални на вкус.
Виж целия пост
# 147
Коледни свещи



300-350 грама брашно
120 грама маргарин 
 100 гр захар
 2 малки яйца
 1 / 2 пакетче ванилин
 Лешникови ядки

за крема:

500 мл мляко, сметана
500 грама  бял шоколад
3 с.л.  алкохол (ром или коняк)

Приготвя се маслено тесто, реже се на ленти, увива се около формички за тръбички, намазва се с разтопено масло и се овалва в смлени лешници.
Пече се върху пекарска хартия в загрята фурна на 180 гр 20 минути. Приготвя се кремът-ганаш, с който се пълнят тръбичките. Загрява се сметаната, прибавя се алкохолът и шоколадът, разбърква се до разтопяване на шоколада, Оставя се да изстине, разбива се с миксер.
Пламъците се правят от карамел. На  клечка за зъби се капва карамел и докато е топъл и пластичен се оформя пламъка с ръка.





Изрочник: италиански сайт
Виж целия пост
# 148
Салата "Калейдоскоп"



В подходяща чиния се оформят на купчинки настъргани морков, червено цвекло, краставица и ряпа. Непосредствено преди консумация се разбърква и овкусява със сол, оцет и олио или зехтин.

Източник: руски сайт
Виж целия пост
# 149
Салата с праз



2 пак. крема сирене
1 пак. майонеза
ситно нарязан праз лук
смлени орехи

Всичко се обърква в блендер. Изсипва се в купичка. Много е вкусно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия