Рецептите на gaby_s

  • 115 547
  • 164
# 45
Чушки,печени в плик

1.Намазаах чушките с олио и ги поръсих с едта сол.
2.Пъхнах ги в плика и ги пекох около 50 мин. на средна фурна.Времето е повечко,защото чушките бяха по-дебели...

Виж целия пост
# 46
Моята баница с готови кори



   

Правя смес от 5-6 яйца,250 мл. газирана вода,2-3 лъжиши кисело мляко и 1 кафена чашка олио.Сиренето не го лагам в сместта....натрошавам го в отделен съд...И така намазвам тавата с малко от сместта...и започвам да редя...кори,яйчена смес,натрошено сирене...докато свършат.Гледам да ми остане смес за да покрия последните кори отгоре .Слагам няколко бучки масло и пека в умерена фурна.Лесна и бърза закуска   bouquet
Виж целия пост
# 47
Ябълков каприз

по рецептата на Морена

 
Виж целия пост
# 48
Основна рецепта за варен ориз

продукти:
1 купичка или 1 ч.ч ориз
1 и 1/2 купичка или 1 и 1/2 ч.ч. вода-забравете пропорциите 1 към две,доро едно към три,които са популярни в много готварски книги

предварителна подготовка:
Почиствам ориза,сипвам го в голяма цедка и го мия в тенджера със студеба вода дотогава,докато стане напълно бистра.Разхищавам толкова вода,колкото е необходимо,въпреки призивите да я пестя.Така ориза се изплаква от нишестето и става бял и лъскав.

готвене:
Слагам ориза в тенджера,доливам водата и го оставям да кипне на много силна температура.След като поври около 3 мин.,намалявам температурата до минимум и покривам тенджерата с капак.Оставям ориза да къкри 10-12 мин.Ако е прекалено изсъхнал,добавям 1-2 лъжици гореща вода.Ако е воднист,го държа още 1-2 мин.при отворен капак,за да се изпари течността и отново покривам тенджерата.След това ориза трябва да е полуготов.Спирам напълно огъня и осравям ориза да се досготви сам 10-15 мин.в собствената си пара....Рецептата ми е от една малка стара книжка на Вагенщайн,от която не се разделям ...

И оттук нататък могат да се ползват всякакви комбинации от зеленчуци,меса и морски плодове...Аз така правя ориз със зеленчуци...и малко бекон...Като запържа бекон,лук,морковче...и каквито зеленчуци имам в хладилника ,чуквам и едно-две яйца разбити като намалям огъня малко...Прибавям сварения ориз и овкусявам със сол и соев сос...Получава се нещо такова
...



Виж целия пост
# 49
Руло "Алисиа"

Нарекох тази вкуснотия на името на авторката.Видях рулото в испански готварски форум и реших да го изпробвам.Търпи всякакви промени ,според фантазията...




1. 2. 3. 4. 5. 6.


1 и 2. На дъното на кексова форма,намаслена, подредих по посочения начин бекон.
3.Отгоре сложих предварително омесена с яйце и черен пипер кайма-около 300 грама.
4.Идва ред на парченца топено сиренце...
5. ...и печена чушка
6.Завърших със смес,която приготвих от 2 големи сварени картофа и 2 разбити яйца посолени.

Покрих формата с парченца бекон и пекох в умерена фурна около 40 минути.След това обърнах в голяма плоска чиния...Към това ястие много върви салатка от зеле с моркови.

Идеята е от
тук

А ето и още едно руло от Алисия....с пилешки гърди...скоро мисля и него да пробвам  Heart Eyes



Руло Алисиа 2
Аз днес го направих с пилешки гърди...невероятно стана...вече така ще го правя...пилешкото става крехко и вкусно...мммм...излапаха го моите...а мислех,че ще остане за вечеря.Направих малки промени.Не ми стигнаха гърдите,а не ми се режеше друго пиле...затова покрих формата с разбити яйца,чушки и сиренце...по идея на Гого...и печена чушка сложих вместо хамон/шунка...и не съжалявам





Оригиналната рецепта

Виж целия пост
# 50
Улични мекици,по рецептата на Танита




Виж целия пост
# 51
Картофена салата" Цвете"

Идеята за тази салатка взех от
Тук,но този път я промених малко...Затова я нарекох цвете,а не слънчоглед.Замених рибата със шунков салам,а картофите нарязах на парченца...

И така...Първо овкусих нарязаните картофи със сол и лимонче.В салатена чиния започнах да нареждам-ред картофи,ред нарязан салам,майонеза,ред картофи,ред настърган кашкавал,майонеза,ред картофи,кисели краставички и кисели чушки от консерва,майонеза...и така...докато не завърших с настъргано яйце и майонеза.Украсих салатката с доматчета шери и маслини,а майонезата за шприца оцветих с малко червен пипер...В оригиналната рецепта белтъка и жълтъка на сварените яйца се настъргват поотделно...може и така...Според фантазията ви... :smile1:



Задушени свински пържоли и наденички във вино

Посолявам пържолките и ги овалвам в брашно.Изпържвам ги леко в мазнина от двете страни.Същото правя и с наденичките.Изваждам ги настрана и в същата мазнина запържвам нарязани гъбки.В глинен гщвеч нареждам като редувам пържолки,наденичкиняколко скилидки чесън,маслини.Заливам ястието с 2 чаши вино и пека на слаба фурна около два часа.





Виж целия пост
# 52
Едно обикновено,но вкусно ястие Рецептата може да е полезна на младите момичета,които сега се учат да готвят.Имам я от старите готварски тефтери на мама.

Кюфтенца с бял сос

продукти: кайма около 500 гр.,1 чаша ориз,3-4 глави лук,6 с.л. брашно,мазнина,кисело мляко 250 гр.,2 яйца,2 моркова,магданозени корени,чубрица,лимон,сол,черен пипер

приготовление: От каймата,дребно нарязания лук-половината,магданоза,чубрицата ,яйцето-едното,черния пипер,солта и сварения ориз се прави смес ,от която се оформят кюфтенца и се овалват в брашно.В тенджера с вода се пускат корените и другата половина лук-запечен.По желание може да се направи и с кубче бульон.Като поври бульона се пускат кюфтетата и се варят докато изплуват.Махат се кюфтенцата на страна ,а бульона се прецежда .Приготвя се гладка каша от брашното,киселото мляко, бульона и 1-2 жълтъка.Разбива се на огъня докато кипне и се излива върху кюфтетата.Поднасят се с мазнина от запържени моркови и поръсени с магданоз.




Виж целия пост
# 53
Зрял фасул плакия

Време за приготвяне: около 2 ч. и 15 мин. в зависимост от времето,необходимо за сваряването на фасула
4 порции

Продукти:2 ч.ч хубав зрял фасул,6-7 домата,2 глави стар лук,2 моркова,1-2 главичка целина,1-2 скилидки чесън,1 лимон,7-8 зърна чер пипер,1/2 лъжичка червен пипер,1/3 лъжичка лют червен пипер по желание,нарязан пресен джоджен 2 с.л.,1 кубче концентриран говежди бульон или 1 ч.л. вегета,1 ч.л. сол,1/3 ч.чаша олио...Рецептата ми е без чушка,но вчера реших да сложа...и пак стана вкусно.


Предварителна подготовка:Знаете,че е добре фасула да се накисне предварително във вода поне за една нощ.Нарязвам лука не много ситно,морковите и целината -на кубчета,чесъна на ситно.Половината домати пускам за 30 секунди в кипяща вода,обелвам кожата им и ги нарязвам на парченца.Останалите нарязвам на кръгчета.Нарязвам лимона на кръгчета.

Готвене:
1.Сварявам фасула на тих огън,докато омекне.Посолявам го едва след това и добавям кубче концентриран бульон или вегета.
2.Задушавам лука,морковите и целината на средно силен огъ,докато поомекнат,без да загарят.Добавям червения пипер и нарязаните ситно домати и задушавам още 4-5 минути.Посолявам леко зеленчуците.
3.Изсипвам фасула в тавичка,нареждам върху него задушените зеленчуци и подправките-джоджен,магданоз,чер пипер и чесън.Най -отгоре подреждам останалите домати,нарязани на кръгчета и кръгчетата лимон.Поливам ястието  с 1-2 с.л. олио и го запичам около 15 мин.в умерено силна фурна.


Вчера момчетата го сготвиха ...ето произведението им :



Хиляди благодарности на Р.Вагенщайн за тази чудесна рецепта!  bouquet

Виж целия пост
# 54
Хляб за начинаещи








Или както го знаят във испанския форум Mundo recetas - Хляб във тенджера. Това е базова рецепта,без прибавки.Идеален е за тези,които ще правят хляб за първи път .


Продукти:
175 gr вода
20 gr олио или зехтин
15 gr прясна мая
300 gr брашно (после се прибавя и още малко)
една кафена лъжичка сол

Подготовка и готвене:
Слагаме във чашата на Машината за хляб,водата ,олиото и маята, 2 минути, 37º, мощност 2 (извинете ме ако бъркам някои понятия ,нямам Машина за хляб). Следва брашното и лъжичката сол(в този момент аз слагам различни семки...разбъркваме  10 секунди на мощност 6 и програмираме 2 минути за втасване .

Наблюдаваме преез прозорчето тестото и когато запълни стените на формата го изваждаме с набрашнени ръце...и на набрашнена повърхност му придаваме овална форма.Слагаме го в огнеупорна тенджера.Правим разрези,както е показано на снимката и намазваме с малко мазнина,наръсваме с брашно и печем във фурна на 220 градуса около 40 мин.,до зачервяване.

Забележка,солта и маята не трябва да са в пряк контакт.Слагайте солта винаги в брашното.


   

Снимка за големината на формата:



Оригиналната рецепта 

Виж целия пост
# 55
Салатка от домати и краставици с хамон



Увийте парче хамон или шунка върху дълга гризинка и поставете върху салатката от нарязани домати,краставици,лук на кръгчета и парченца прясно сирене.
Виж целия пост
# 56
Питки за сандвичи

Продукти
125 гр.разтопено краве масло,1 яйце,0,200 л. прясно мляко,2 супени лъжици олио,1 чаена чаша натрошено сирене,1 ч.л. сол,1 пакетче амонячна сода или бакпулвер,около 400 гр.брашно,ким или чубрица/или други подправки по ваше желание

От маслото,яйцето,прясното мляко,олиото,сиренето,амонячната сода,разтворена в малко оцет,подправките и брашното замесваме меко тесто.Оставяме го в хладилника най-малко два часа.Когато извадим тестото от хладилника,омесваме го с още брашно,докато стане като за мекици.От него правим малки питки,които мажем с яйце и печем в предварително загрята умерена фурна.








Пържени банички-Гюзлеми по габровски



Продукти
0,200 л вода
1 яйце
1 супена лъжица оцет
1 супена лъжица олио
щипка сол
брашно
200 гр.сирене

От водата,яйцето,оцета,олиото,солта и брашното замесваме тесто/Аз използвам бъркалките за тесто на миксера и след това доомесвам на ръка/.Разделяме тестото на 10 топки.Всяка една разточваме на питка,намазваме с олио и слепваме всички питки една за друга.Оставяме ги да предстоят 1 час.След това разточваме една голяма кора,натрошаваме върху нея сиренето и свиваме на руло.Нарязваме рулото на парчета,като всяко едно притискаме,за да не изпада сиренето.Леко точим и пържим в мазнина от двете страни.Могат да се разточат по-тънко,по-дебело,могат и само да се притиснат с длан...всякак са хубави.Стават чудесни и на сач…Опитайте ги и никога няма да ги забравите.






Милинка



Продукти
40 гр.мая/едно кубче
2 чаени лъжички захар
3 супени лъжици топла вода
500 гр.кисело мляко 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат 200 гр.краве масло или маргарин
1 чаена лъжичка сол
300 гр.сирене
брашно

Разтваряме маята във водата и захарта.Прибавяме малко брашно,за да се получи  каша и я оставяме да втаса..Киселото мляко разбиваме със содата и прибавяме втасалата мая,солта и брашното.Замeсваме меко тесто,което оставяме да втаса около 1 час.Правим топчета и върху всяко едно забождаме парченце сирене.Нареждаме топчетата в тава,намазана обилно с масло,едно до друго,докато се запълни тавата.Оставяме да втаса около 30 мин. още.Отгоре посипваме с галета с прибавена ? лъжица сол .Останалото масло разтопяваме и заливаме милинките.Печем в умерена фурна до зачервяване.


Виж целия пост
# 57
Еврейски кюфтета от праз
 
"Този Еверест на еврейската кухня обикновено се сервира като гарнитура към задушено говеждо.Комбинацията е несравнимо вкусна "Р.Вагенщайн

Време за приготвяне:около 45 мин.
6 порции

Продукти
1 кг.праз лук
200 гр. телешка кайма
2 ч.л. сол
прясно смлян чер пипер
1 яйце
5 с.л. олио
1/2 л. пилешки бульон

Предарителна подготовка
Обелвам праза и го нарязвам на парчета по около 10 см.Сварявам го в леко подсолена вода.После го смилам в месомелачката или го нарязвам на ситно.Изстисквам го от течността,прибавям към него каймата,яйцето,солта и черния пипер.След като омеся всичко много добре,оформям средно големи кюфтета.

Готвене
Запържвам кюфтетата на средно силен огън,докато се покрият с коричка.Изваждам ги от мазнината и ги слагам в тавичка.Междувремено загрявам фурната до 150 градуса.Заливам кюфтетата с бульона и слагам тавичката във фурната,докато кюфтетата постепенно омекнат и попият целия бульон.Сервирам ги топли./рецептата е от книжката на Р.Вагенщайн/




Виж целия пост
# 58
Торта Гараш

Продукти за блатовете
10 белтъка
300 г. захар
400 гр.смлени орехи

продукти за крема
300 гр. краве масло
200 гр.разтопен шоколад
6 жълтъка
100 гр.захар
0,100 л. вода
1 прах ванилия

Разбиваме белтъците на сняг.Прибавяме захарта по малко и продължаваме да разбиваме,докато сместта се сгъсти.Прибавяме и орехите.Разбъркваме добре.Разделяме сместа на 5 части,които изпичаме поотделно в тортена форма,застлана с хартия и намазана с масло..Печем в умерена фурна.
За да приготвим крема,сваряваме захарта на сироп с водатаи шоколада,като бъркаме непрекъснато,за да не станат грашки/Аз сварявам сиропа в микровълновата , прибавям начупения шоколад и връщам в микровълновата фурна.Докато сиропът е още топъл,прибавяме жълтъците.Разбъркваме добре и оставяме да изстине.Разбиваме маслото и прибавяме по малко от изстиналата шоколадова смес,в която сме сложили и ванилия.Всичко разбъркваме до пълно хомогенизиране.Слепваме внимателно блатовете с крем.Намазваме тортата отгоре и отстрани със същия крем.Украсяваме по желание.

Рецептата е на известната габровска сладкарка Добрина Венкова-моя съгражданка 




Виж целия пост
# 59
Сос за миди

Сварявам мидите /около 1 кг със черупките/в тенджера под налягане и след това ,като ги извадя от черупките,ги заливам със следната смес...В тиганче запържвам в зехтин една малка глава лук с една скилидка чесън,нарязани на много ситно.Прибавям сол,няколко зърна черен пипер,една кафена чашка оцет и една кафена чашка вода.Мидите трябва да постоят в соса няколко часа в хладилник,за да се овкусят...незаменимо мезе или предястие!

По желание може да се сложи червен пипер -сладък или лют след запръжката.


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия