КАК СЕ КВАСИ ПРЯСНО МЛЯКО

  • 12 135
  • 17
Здравейте МАМИ   bouquet Тъй като многократно съм опитвала да квася домашно прясно мляко и не се е получавало ще помоля за ваши рецепти и хитринки за получаване на оптимален резултат
Виж целия пост
# 1
Млякото се сварява и се оставя да поизстине,но не много-малкото пръстче на ръката,потопено в млякото трябва да издържа на топлината/това го знам от баба ми/.После се разлива в буркани.На всеки буркан слагам по 1 суп.л. кисело мляко,което  предварително съм разбила с малко от топлото прясно мляко/т.е.изравнява се температурата-като при застройките на супите/.Слагат се капачки и бурканите хубаво се завиват с някаква вълнена материя-одеал или дреха...Така млякото престоява 2-3 часа на топло,за да се "захване" и след това се поставя в хладилника за още няколко часа.
Много е важно обаче какво е киселото мляко,което ще използваш за подквасване на прясното.В повечето купешки млека няма живи млечнокисели бактерии и съответно резултатът от подквасването ще е нулев.
Виж целия пост
# 2
Преварявам млякото и го разливам в едни големи глинени чаши (500мл), които съм купувала някога незнайно защо, но сега ми вършат идеална работа Twisted Evil. Изчаквам да изстине, така че да не ми пари на устните.   На всяка чаша слагам по 1 с.л. закваска, разредена малко с топлото мляко, разбърквам добре и нареждам чашите върху една електрическа възглавничка - и тя от време оно. Отгоре покривам с едно одеалце и така млякото стои една нощ. На другата сутрин отива в хладилника и след няколко часа е готово.
Въпросът със закваските е наистина важен, щото в страната на киселото мляко вече почти не остана истинско кисело мляко #Cussing out. Аз използвам за подкваса домашно овче мляко, което една приятелка ми носи от село. Това е мляко, което след 3 дни става наистина кисело, както беше едно време и вкусът си му е точно, както трябва.
Ако на някой му се занимава, може да вземе по една кофичка мляко от различни производители, да го остави някъде и да изчака 4-5 дни. Истинското мляко ще се вкисне и капачката му ще се надуе. Аз досега не съм попадала на такова мляко.  Sad
Виж целия пост
# 3
Е Т О тема с подробни обяснения.
 При мен в Англия не се получи на вкус, но на гъстота стана.За БГ разбрах, че най-хубаво се подквасва с кисело мляко Елена.
Виж целия пост
# 4
Стефани и Стела са ти обяснили подробно всичко. На мен навремето ми се подквасваше със закваска от "Пършевица", "Елена" и "Верея". Но скоро не съм квасила,та нямам впечатление от закваските.

  Аааа,сетих се. Четох тук за едно  "Био кисело мляко", което повечето мами са купували от "Пикадили". Взех си го (малко по-скъпичко е от обикновеното, аз го намерих на 1,30 лв./кофичката), ядохме, но остана малко на дъното и на другия ден в хладилника остатъка киселееше доста. Ако искаш пробвай с него.

Когато аз квасех мляко за дечките, завивах бурканите с подквасените млека повечко. Върху бурканите слагах вестник, после една кърпа и отгоре одеало или нещо друго вълнено.

Желая ти успех и да кажеш дали ти се е получило след тези съвети.
Виж целия пост
# 5
Значи , ето къде бил проблема - В закваската , защото останалото спазвам стриктно  А вярно ли е че млякото трябва да се вари още десетина минути след първото кипване / прочетох в темата която е оставила  Биляна/ До сега не съм правила така  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 6
Стефани и Стела са ти обяснили подробно всичко. На мен навремето ми се подквасваше със закваска от "Пършевица", "Елена" и "Верея". Но скоро не съм квасила,та нямам впечатление от закваските.

  Аааа,сетих се. Четох тук за едно  "Био кисело мляко", което повечето мами са купували от "Пикадили". Взех си го (малко по-скъпичко е от обикновеното, аз го намерих на 1,30 лв./кофичката), ядохме, но остана малко на дъното и на другия ден в хладилника остатъка киселееше доста. Ако искаш пробвай с него.

Когато аз квасех мляко за дечките, завивах бурканите с подквасените млека повечко. Върху бурканите слагах вестник, после една кърпа и отгоре одеало или нещо друго вълнено.

Желая ти успех и да кажеш дали ти се е получило след тези съвети.


И аз четох за Био кисело мляко ще опитам и с него
Виж целия пост
# 7
  А вярно ли е че млякото трябва да се вари още десетина минути след първото кипване
Това се прави,за да изври водата ако недобросъвестен търговец е добавил към млякото такава.
Виж целия пост
# 8
Всичко правя както горните мами, с тази разлика, че вечер като го подквася към 22-23 часа /с мляко Елена, 2 %/ и като го разсипя по бурканчетата, без да го завивам, го слагам във фурната. Сутринта, като ставам за работа - към 6,30-7 ч , го местя в хладилника. Става идеално!
Виж целия пост
# 9
  А вярно ли е че млякото трябва да се вари още десетина минути след първото кипване
Това се прави,за да изври водата ако недобросъвестен търговец е добавил към млякото такава.
Извинявай, но не съм съгласна с теб. Вари се 10-15 мин.за да стане процеса пастьоризация!  Нали сме учили по химия за това Wink.
Успех в приготвянето на кисело мляко. В момента това правя(квася мляко) и чакам да сложа бурканите в хладилника.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=159107.0;all - това прочети за по вече инфо.
Виж целия пост
# 10
Пастьоризацията това е нагряване до към 70 град. с цел убиване на бактериите. Има два производствени метода за пастьоризация- първия, нискоградусен, но по- продължителен (63 градуса за 30 мин.) и втория на по-висока температура за много кратко (73 градуса за 15 сек.)
15 минутно кипене на млякото няма нищо общо с пастьоризация! Shocked

Кипването се прави за да се подтиснат евентуално всички други бактерии ако има такива и да се даде шанс на млечнокиселите. Ако има съмнения за лоши бактерии (купено от неизвестно какъв частник, доено от мръсна крава и т.н), разбирам да се презастраховаш. Но купено в магазин мляко...няма нужда от подобни неща. Още повече че то принципно вече е минало пастьоризация.

Аз лично току-що кипнах мляко за подквасване и както винаги едва дочаквам да се появят първите мехурчета и свалям от котлона. Стига му толкова. Naughty

Да, аз не мърлям никакви буркани, които пък и място да ми заемат в хладилника. Квася директно в тенджерата, в която варя млякото. Квася редовно всяка седмица по 1 голяма тенджера, която стига горе-долу за цялата седмица. От остатъка квася следващото. Не помня честно казано кога за последно съм купувала кисело мляко.
Виж целия пост
# 11
Аз процедирам по същия начин, оставям го до сутринта, но сега в топлото изобщо не си играя да го завивам. Ползвам моя си закваска от преди 1-2 години, като първата беше май от Елена. А млякото си го варя докато кипне. Незнам защо обаче никога не ми се е получавало за по-кратко време, някои го държат 3-4 часа, аз цяла нощ Rolling Eyes Зиме, лете - все толкова.
Виж целия пост
# 12
Млякото се сварява и се оставя да поизстине,но не много-малкото пръстче на ръката,потопено в млякото трябва да издържа на топлината/това го знам от баба ми/.После се разлива в буркани.На всеки буркан слагам по 1 суп.л. кисело мляко,което  предварително съм разбила с малко от топлото прясно мляко/т.е.изравнява се температурата-като при застройките на супите/.Слагат се капачки и бурканите хубаво се завиват с някаква вълнена материя-одеал или дреха...Така млякото престоява 2-3 часа на топло,за да се "захване" и след това се поставя в хладилника за още няколко часа.
Много е важно обаче какво е киселото мляко,което ще използваш за подквасване на прясното.В повечето купешки млека няма живи млечнокисели бактерии и съответно резултатът от подквасването ще е нулев.
По същия начин съм го правила в буркани.И аз знам рецептата от баба.Преди ставаше и с Данон фамилия,но млякото има леко сладък вкус.Най-добре като направите един път си пазете закваска от вашето мляко.
Виж целия пост
# 13
Реших да взема закваска от една жена която продава мляко Така ще е по сигурно  Peace
Виж целия пост
# 14
Реших да взема закваска от една жена която продава мляко Така ще е по сигурно  Peace

Ако смяташ, че винаги когато поискаш ще можеш да взимаш от нея, взимай, ако не, по-добре си намери истинското купешко мляко, което заквасва, защото рано или късно можеш по някаква причина да изгубиш закваската.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия