Как се прави винен оцет?

  • 25 081
  • 6
Привет на всички 
В къщи имаме домашно вино от миналата година и се чудя  Rolling Eyes възможно ли е да приготвя домашен винен оцет от него? Моля, не се смейте сами ако идеята ви се стори абсурдна.
Виж целия пост
# 1
Няма нищо абсурдно - ние правим от години . Имаме едни големи дамаджани в мазата - в тях отливаме от виното всяка година . Не затапваме с тапа ами покриваме с парче тензух и привързваме с ластик - идеята е да влиза въздух , а мушиците и прахоляка да не влизат . В дамаджаните са се образували едни големи плужеци ли , гъби ли да го нарека , ако намериш кой да ти даде става оцет много бързо. Това е - дишането е важно и да нямаш гъба , тя ще се образува , но по бавно и ще го преработи на оцет .
Виж целия пост
# 2
Вече са ти отговорили, но реших да се включа и аз. Не знам дали вие сте си правили виното, но ако не сте, питайте този, който го е правил, дали не го е стабилизирал с нещо допълнително, че баща ми веднъж така чака едно вино половин година и пак не можа да стане оцет от него  hahaha
Ако нищо не му е добавяно, си става страхотен оцет, само имай предвид, че ще е по-кисел, а и по-миризлив от купения.
Виж целия пост
# 3
Абсолютно вярно уточнение - не се сетих , но дано да е навреме !
Виж целия пост
# 4
Здравейте! Някой може ли да напише как се прави оцет, ама не от готово вино, а от гроздето да се започне.
Аз никога не съм правила вино и затова питам Grinning
Искам тази година да се пробвам да направя винен оцет, защото имам едно червено грозде, което никой не яде и така си остава по лозата.
Виж целия пост
# 5
изчистваш зрънцата от чепките , смачкваш ги да си пуснат сока , в голям пласмасов съд - незнам колко ти е количеството - кофа , бидон и т. н. притискаш да не изплуват отгоре или претакаш сутрин и вечер - джибрите да не остават сухи и го чакаш да ферментира - на 24-тия ден претакаш виното в дамаджана и по описания вече начин си приготвяш оцет 
Виж целия пост
# 6
изчистваш зрънцата от чепките , смачкваш ги да си пуснат сока , в голям пласмасов съд - незнам колко ти е количеството - кофа , бидон и т. н. притискаш да не изплуват отгоре или претакаш сутрин и вечер - джибрите да не остават сухи и го чакаш да ферментира - на 24-тия ден претакаш виното в дамаджана и по описания вече начин си приготвяш оцет 
Другарче, благодаря за обясненията. Ще се пробвам да го направя. А захар слага ли се в началото?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия