Има ли ястие с пиперки- мълчи. Устата му пълна и не може да я отваря...Затова по-честичко:манджички с чушки. Хванах му аз цаката! Аз и едни други рецепти за едни други работи знам, но това е за друг разговор тема. Ето и рецептата, която днес пригогвих с много любов към мъжо:
Пълнени пиперки с кайма и наденица
Необходими продукти за пълненето:
Чесън - 1 скилидка
кайма 300 gr
хляб- твърд 80 gr
пармиджано настъргано 100 gr
смлян черен пипер
магданоз - 2 лъжици ситно нарязан
сол
Сурова наденица 150 g
яйца - 1 + 1 жълтък
олио за намазване на тавата
4 средно големи пиперки
продукти за поръсване на пиперките
олио 1-2 лъжици
пармиджано 2- лъжици
галета 2 лъжици
Приготовление:
1.Намокрете твърдия хляб и го оставете да се накисне в една купа.
2.Каймата, надробената на трохички сурова наденица, добре изтискания и надробен хляб, наситнения магданоз, пармижданото , предвидено в рецептата за сместа, l яйце + 1 жълтък, счуканата скилидка чесън и солта омесете добре и оставете да си почива на хладно най-малко 15 минути.
3.Отрежете капачетата на чушките на 2 пръста от дръжката . Изчистете пипера вътре от семената и белите плътни ленти .Измийте чушките.Подсушете ги.
4.Напълнете ги със сместа и ги поставете в немного голяма тефлонова тавичка, но да не са легнали. При закупуване на пипера е добре да се огледа основата на чушката, да може да стои. Спокойно може да се напълни празното пространство между 4.-те чушки с отрязаните капачета , които в същото време ще ги прикрепят изправени.
5. Поръсете пиперките със пармиджаното и галетата, но предварително запържена по следния начин:
В тефлоново тиганче се поставя олио и се запържва до лека смяна цвета на галетата.
Пече се на 180 градуса - 60 минути. Добре е да се проверяват на 45-50 -тата минута от печенето, защото варира от големината на чушките.
Изключете фурната, извадете тавичката и оставете "да почива" 5 минути " да си обиколи нивата
6.Сервирайте пипера с капачетата!