Ябълки с Мед или Израел-13

• 27 553
  • 288
# 180
Има синагога в Пловдив , да. А софийската  е уникална, много красива наистина. Разлики има във външния вид на синагогите.Синагогата може да е една стая о къща същоМоже да е  шатър.Синагога може да е и най-обикновена постройка без някаква специфична архитектура и външен вид. Сградите носят понякога духа на мястот, културата и времето , в което са строени напрмер. Има съвременни постройки, а има и стари.Има такива , носещи  духа на изтока , а и такива , които са си с европейско излъчване.

На няколко езика , има разичи снимки :

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D0%B0

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D0%B0

http://en.wikipedia.org/wiki/Synagogue

Снимки още :

http://www.nostalgia2.kiev.ua/img/nostalgi_3/sinagoga/sinagoga_02.jpg

http://www.nostalgia.org.ua/img/sinagoga_brodskogo/sinagoga_brodskogo_005.jpg

http://www.nostalgia2.kiev.ua/img/nostalgi_3/sinagoga/sinagoga_07.jpg

Виж целия пост
# 181
Охо много е красива тази синагога....След като отвън са различни предполагам ,че и вътре се различават няма стереотип.То и нашите църкви се различават...Пете благодаря ти за снимките   bouquet както винаги се представяш перфектно Simple Smile
Момичета малко ми е неудобно ама да си кажа...та като се връщам назад към Израел мисля да си взема от нашите подправки които не намирам тук,може също и луканка  Joy и незнам какво още,че мога ли да имам проблем заради хранителните продукти и подправките?Няма да са в ръчния багаж със сигурност...Подправките ме притесняват повече да не си помислят че е марихуана например Simple SmileБлагодаря
Целувки   bouquet
Виж целия пост
# 182
Честито мила ми Борянке вече си ентусиаст Simple Smile Не стърпях да не се похваля sorry за спамчето   bouquet
Виж целия пост
# 183
Ха честито! За подправките няма никакъв проблем. Аз също си нося и подправки и луканки, че и кашкавал  Laughing!

Аз пък да се похваля със 99% свършен ремонт  bowuu, а също така и чисто нов 60литров аквариум!
Преди месец бяха подарили на Вик златна рибка и я отглеждахме до сега в един трилитров буркан. Но детенце така се е запалил това лято и покрай риболова с татко му, че решихме да му направим този желан подарък. Сега трябва да почакаме четри дни преди да я пуснем там. Дадоха ни и разни течности, които се борят с котленият камък и бактерии, които разграждат остатъците от естествените нужди на рибките. Сега ще чета и ще се образовам на таз тема  Sunglasses.

Пете, хайде идвайте си вече  Hug.
Госпожа Мента също я чакаме след празника  Peace, със снимки и разкази!

Мимка макар и късно честит празник, много щастие, късмет и сбъднати мечти!
Тези дни форумът ми се отваряше ужасно трудно и не съм чела, но проблема въче е решен благодарение своевременната намеса на Мамма   bouquet!
Виж целия пост
# 184
Момичета,пуснах пост преди няколко дни и изчезна някъде из виртуала  Close
Аз си ви чета редовно,да знаете!
Тали - ураааааа,ремонта почти свърши!
Борянче,добре,че беше ти - да поддържаш огъня на форума,че по едно време всички се бяха изгубили!
Пишете за синагоги - аз съм влизала само във видинската,но това беше преди 15 години.Тогава беше изоставена и много разрушена.Прдполагам са се намерили спонсори да за реставрация!
Виж целия пост
# 185
Здравейте, момичета. Много интересни са разказите ви и чета и се образовам с удоволствие. (Признавам си по лесно ми е да ви чета, от колкото да пиша, но ще опитам) Аз и моето семейство се преместихме да живеем във Варна. Тук търся еврейско общество за да контактуват децата ми и аз разбира се, но нямам голям успех. Момента е неподходящ, защото организацията на евреите тук е разцепена от неразбирателство и засега всичко е замряло. (но нали имам вас) В тази връзка Мимка и Борянка - обадете се да да се видим и да си поговорим за Израел.
У дома аз и децата учим иврит. До колкото мога аз да се спрая - преподавам на децата по учебниците от еврейското у-ще. Не ми е много лесно, но желанието ми е огромно и страхотно се забавлявам. Чета им, превеждам (както мога с речник), пиша на една дъска (която съм сложила в детската стая за да е като в клас) думички и ги изпитвам Simple Smile Simple Smile Simple Smile. Не съм строга. Смешна съм сигурно....... Та така с моите еврейски страсти.......
По въпроса за синагогите - Видинската е страшно красива. Аз това лято ходих до Видин и видях че е в състоянието като на снимката - плачевно. Наистина тъжна гледка. За Варненската синагога мога да разкажа. В този момент тя се реставрира като се запазва фасадата, но няма да действа като синагога, а като бизнес сграда. Това също е добър вариант за средства за организацията.
До скоро, хубав ден от мен.
Виж целия пост
# 186
ima-e, welcome
МНого съжалявам за видинската синагога ,но явно на никой не му се занимава ,защото във Видин няма еврейска общност или поне аз не съм чула за такава.
Виж целия пост
# 187
Ех Тали мерси ще си хапвам значи известно време вкусотиики Simple Smile Тали чакаме да стане 100% всякаш ние ще живеем там ама тай ще е още чакаме за детския парламент....
Има-Е със сигурност ще звънем с Мимка само да си разбера номера на БГ телефона защото аз си спрях мобилниа преди много време и незнам дали ще го активират или ще трябва да си взема нов.И да ти кажа попаднах във форум където едно момиче от Варна ходеше на частни уроци по иврит помолих я за номер и ще видим.А аз мисля че езика по скоро се учи когато хората около теб го говорят,аз така си научих думичките които знам (повечето са свързани с работата ми и едни такива също лоши думички Simple Smile )За еврейско общество във Варна не съм и чувала ама то и къде ли и да чуя,но трябва да има много хора се приместиха във Варна от Израел и купуват апартаменти масово около Чаталджа така че не може да няма те хората се подържат...
Тази синагога е много величествена,но съдба....никой не го е грижа Sad
Целувкииииииии   bouquet
Виж целия пост
# 188
   Ами аз  говорих с  един от  евреите  около пловдивската синагога .. Случайно се разбра , че  е евреин както си купувахме от него нещо на Главната в Пловдив ...Та  попитах го какво ще се прави в синагогата за празника Сукот, шатра ще разпънат ли ...нещо така ... да водим децата да видят ... Единственото , което ми отговори е, че не  се занимавал с комунисти ... Rolling Eyes  Аз точно не разбрах и не исках да попитам , тяхни си вътрешни работи.Казах му ,че все пак синагогата е едно представително място за хората от  еврейската общност и е естествено, че там човек ще отиде що се отнася за еврейските празници да речем ...  Елате утре да ви разказвам истории казва ни той ... Не ми стана приятно на мене и не отидох, че  със сплетни не ми се разправя . Явно  си имат разногласия . Дано пък да греша де .... Иначе синагогата е хубава , имат дворче с пейки отвън .Сградата общо взето се слива с постройките наоколо ....там има и къщи , а тя е  като една голяма къща ....Е , какво обяснение дадох и аз ...  Crazy Такива неща ...  Не знам иначе колко е "живо" еврейството в Пловдив , нямам  пряк допир и наблюдения.

Виж целия пост
# 189
  Ето какво намерих за ВИДИНСКАТА СИНАГОГА в нета :

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%8 … D0%BE%D0%B3%D0%B0

http://babavida.vidin.net/Bg1024x768/monuments_.html

http://www.nasamnatam.com/index.php?m=mustsee&id=26

http://www.vidin-online.com/zabSinegoga.php

Виж целия пост
# 190
Има-Е,добре дошла! Hug

И аз като тебе мъча да понауча нещо от разни сайтове в нета,от два месеца измъчвам един израелец,ма той не ми се връзва. Laughing

Тали,фен на Кърт и Нирвана ли си?Гледам,че си сложила негова снимка.

В един форум за българи в чужбина има тема за иврита и една потребителка разправяше,че от замунда си е изтеглила уроци по иврит за англоговорящи.Ще търся днес и ще пусна линк,ако намеря.

Много тъжно за видинската синагога,толкова величествена постройка,а гние и се руши. Може да бъде паметник на културата,а то какво става...
Разглеждах Атол.бг и доста голяма част от университетския випуск на татко се оказа с еврейски произход.Виждала съм само проф.Франк Майер засега,довечера ще поразпитвам за другите.

Отивам на урок по сфарадит. Hug
Виж целия пост
# 191
Петинце точно тези интриги ме убиваха в Бг  Sad Хората се делят...Стана ми тъжно като видях колко е силно тук в Израел семейството и как хората се подържат,не са единаци като в Бг...Как се уважават празниците,как на Йом Кипур не чух една кола( е сигурно е имал някой да кара,но като цяло)На първия кораб имаше българи,но за мен бе по лесно да се сприятеля с испано говорящите.не се занимаваха с интриги,гледаха си работата и бяха вечно усмихнати...Тъжно е ....

Плюшено мече абе този твой приятел евреина по каква връзка е в Бг?Гадже ли ще ти го правим Simple Smile ?А това момиче за което говориш беше превела 5-6 урока в този форум(мисля че е същия форум за който говориш)така че като за начало можеш да ползваш преведените от нея уроци.Аз например с грамата съм зле и бъркам родовете но с малкия запас от думи които имам се поуправям малко Simple Smile така че давай с речника който ти дадох все е нещо Simple Smile

Айде нишикот Simple Smile   bouquet
Виж целия пост
# 192
Само не ми стана ясно защо пишат "еврейската синагога" - то други синагоги има ли ?хм... newsm78
Виж целия пост
# 193
Няма други синагоги,само еврейските молитвени домове се казват синагоги. Simple Smile

Борянка,пише се Мишел момичето,нали? Аз сега си принтвам уроците. Simple Smile А от твоя речник вече понаучих някои цветове. Mr. Green
Ели е тук,защото баща му има бизнес в България и им се е наложило да се преместят за постоянно.Брат му и сестра му вече са големи и си имат работа и семейства в Израел.И той е тук с мама и татко.Вече ходи и на уроци по български,успя да ме пита как съм и кога ще го водя да ми види училището. Embarassed
За другото - нямам против,много е сладичък. Embarassed Embarassed Embarassed

bouquet
Виж целия пост
# 194
Точно Мишел Simple SmileКолко е голямо кандидат гаджето?Виждаш евреите имат слабост към българките така че давай смело Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия