Кулинарна приказка

  • 45 247
  • 19
# 15
Кюфтета в бял сос

300-350 гр. кайма
1/2 кофичка кисело мляко
50-100 мл. готварска сметана
1-2 жълтъка
2 с.л. брашно
1/2 лимон


Овкусяваме каймата по избор, оформяме кюфтетата. Слагаме вода в тенджера за заври и добавяме олио/зехтин, пикантина, сол. Слагаме кюфтетата да се сварят. В отделен съд с миксера/пасатора разбиваме останалите продукти без лимона. Когато каймата е почти готова изсипваме млечната смес през цедка в тенджерата, за да не са образуват бучки. Привавяме и лимона. Оставяме така да поври до пълна готовност на кюфтетата и докато сосът получи необходимата гъстота.

Виж целия пост
# 16
Свинско с картофи и зелен боб в гърне

400 гр. свинко месо (от бут)
3 картофа
1 глава кромид лук
зелен боб (измит, отрязан в двата края)
1 морков
3/4 ч.ч. доматено пюре
2 скилидки чесън
магданоз, черен пипер, бахар, сминдух, подправка за месо


Месото запържваме за кратко в малко мазнина с черен пипер, червен пипер, сол и подправка за месо. Добавяме лука и моркова и задушаваме 5 мин. Прибавяме почистения зелен боб и доматеното пюре. Доливаме вода, но да не покрива зеленчуците. Оставяме да къкри на слаб огин около 40-45мин. Загряваме фурната на 180'С. След това преместваме в гювеч, слагаме и картофите, маданоза, чесъна и бахара, поръсваме със сминдух. Печем до пълна готовност като последите 15-тина мин. отхлупваме капака, за да се запече яденето. Сол слагам в началото малко, после добавям при преместването в гювеча.
Виж целия пост
# 17
Пукани чорбаджийски чушки в марината

Запържваме чушките за 5 мин в мазнина. Изваждаме и поставяме в съда за мариноване. Поръсваме със сол, захар, магданоз и нарязан чесън. Задушаваме. След няколко часа овкусяваме с оцет.
Виж целия пост
# 18
Кексчета с канела

1-2 бр. яйца (зависи от размера)
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно, размесено с 1/2 бакпулвер
2/3 кофичка кисело мляко + 1/4 ч.л. хл.сода
канела, ванилия
по желание - кора от лимон, стафиди


Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото, ванилията и канелата...Следва киселото мляко с хл.сода и накрая брашното, пресято с бакпулвера. Разбивам много за кратко след яйцата (само тях бия повече със захарта до побеляване). Изсипваме във формички за печене (аз ползвам хартиени кошнички) до 2/3 от обема им. Печем в предварително загрята фурна* на 180'С около 25 мин.

* при печене на вентилатор намалям до 170'С, а на реотани - може даже 200'С...зависи от самата фурна


Виж целия пост
# 19
Канелени рулца

1 ч.ч. топло прясно мляко
1/4 ч.ч. топла вода
2 яйца, на стайна температура, разбити
1/2 ч.ч. масло, леко разтопено
1/2 ч.ч. кристална захар
5 ч.ч. брашно
3 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. ванилов екстракт

За плънката:
1 ч.ч. кафява захар
3 с.л. канела
1/2 ч.ч. меко масло за намазване

От горепосочените продукти замесваме меко и еластично тесто. Оставяме да почине 10-тина минути, покрито с фолио или кърпа. След това разделяме на 2 топки (може и да разточим цялото тесто на по-голяма кора) и разточваме на кора с размери около 25х35 см. Всяка кора намазваме с маслото направо с пръсти, така че навсякъде да е добре намазано. Отгоре поръсваме плътно с плънката от кафява захар и канела (само от едната страна оставяме около 1 пръст непокрито, за да се залепи по-добре рулото). Навиваме от широката страна и режем с много остър нож на колелца с дебелина пръст и половина. Нареждаме на малко разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене (иначе залепват неописуемо) и оставяме да втасат докато удвоят обема си. Печем на 170'С (вентилатор)15-20мин. Лично аз ги харесвам не препечени, а леко розови.

Има една финална заливка, която аз избягвам - пудра захар, масло, ванилия и крем-сирене (или само пудра захар, мляко и ванилия), разбити на крем.



Източник: тук

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия