Виенски кифли

  • 62 164
  • 240
# 15
izglejdat straxotno,iskam i az da gi napravq no se pritesnqvam 4e do sega ne sam mesela nikoga i neznam dali 6te se spravq.Izvinqvam se no 6te mi napi6e6 li po podrobno receptata,s kiselo ili prqsno mlqko,i ako moje da mi napi6e6 vseki produkt posledovatelno kak se slaga,za6toto mi e golqm merak da napravq vkusni kifli4ki i da vpe4atlq maja si..PREDVARITELNO TI BLAGODARQ  Embarassed
Виж целия пост
# 16
Извинявам се ,Наталина,но ще използвам темата ти да попитам  за едни кифлички с какао ,които се продаваха преди години.Нямаха пълнеж,точно като виенските кифли,но като я разчупиш кифличката вътре имаше едни спираловидни кафяви нишки.Така и не успях да измисля как мога да приготвя такова тесто,че какаото да не го оцвети изцяло.И още един въпрос: -От какво се получава така характерният мирис на  кифлите,който се продават в баничарниците-нещо като на козунак,едно такова сладникаво ,дъхаво..не знам как да го опиша още...Моите кифли като си ги правя сама стават хубави и вкусни,имат си аромат,но не мога да докарам този на баничарниците....Даже малкия,като купим закуски има навик да ги души и казва "Мирише вкусно"
Виж целия пост
# 17
Залагам тестото в машината   bouquet

Спомням си как преди училище си купувах всяка сутрин виенска кифла  Heart Eyes Дано имат същия вкус.  Peace

Мерси за рецептата!
Виж целия пост
# 18
Наталина, изглеждат прекрасно! Аз имам стара рецепта за виенски кифли, но така и не съм я пробвала, сега ме подсети за тях Simple Smile .

didik, виж тази рецепта: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2807.msg86885.html#msg86885 , приличат ми на тези, за които говориш.
Виж целия пост
# 19
Умбра,благодаря,това са кифличките!
Виж целия пост
# 20
Наскоро си спомних за виенските кифли, които продаваха в София преди около 12 години (само в определени сладкарници) и четох как някой се жалваше, че вече ги няма. Тук ги продават на много места и са любими.

Супер, помня ги и аз, обожавам/х ги, Нати, определено ще ги пробвам, мерси, ще споделя после впечатления  Heart Eyes
Режех ги на две по дължина, намазвах ги с масло и печах на грила, после ръсех със захар и ставаха перфектно по Жан-Виденово време  Confused
Виж целия пост
# 21
Моите ги направих с локум, поръсени отгоре с кафява захар, защото нямах мак. Много са хубави Wink. Незнам дали ще дочакат утрото Blush.
Виж целия пост
# 22
Дано утре имам време да ги направя,и моите ще са с локум ,че имам 1 опаковка в шкафа ...
Благодаря за рецептата   bouquet
Виж целия пост
# 23
Pety, Marieta, кифличките ви изглеждат божествено!

Забравих само да кажа, че ако искате да ги оставите за друг ден и да са като току що изпечени. Веднага след като се охладят се слагат найлоново пликче и бум във фризера. Преди поднасяне ги сложете за минута в МВ или в загрята фурна!

izglejdat straxotno,iskam i az da gi napravq no se pritesnqvam 4e do sega ne sam mesela nikoga i neznam dali 6te se spravq.Izvinqvam se no 6te mi napi6e6 li po podrobno receptata,s kiselo ili prqsno mlqko,i ako moje da mi napi6e6 vseki produkt posledovatelno kak se slaga,za6toto mi e golqm merak da napravq vkusni kifli4ki i da vpe4atlq maja si..PREDVARITELNO TI BLAGODARQ  Embarassed

Ето по-подробно:

На плота за месене изсипи брашното на купчинка и в него направи кладенче с юмрук. Прибави солта и захарта без една лъжица. Прясното млякото затопли леко(като пробваш с пръст не трябва да е топло - т.е да е горе долу с телесна топлина), прибави му една лъжица от предварително измерената захар и една лъжица от брашното и раздроби в него маята(това е закваската). Остави така да шупне (увеличава поне 2 пъти обема си) на топло. Мазнината разтопи в МВ или на котлон - не трябва да е гореща, а просто разтопена. Отдели жълтъка от белтъка на яйцето. Белтъка запази в някаква купичка, а жълтъка изсипи в кладенчето. Прибави там разтопената мазнина и вече шупналата закваска. Започни да месиш, като с ръцете :прибираш" брашното към средата. Меси докато тестото стане гладко и жилаво. Така приготвеното тесто сложи в голяма купа на топло място (може и на не много горещ радиатор) поръси с малко брашно и покрий с чиста кърпа. Остави да втаса поне час, час и половина (времето за втасване зависи от топлината, маята и други неща), но ще разбереш, защото тестото ще изпълни купата. По-нататък действай според както вече е описано.

По този начин се правят всички теста с мая - за хляб, пити, козунаци и прочие.!

Успех!

Извинявам се ,Наталина,но ще използвам темата ти да попитам  за едни кифлички с какао ,които се продаваха преди години.Нямаха пълнеж,точно като виенските кифли,но като я разчупиш кифличката вътре имаше едни спираловидни кафяви нишки.Така и не успях да измисля как мога да приготвя такова тесто,че какаото да не го оцвети изцяло.И още един въпрос: -От какво се получава така характерният мирис на  кифлите,който се продават в баничарниците-нещо като на козунак,едно такова сладникаво ,дъхаво..не знам как да го опиша още...Моите кифли като си ги правя сама стават хубави и вкусни,имат си аромат,но не мога да докарам този на баничарниците....Даже малкия,като купим закуски има навик да ги души и казва "Мирише вкусно"

didik по първия въпрос Умбра много точно те е насочила. За мириса да ти кажа не знам (или поне вече не се сещам на какво миришат българските кифли). Много вероятно е да е от захарният сироп с които ги мажат. наистина не знам .

Момичета дано това да са кифлите които си спомняте  - поне за мен са, но се установи, че някои хора имат съвсем друга представа за виенски кифли!

Успех на всички в месенето!
Виж целия пост
# 24
Наталинка, то е ясно, че утре ще меся и пека кифли  Blush Сега по нощите се въздържам, но сигурно ще ги сънувам.

Защо с тази бременност ме избива все на тесторляци?  newsm78 Embarassed
Виж целия пост
# 25
Natalina naistina EDNO GOLQMO BLAGODARQ :love:sega ve4e sam spokoina i mislq 4e 6te se spravq  chef
Виж целия пост
# 26
кифлите изглеждат страхотно и много вкусно  Peace
Виж целия пост
# 27
Направих ги, като от едно време са  Hug  Heart Eyes  bouquet

Ако искате погледнете.
тук тук и тук
Виж целия пост
# 28
И моето тесто втасва, вече потривам ръчички  smile3508
Виж целия пост
# 29
Кифличките изглеждат страхотно. Благодаря за рецептата. Копнах си ги и ще ги направя в най-скоро време!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия