Кодрит кадир - сладост от Ориента

  • 90 988
  • 216
# 30
Мнооого вкусничко изглежда!
Ще го пробвам тези дни! Hug
Виж целия пост
# 31

Кодрит Кадир
Вкусна карамелова торта




За крем карамела:

1 1/2л прясно мляко
1 1/2ч.ч захар
12 бр яйца
2п.ванилия

За блата:

2бр. яйца
1/2ч.ч захар
1/2ч.ч кисело мляко
1/2ч.ч растително масло
1п. бакпулвер
150-200г. брашно
3 с.л. какао

Разтваряме 5с.л. захар със връх по дъното на тавата, като се карамелизира разпределяме равномерно по дъното.Разбиваме яйцата и захарта до побеляване.Прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре. Изливаме върху карамела.
От продуктите за блата се приготвя кексово тесто. Изливаме го на тънка струя върху сместта на крем карамела.Пече се на водна баня,като водата която наливаме в голямата тава е гореща.Водата не трябва да завира при печенето/180 С/.Пече се около един час.
Като поизстине се изважда от фурната и се оставя да изстине заедно с водната баня. След това се премества за няколко часа до една нощ в хладилника покрит с фолио. Като се извади от хладилника, с нож се освобождават страните и обръща в поднос.
1ч.ч=250мл
Тавата е с диаметър 30см и височина 10см.
Рецептата е на Мими, от Гответе с мен.Внесени са някои промени, за да се получи сладкиша с повече крем карамел.
Получава се винаги много добре.
Виж целия пост
# 32
Стана чудесен!  bouquet
Виж целия пост
# 33
Ще го направя, вдъхновена съм  Mr. Green
Обаче въпроса ми е: имам кексова форма с дупка, но не е тефлонова, а алуминиева. Трябва ли да я намажа с нещо, за да не залепне по нея произведението?
Или да ползвам форма за торта (тефлонова ми е, там няма грешка), с откопчаващи се стени? Обаче ще загубя вида ...
Посъветвайте ме  newsm78
Виж целия пост
# 34
  bouquet
Виж целия пост
# 35
... Или да ползвам форма за торта (тефлонова ми е, там няма грешка), с откопчаващи се стени? Обаче ще загубя вида ...
Посъветвайте ме  newsm78

Не съм специалист, но ще се опитам да отговоря. Имам спомен, че някъде из темите бях чела че ако сместта е по-течна може да изтече при тези тортени форми  Thinking  Не съм правила точно тази рецепта, но при обикновения крем карамел винаги ми се получава сосче.

Иначе аз исках да попитам какъв се получава блата под крема - по-сухичък ли е?
Виж целия пост
# 36
Иначе аз исках да попитам какъв се получава блата под крема - по-сухичък ли е?

Писала съм, че се сиропира с малко прясно мляко и така става сочен.
Виж целия пост
# 37
Или да ползвам форма за торта (тефлонова ми е, там няма грешка), с откопчаващи се стени? Обаче ще загубя вида ...
Посъветвайте ме  newsm78

Не го прави в тава с откопчаващи се стени  - ще изтече. От опит ти го казвам. Миналата седмица забърках сладкиша и като потече от тази тава........... Търчах до магазина да си търся кексова форма.

Иначе сладкиша е супер.
Виж целия пост
# 38
Аз го правих точно в тази форма с откопчаващите страни на д-р Йоткер, малко потече и после явно се постегна. Получи се доста добре . Mr. Green
Виж целия пост
# 39
Аз го направих с тефлонова кексова форма.
Днес мъжа ми пита кога ще го правя отново (вчера закусихме с него) и свърши. Embarassed
Виж целия пост
# 40
Значи остава варианта с кексовата форма, дано успея да го обърна. Ще рискувам, голям мерак ми е да направя нещо от турската кухня   bouquet
Виж целия пост
# 41
Днес направих сладкиша,но синът ми не ме остави на мира,сладкиш та сладкиш.Обърнах го без да се е охладил напълно,да не говорим за стягане в хладилника.И карамела се разпадна,обаче беше станал хубав и гладък,ако го бяхме оставили да се стегне,щеше да е приказка.
И друго,блатът стана доста сух,аз го сиропирах,но останах с впечатлението,че трябва да е по-мек,след изпичането.
Така или иначе няма да остане,много е вкусен.Следващият път ще го приготвям тайно,че да може да престои в хладилника.
  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 42
Да върнем темата към началните Simple Smile
И аз снощи правих сладкиша- стриктно към рецептата се придържах, стоя цяла нощ в хладилника и на сутринта като го обърнах, цялият крем-карамел се разпадна  hahaha беше ме яд,щото цяла нощ си го представях как ще стане като от снимката  Whistling Confused Май не го пекох достатъчно-1 час на водна баня във форма за кекс- около 23-25 см. Крема стана повече от блата,както и исках, но... и все пак вече е изяден  hahaha Joy аз си хапнах само 2 лъжички, че съм на диета  Mr. Green  А и нещо прекалено сладък беше станал. Ако друг път реша да се пробвам(едва ли   chef ), ще сложа по-малко захар на крема Naughty
И все пак беше мноооого вкусно, добре че другите го ометоха, иначе отиде ми диетата...
  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 43
magito1986,  незнам защо ти се е разпаднал Rolling Eyes...правила съм го няколко пъти - не е имало проблем. Само че аз го държа 3-4 часа в хладилника.
А за сладостта - ние вкъщи обичаме сладичко и така си ни е добре.
Виж целия пост
# 44
Ако видя, че ще заври, добавям кубчета лед.Така избягвам акробатиките с махане на част от горещата вода.
   Много добра идея! newsm10

Засилих се да го правя, обаче нямам бакпулвер  Sad, само той ми липсва от всички продукти. Мога ли да направя нещо, или ходенето до магазина не ми мърда.
  Бих сложила 1/2 ч.л. сода бикарбонат загасена с малко лимонов сок или оцет. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия