Рецепти от Израел и приятели...

  • 115 921
  • 403
# 165
Mentha, много хубава рецепта за сьомга. Ще я пробвам скоро
Една любима рецепта, която съм взаимствала от рецептата за Brik a l’oeuf  от книгата на  Marlena Spieler ‘The complete guide to traditional Jewish cooking’.
Между другото, Tali Dan,  в тази книга има и интересни рецепти за риба тон и сьомга ще видя да преведа няколко и да сложа скоро.
 
Brik a l’oeuf 
Първо оригиналната рецепта:
Продукти /за 4 банички/
1 глава лук
2-3 с.л ситно нарязан магданоз или кориандър или микс от двете подправки
Щипка лют червен пипер/по желание/
4 финно разточени кори
90-115 грама консервирана риба тон /добре изцедена/
Олио за пържене
4 яйца
Приготовление
В купа се разбъркват лукът подправките. На кухненския плот се разстила кората и в единия и край се слага ¼ от сместа с лукът и ¼ от рибата тон
1 яйце се чупи, без да се нарушава целостта на жълтъка и се слага в ъгълът на кората при рибата и лука. Кората се сгъва на триъгълник. По същия начин се правят и останалите 3.
Загрява се олиото в тигана до степен кубче хляб да покафенява за 30 секунди. Баничките се слага в тигана и се пържат до златисто. Винамавайти да не държите твърде дълго, за да отсанае жълътъкът рохък. Баничката се вади и се оставя върху кухненска хартия за да попие излишната мазнина. Поставяте баничките в тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 5 минути.
Сервират се със лют сос като: табаско или  zchug

Zchug: /Рецепта за соса намерих в интернет/
2-3 люти чушки
1 глава чесън
1-2 с.л вода
2  с.л кориандър
¼ ч.л сол
Черен пипер
1 ½ ч.л кимион
500 гр нарязани домати
Лютите чушки и чесъна се пюрират заедно с водата в кухненски комбайн. Добавя се кориандъра, солта, черния пипер и кимиона. Доматите се пюрират и се добавят към подправките



Моят вариант
Продукти за 6 банички:
Бялото месо на 1 пиле
1 стрък праз
Сол и черен пипер и червен пипер на вкус
1 опаковка финни кори за баница
6 яйца
зехтин
Приготовление:
Празът се нарязва на тънки колелца и се задушава в 2-3 с.л зехтин. Добавя се нарязаното на много ситни парченца бяло месо от пилето, подправя се с солта, черния и червен пипер. Задушава се докато празът омекне и пилешкото месо е почти готово за консумация.
Разстила се 1 кора и се слага в единия край 1/6 от празът с пилето и се чуква 1 яйце. Кората се затваря като триъгърник. От горе се маже със зехтин По същия начин се правят и останалите 5 банички
Загрява се фурната на 250 градуса и се пекат баничките до златисто
Виж целия пост
# 166
запис само ... много странни ми се виждат рецептите от последните стр... но ми е интересно, защото представа нямам каква е трад. еврейска кухня...

Тали
какво е киноа?
Виж целия пост
# 167
Тали, виждам, че ти се е получило с повечко киноа, на мен ми излиза доста по-малко - като перлички върху салатата. Чудя се дали съм записала правилно пропорциите, че аз малко на око я правя тази салатка (докато се получи като в кафето, от което си я поръчвам). Поне е здравословна киноата, хубави навици си създава детето  Hug  Grinning

Направих сьомгата в тесто, с фините кори, снимах я набързо преди да я сервирам - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=350402&pid=10940420



 Hug  Много ни хареса! На мен ми хрумна да я направя следващия път с кисели краставички в соса, вместо зелената чушка, но мъжът ми рече и отсече да не я променям, че така му е най-вкусна  Mr. Green Сервирах я със зелена салата, обилно полята с лимонов сок, но ми липсваше към ястието... айрян! За това днес ще направя една "Снежанка", мисля, че ще отива...

                   Останаха ми две кори и от тях направих десерт - две "охлювчета" с пълнеж от един белтък, 2-3 лъжици сладко от сливи и 2-3 лъжици безсолно сирене (+ щипка пудра захар) - разбърква се, слага се на кората, завиваме я на руло, а всяко руло - на спирала. Отгоре сложих счукани белени бадеми, кафява захар и малка лъжичка от сладкото - в центъра на всяко охлювче, а самата кора намазах с жълтъка от яйцето. Сполучлива импровизация се оказа!  Grinning

Espa, тази последната рецепта, която си публикувала - тук на тези банички им казват пастели, продават ги замразени в супера, поднасят ги и в заведения тип "Бърза закуска"... те са най-различни, но наистина праз-лука и месото са най-популярните пълнежи... Maly също даде интересна рецепта за пастел

Eli_cz, нещо като житно растение, тук пише за киноата: http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=8410
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32644/
не знам дали се харесва в Европа, но при нас се радва на почит  Peace (аз много обичам киноа)
Виж целия пост
# 168
http://www.marmiton.org/recettes/recette_intermediaire_histoire.cfm?inter_id=89
та брикът си е малко внесен май в израел, от тунизийските или мароканските евреи-кората се казва  малсука! традиционният е  с много магданоз, лук, каперси,яйца, картоф сварен, стръган кашкавал, подправки и непременно риба тон!това майсторски сгънато на две след като се 4укне суровото яйце и топнато в горещо зехтин4е, за по малко от двете страни! аз ви препоръ4вам бриковете с кралски скариди, джъзнати в масълце преди това с малко сол(аз слагам една скилидка 4есън при тях), другото е картофки,сурово яйце,задушен магданоз(това е като основен пълнеж в тунис)с лук, кашкавал !може и с пиле, пуешко или кайма! ригута +спанак(лапад)+ яйце! стават като бани4ки за закуска!
а бриковете се правят лесно и са най-вкусни пресни леко подсушени, продават  ги предполагам и при вас по суковете! домашният брик прави вкуса по като за ценители!!
аз ценя фантасти4ните еврейски сладки, които в тунис  са доразвили до много приятни за окото и небцето вид и вкус!
http://www.masmoudi.com/data/home/data.asp?language=e&dataid=1
натиснете на продукти и на всяка снимка се отварят много други, насладете се! bowuu  chef
какво зна4и брик на иврит? мислех, 4е французите са  си го оприли4или като тухли4ки(брик), нали има вариант да се нагънат като плик или като рулца!
Виж целия пост
# 169
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa
това ли е?
Виж целия пост
# 170
Eli_cz, да, точно това имаме предвид  Peace

Има едно заведение, в което правят киноата като основа - забъркват киноа със зелено (те слагат кориандър, но аз я замествам с магданоз) в пропорция 2:1 (1 ч.ч. киноа-1/2 ч.ч. зеленина), няколко листа мента, 1 малка краставичка, зехтин и лимонов сок. Може да се сложи и зелен или червен лук, нарязани на дребно. Това го слагат отдолу, а отгоре слагат солена риба - тип херинга или някакво сабиче. А може и вместо рибата - печени чушки, нарязани на ивички и подправени предварително с балсамов оцет и мащерка... Изобщо има много варианти за такива салати  Peace




marsy, аз тези брикове ги знам като "Борик" и на мен думата винаги ми е напомняла бюрек или както в Израел казват "бурек" и "бурекас" - мисля, че имат общо - един вид, тестените продукти така се казват  Peace Когато ги правят като рулца, им казват "сигар" (т.е. пура, пурички), даже го водят за марокански специалитет (сигар марокаи), а "тухличките" са популярни като пастели или именно - борик (а борик го водят триполитански). Има ги на пазара в Ерусалим и в някои заведения, разбира се  Grinning Hug А за сладките се замислих - поне тук, в моя град, мароканските и иракските сладкиши са много популярни, замислих се за тунизийски - не се сещам, може би има разни, които тунизийските евреи ги правят, но израелците да си мислят, че щом са магребски, са марокански, знам ли  Laughing
Виж целия пост
# 171
Да не си помислите, че като не пиша, вече не съм най-верният ви почитател  Mr. Green . Обаче установих, че изкушението да готвя, се отразява пагубно на диетата ми, та събирам ви рецептите и чакам по-добри времена, ех...

Би ми било интересно, ако дадете още рецепти за хлябове, питчици и всякакви солени/сладки изделия. А тази киноа как ме изкушава, да не говорим за закуските с извара на Мента, думи нямам просто  Laughing .
Виж целия пост
# 172
намерих инфо че киноа=амарант второто ми е много по познато  Mr. Green
Виж целия пост
# 173
мента, много се бърка мароко с магреб! то наистина така му казват, но целият магреб(северна африка до либия) е доста изобилстващ на кулинарни идеи! оба4е тукашните(сфакските) сладки наистина са ми събрали овациите за естетика и вкус!
Виж целия пост
# 174
Мента много апетитна изглежда сьомгата в тесто   bouquet

Марси направо ме хвърли във въздуха с тези сладки- чудесийки, хапва ми се от всички видове  Crazy

Тали, Мента- да ви питам за киноа , варите ли я преди да се сложи на салатката ? че искам и аз да си направя  Simple Smile

Umbra ето една рецепта за Еврейски хлебчета - бейгъл
http://theplamen.blogspot.com/2008/11/blog-post_13.html

А ето и къде в София може да се хапнат - http://www.bacchus.bg/rsingle.php?rid=149


  със сусамче , много вкуснички  Simple Smile
Виж целия пост
# 175
Umbra,  Hug много се радвам, наистина ми мина през акъла, че си ни изоставила  smile3555
Аз не правя много сладкиши, че няма кой да ги яде  Laughing Тези дни ще правя малки сладки от тахан, те поне бързо се изяждат; и италиански бишкоти - канточини - тях ги обожавам! Според мен в Израел се намират по-лесно канточини, отколкото в Италия  Laughing Във всяко кафене имат буркани със сладки и към кафето ти предлагат и почти винаги има канточини. А в Италия специално трябваше да търсим, за да пробваме оригинални... Ще си помисля още какви тестени неща правим  Thinking  thumbsup Има едни малки еклерчета - тук им казват пахзаниот - те са ми много вкусни; друго типично са гевреците в най-различни разновидности (като тези, които и bliznacite е показала) - има ерусалимски, има прецели, какви ли не  Crazy

За сега се спирам на един популярен сладкиш по цял свят, е, и тук е обичан и често приготвян  Hug
Браунис - гарантирано лесен за приготвяне




Продукти:
200 гр. масло (или маргарин с мляко)
3/4 ч.ч. захар
100 гр. натурален шоколад (колкото е по-горчив, толкова сладките са
по-вкусни). Ако шоколадът не е сладкарски, ами от тези в станьолите - да се
начупи на кубчета
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер

Тавичка с размер 27см Х 33см намазнена за печене

Приготовление:
     1.      В съд се слагат маслото, захарта и шоколада и се бъркат на тих огън
до разтапянето на шоколада. Сместа се оставя да почине и да се охлади. През
това време се включва фурната, за да се затопли на 160 градуса
     2.      Към сместа се добавят яйцата, брашното и бакпулвера, като
непрекъснато се бърка. Ако стане на бучки, се включва миксера и за броени
секунди белята е поправена.
     3.      Сместа се изсипва във формичката за печене и се пече около 20 минути
(проверката с клечка за зъби е ясна...)
     4.      Вади се, разрязва се на малки квадратчета докато е топло. Като
охладнее, може да се сложи в кутия и да се съхранява до две седмици.

Нашите стават хрупкави и сладички, малки кубчета - поднасяме ги към кафето
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10523586
Знам, че и Тали Дан прави, но може би има друга рецепта, да си признава  Hug
Виж целия пост
# 176
Тали, Мента- да ви питам за киноа , варите ли я преди да се сложи на салатката ? че искам и аз да си направя  Simple Smile

Вари се, да - в общи линии като ориз я приготвяме, но се слага по-малко вода, защото увира доста по-бързо, а и е вкусна, както италианците казват за пастата - да е ал денте  Peace, т.е. малко твърдичка. Тук даже беше така на мода - да слагат киноа вместо булгур в табулето - за разнообразие става, макар че аз и класическо табуле с бургул обичам  Peace

http://mad.walla.co.il/archive/302943-5.jpg
http://blog.tapuz.co.il/palush/images/253054_50.JPG
http://www.mathamim.co.il/books/spic/s250.jpg
http://cafe.mouse.co.il/nodes/r/502/887/1/file_0_original.jpg

Какво ли не измислят с нея! Особено по заведенията - явно добре се котира  Mr. Green



Виж целия пост
# 177
Мента, bliznacite  Hug

Благодаря! Записах си рецептата за бейгълите и за браунито, аз до сега последното не съм го правила, но мисля да се доверя на твоята рецепта Simple Smile . Сладките от тахан ми звучат много интересно, както и канточините. Тук също продават в някои кафетерии канточини, ама много скъпи идват... Та по-добре аз да си ги направя  Laughing .

Много се изкушавам да запретна ръкави и да изтествам някоя от рецептите, да видим до кога ще издържа. А иначе, усърдно ще досаждам с въпроси  Embarassed .
Виж целия пост
# 178
Момичета,искам да ви поздравя за това което правите Hug разкошни рецепти и великолепно приготвени Peace
maly, за озен Аман използвах твоята рецепта с две изменения - сложих цели яйцата и вместо портокаловите кори и сок сложих 30-40мл мляко. Станаха много вкусни, аз направих тестото и ги изпекох, всичко останало е дело на дъщеря ми Peace открихме си някои грешки, но другия път ще станат още по-най Laughing
ето една снимка на сладките

а тук може да видите другите снимки стъпка по стъпка
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=344829&pid=10948317
Благодаря за рецептата  bouquet,
Мента, Тали записала съм и ваши рецепти, чакат ред Laughing
Виж целия пост
# 179
Забравих да напиша,че от една доза станаха около 55 сладки (ушички) Peace 32 бр отиват директно в училище за празника Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия