Рецепти от Израел и приятели...

  • 115 932
  • 403
# 330
Ябълкови мъфини (за Песах)

4 големи яйца
6 с.л. олио
1 ч. захар
1 ч. смляна маца
3 с.л. картофено или царевично нишесте
1 ябълка, обелена и настъргана
1 щипка сол, канела

смесват се сухите съставки , отделно се смесват мокрите и се прибавят към сухите.
леко се разбъркват и се изсипват във форма за мъфини.
отгоре могат да се поръсят с канелена захар.
пекат се на предварително загрята фурна на 200°С за около 20 минути.
Виж целия пост
# 331
Ментичка с тази торта рубик наистина ни взе акъла на всички.

Еспа давай ги тези оризови кюфтенца и у нас ориза е на почит  Party
Виж целия пост
# 332
Ментичка, Есме благодаря за рецептите  Hug

suni4ka, ето рецептите за оризовите кюфтенца – те са от темата и са на Мента и Петя

Весел празник
Виж целия пост
# 333
 Embarassed упс нещо съм пропуснала - БЛАГОДАРЯ !
/уж я прегледах цялата темичка, но явно някъде съм чела по диагонал/
Виж целия пост
# 334
Mentha, искам официално да ти благодаря за рецептата на гвиниот  Hug   bouquet Вече два пъти ги правя и ще продължавам, със сигурност! М..ната им на диетите!  Grinning Ето ги и моите:
Виж целия пост
# 335
Здравейте момичета,   bouquet

 Не съм се разписвала скоро, но ви чета редовно.  Peace
Вчера направих пак банановия угат и реших да експериментирам, като сложих 100гр. маскaрпоне.
Не мога да определя разлика във вкуса, освен, че без него става 'по-пръхкав' кекса.
Имах и неуспешен опит с кокоските на Тали заради лош шприц  hahaha.....станаха като блат (не, че не се изяде  Wink ), но се ориентирах в технологията и следващият път ще съм наясно.  Wink
Искам да ви поздравя с вашия празник
и да ви пожелая всичко най-добро,
да сте все така интересни и приятни съфорумки,
с които ми е толкова драго да комуникирам.

   Hug Хаг Песах Самеах  Hug
И понеже незнам какво се подарява на този ден, ви поднасям от сърце този букет.
Виж целия пост
# 336



Приятно прекарване с добро настроение и вкусно хапване Hug
Виж целия пост
# 337
nela_66 мога да кажа само едно за твойте гвиниот- просто перфектни!

Мента, от кога се каня и все забравям да те подканя  ooooh!: кажи и опиши за тортата, просто ми скри топката с тези цветни кубчета  Hug!
Тези листове с квадратчетата какви бяха купени или вие ги принтирахте, технологията на поставяне и залепване, какви бои ползва, абе обширно разясни, моля  Hug!
Мислих да те хвана на скайп, но мисля че и на други ще им е от полза. Аз нали мисля да стягам торта с бг знаме и мисля, че би ми влезнало в употреба.
Виж целия пост
# 338
  Ще  си сложа тук  маците от тази сутрин , че изобщо се отнесох несериозно към готварската тема  Mr. Green . Прехвърлям си  нещата от Израелската тема тук :

 Мацата се  намокря  под чешмата ...аз намокрям няколко , покривам с наелон и кърпа ,а може само с кърпа.С наелончето (торбичка) ще омекне по-бързо.Оставяш така ....Може да понамокриш пак после с ръка така и пак да завиеш. Проверяваш  докато стане   еластична като палачинка. Неможе веднага да стане  еластична мацата ,а  ако и по - късно не стане , намокри още и завий пак.  После плънката е по избор , пържена или не - пак .. Това , което аз съм показала е  мокра маца  , слагам парче  кашкавал вътре , сгъвам , топя в яйце и пържа.  Може  да се сложи вътре каква ли не плънка .

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11497765

Хаг  самеах ! Отивам при домашните  Hug

 
Виж целия пост
# 339
    Допълвам си :

МАЦА с МЕД :

Мокра маца , потопена в  яйце и пържена .Полята с мед . Обикновена работа .

 МАЦА с ШОКОЛАД :

Мокра маца , навита като палачинка  с шоколад и орехи за пълнеж. Полята с разтопен  шоколад , който после ще се втвърди .

 Нахвърлям идеи в момента , в който се сещам или ги правя .



Виж целия пост
# 340
И аз няколко дни не съм се разписвала и сега съм трогната от вас, момичета!   bouquet

nela_66, действително на снимката гвиниот-ите изглеждат страхотно! Радвам се, че са ви харесали, но по снимката си личи, че и ти си майсторка  Hug

Аз преди два дни ги правих и се сетих за Asyalein - за затварянето им - усетих се какво правя  ooooh! Преди да прищипя с пръсти краищата ги завъртям леко, така са малко оплетени и после като ги притисна се затварят плътно  Peace Несъзнателно го правя и за това не съм го отбелязала в рецептата  Blush

Тали, за тортата ползвах роял айсинг (белтък и пудра захар + капка лимон), който го оцветих с много хубави бои  Peace Тук продават и нещо, което се нарича авкат кесем (магическа прах), на която само прибавяш вода и слагаш в шприца, тя е оцветена  Peace
Но аз предпочетох роял айсинг заради вкуса (а това, което е на прах има друго предимство - не ползваш сурови яйца  Wink)

Стъпка по стъпка:
направих угат банана (става и с друг кекс), и роял айсинг с цветовете на кубчето Рубик.
Айсинга го шприцовахме върху папка - "джоб": снимка. Така се получиха квадратчета-плочки на Рубика: снимка - съхнат един ден, отлепят се от папката много внимателно, за да не се счупят, наранят и пр. Кубчето изрязохме от кекса: снимка, намазахме с мармелад (но е по-добре, ако е торта, да се реди върху марципан или друга глазура) и започнах да прикрепям плочките: снимка (важно е да са сухи, защото иначе оцветяват и всичко останало)
Крайният резултат (ползвахме хартиено кубче за модел, за да не объркаме цветовете): снимка

И парченцето: снимка

Идеята е от тук, но ние я изменихме според възможностите ни (не можахме да разберем как да направим РА такъв, че да се реже). Стана малко скалъпено, но и много неща научих за следващия път (при правенето не разполагахме с време - 1 ден)


Alba76, maly, мерси за пожеланията  Hug

Виж целия пост
# 341
Мента, твоята торта е по-хубава от модела  Peace

благодаря за уточнението за завъртането.
пробвах и аз, ама при печене се отвориха  Whistling
явно плънката е била доста, ама ти написа, че с повече плънка са по-вкусни  Whistling
Виж целия пост
# 342
Вчера на празничната вечеря за Песах ни беше поднесено ето това: http://www.2eat.co.il/recipe/2008319131553.JPG
Представлява бонбони от харосет в бял шоколад - много вкусно!!!

Правим топчета от харосет с големината на орех, оставяме ги в хладилника за 2-3 часа да се стегнат, забиваме в тях пръчка канела и ги потапяме в разтопен бял шоколад, след което ги редим на поднос, за да изстине шоколада (най-добре е процедурата с потапянето в шоколада да се направи 2 пъти) и ги сервираме Hug снимка До сервирането се съхраняват в хладилник!   chef




Аз правя харосет по най-елементарния начин - сладко от фурми, настъргана ябълка (пропорции - по вкус, аз не обичам фурмите да са доминиращи  Peace) и ядки - орехи, бадеми, лешници, червено вино на вкус. Ако не е достатъчно "лепкаво" и сладко - прибавяме мед или силан...

Но превеждам и една рецепта за харосет, по която би трябвало да са направени и снощните десерти (действах като с "разкритото бабино пиле" - с търсачката в Интернет Blush):
източник
500 гр фурми без костилки
2 с.л. мед
2 с.л. олио
1/2 чаша сладко червено вино
1 ч.ч. орехи, счукани
1 ч.ч. кокос
1 ч.л. канела
малко карамфил (опция)

За това количество харосет са необходими:
30 пръчици канела за забучването, 300 гр бял шоколад и 2 с.л. олио (с него разтапяме шоколада)

За приготвянето на сместа харосет:
всичко се смила и обърква на еднородна смес. Ако е сухо - добавете малко вино; ако е твърде лепкаво - малко кокос  Peace За самите бонбони - по-приятни са по-мъничките бонбони, така че може да намалите дозата харосет или да приготвите повече канелени пръчици  Peace

Какви ли не десерти са ми сервирали през годините, но вчера ми обраха точките... (ако сладкарката ни издаде някоя от тайните си, ще ги споделя, но вчера само се усмихваше доволно, когато я молехме за рецепти)  Mr. Green

И накрая - още едно мое скорошно откритие - блог с рецепти на иврит (отново да кажа, че с удоволствие бих превела, ако хвърлите око на нещо): http://www.tals-cooking.com/

 Thinking
Ася, може и от плънката да е, на мен ми остава по малко от нея, което мъжът ми само чака, за да оближе купата...
Виж целия пост
# 343
Здравейте!  Hug
Днес сутринта направих палачинките на Mentha по рецепта на съпруга и. Станаха много вкусни. Благодаря за рецептата!   bouquet
Виж целия пост
# 344
basis,   bouquet

В последните дни готвя неща, чиито рецепти вече съм давала, но качих няколко снимки  Grinning
бурмуликус в тигана и кюфтенца от тиквички
Една стара снимка на хапки със салата от авокадо и други за мазане

Оризът със стафиди и бадеми е на тази снимка, сервиран заедно с кълцана салата (салат кацуц) и доматена супа с кубе   chef


Кубе у дома приготвя мъжът ми, като правим голямо количество, замразяваме и вадим по няколко порции, които прибавяме към супи. В Израел поднасят кубе към няколко супи - от цвекло, от тиква и домати, зеленчукова с тиквички (т.нар. хамуста), домати с бамя... но ние го прибавяме в доматената супа, която е любима в семейството ни (нея я готвя по рецепта от баща ми, но и тук правят такава).

Няколко снимки на кубе в супа от Интернет: тук тук и тук (може да е и от ориз, и от бургул, но стандартно е от грис). Отделно правят и друг вид кубе, като това.
Рецептата, по която ние го приготвяме - кубе за супа:


Продукти:
- за тестото
1 кг грис
1/2 ч.ч. брашно (може и без брашно, но с него тестото е по-удобно и лесно за работа)
1 ч.л. олио
1и1/2 ч.ч. вода
- за пълнежа
1/2 кг телешко месо на кайма
2 глави лук
4-5 скалидки чесън
няколко стръка кервиз (стебла и листа, нарязани на ситно)
сол на вкус, много черен пипер, олио за запръжка



Приготовление:
В купа разбъркваме грис, брашно и олио, постепенно прибавяме вода, докато не се получи еднородна смес - меко тесто (все едно мек пластелин). В тиган запържваме лука, предварително нарязан на дребно, запазваме го настрана и слагаме каймата, прибавяме сол и черен пипер и запържваме (около 10 минути) с непрекъснато бъркане до получаването на трохи с кафеникъв цвят. Прибавяме кервиза, чесъна и запържения лук, разбъркваме добре и сваляме от огъня. Оставя се да изстине.
От тестото взимаме по една топка с големина на яйце (т.е. по-голяма от орех) и разстиламе на тънко кръгче, в центъра на което слагаме по една пълна супена лъжица от пълнежа, прибираме крайщата на тестото и ги затваряме с кръгли движения между двете длани (както е показано на снимката). Така приготвеното кубе пускаме във вряща вода за няколко минутки, изваждаме го и го замразявам след като изстине. Когато приготвяме някаква супа, подходяща за кубе, вадим замразеното и го пускаме в готовата супа да поври в нея 15-20 минути. На човек сервираме по 3 топки кубе в супа  Peace (поне при мен, тъй като само мъже го ядат, толкова им слагам)


Това е арабски специалитет, като в Израел най-почитаното кубе е на иракските и на кюрдските евреи
  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия