500мл домати - обелени,почистени от семките и
нарязани на кубчета (ползвам от консерва)
250-300г кайма (нетлъста смес или телешка)
1 връзка корени за супа (целина,пащърнак,морков)
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 малко яйце
2-3сл галета
500мл пилешки бульон или гореща вода
50-80 мл зехтин
сол,1чл захар,черен пипер,босилек
пармезан за гарниране
- в 2сл зехтин задушете половината от нарязания лук,намачкана една скилидка чесън и останалите корени,обелени и нарязани
- добавете доматите,оставете на слаб котлон 15-ина минути да къкри
- измесете хубаво каймата с другата половина ситно нарязан лук,наситнената втора скилидка чесън,галетата,сол,черен пипер и яйцето
- пасирайте задушените домати и сложете при тях горещия бульон,сол,1чл захар и черен пипер,оставете да заври
- направете топчета,оваляйте ги леко в брашно и ги прибавете към доматите,като междувременно подържате котлона на по-висока степен,за да не спира кипенето и да се запечатат кюфтенцата,без да се разпадне част от тях
- оставете да поврат още 15-20 минути,ако е необходимо добавете гореща вода,като не пропуснете да я кипнете и евентуално да добавите сол и пипер
- към готовата супа прибавете останалия зехтин
- сервира се гореща,гарнирана с босилек и пармезан