Как приготвяте зимнина?

  • 175 822
  • 775
# 165
Светле, ние също много обичаме патладжан у нас. И си правя още печен, обелен и добре изцеден в  торбички и във физера - за кьопоолу. Правя още леко запържен и пак в торбички във фризера. Става и за салата и за мусака. А този - маринования е просто страхотен. По - хубав е от мариновани гъби. Щом капризния ми мъж го хареса, няма какво да казвам повече  Joy
Само за информация да ви кажа. Миналата година на баба ми, някой и казал, че страхотно добре се запазва за всякакви цели - пресен патладжан, нарязан и овалян в брашно. Нареден в торбички и във фризера. Пълна отврат. Похабих си така поне 10 кг. патладжан. Не е въпроса за парите, а за труда. Изхвърлих го всичкия. И само си заех място във фризера. Sick
Виж целия пост
# 166
emilia_,Благодаря ти че сподели рецептата   bouquet
Определено и аз ще го направя без чушките Peace

Отивам в петък с пипера и патладжана на село и запретвам ръкави.Дано да ми се получи патладжана,ще пиша после.смятам веднага да го опитам Mr. Green
Виж целия пост
# 167
nana77 , много ти благодаря за рецептата за сироп от грозде   bouquet
И аз търсих из нета, но не можах да намеря. Мерси много!!!!
Виж целия пост
# 168
nana77 , много ти благодаря за рецептата за сироп от грозде   bouquet
И аз търсих из нета, но не можах да намеря. Мерси много!!!!

 Grinning За нищо. После да кажеш хубав ли е станал.
Виж целия пост
# 169



Продукти :
10 кг. пипер - червен ......


Мила,би ли казала от това количество смес,колко бурканчета излизат?Много ми хареса рецептата Crazy
Виж целия пост
# 170
Аз мариновам патладжан така: обелен, нарязан като за пържене, осолен, изкиснат. Като се махне горчилката се попарва във вряща вода, като се извади се слага в оцет. Постоява 5 мин., реди се в бурканчета. Слага се чесън, магданоз, целина между редовете патладжан. Правя го в малки бурканчета и слагам чаена лъжичка сол. Заварявам 5 мин. за капачката.
Вместо да се попарва може да се запържи, но съвсем за кратко, но после става мазен в бурканчето.

А вчера правих лютеничка. Имах една кофа домати за прибиране и купих 3 кг червен пипер, опекох го и го пасирах с пасатора. Доматите смлях с машинка и сгъстих сока. Сварих моркови и тях пасирах. Смесих всичко, сложих олио, сол, захар и сгъстих. Стана чудна. От чушките /бяха и повече/ прилича на едро смляната от магазина, но няма семки.
Виж целия пост
# 171
Светле, ние също много обичаме патладжан у нас. И си правя още печен, обелен и добре изцеден в  торбички и във физера - за кьопоолу. Правя още леко запържен и пак в торбички във фризера.

Приготвен по тези два начина аз затварям в буркан,че фризерът ми не е голям. А както вече споменах после използвам за пригтовянето на вкусни пастети. Simple Smile
Виж целия пост
# 172
Да попитам за маринования патладжан-така като се консервира суров не е ли....незнам и аз не съм яла неопе4ен или непържен патладжан или пак след отваряне на буркана с е прави нещо с него?  newsm78 newsm78
Виж целия пост
# 173
Тази вечер, докато правих тиквички на грил-тигана / след като се поизпекат, нарязани на тънко, ги мариновам със зехтин, оцет, копър и чесън- хрупкави и страхотно мезе/, се замислих дали ще мога да ги консервирам, но без варене. Например, докато са топли, да ги слагам в буркан, и да сложа марината, но кипнала преди това.
Вие какво ще кажете, ще се получи ли?
Виж целия пост
# 174
Искам да ви питам за рецепта за салата-пържен патладжан с домати,затваря се в бурканчета,мъжо ми каза,че мога да прибавя и печен пипер?
Някой от вас прави ли такава?
Виж целия пост
# 175
Искам да ви питам за рецепта за салата-пържен патладжан с домати,затваря се в бурканчета,мъжо ми каза,че мога да прибавя и печен пипер?
Някой от вас прави ли такава?

Преди години майка ми прави такава готова манджа.
Патладжаните се измиват,нарязват на желаните парчета,осоляват се и престояват,след което се изпържват.
Отделно доматето се настъргва или се използва машинка за махане на люспи и семки,сгъстява се и към него се прибавят патладжаните.
Прибавят се подправки на вкус.Запечатва се и се заварява 10-15 минути.
Ако е с пипер,първо се изпича пипера,обелва се и се нарязва.В тавата,в която ще се вари манджата първо се изпържва пипера и после се добавя настърганото домати и се вари.Това може да се направи и с тиквички,като патладжана.
През зимата,задушаваш нарязан лук в малко мазнина,след което изсипваш един буркан с готова манджа,да клокне и си готова с яденето.
Незнам дали няма да стане ако се напълнят бурканите с горещата манджа и се обърнат,за да се вакуумират?Аз вчера така направих лютеница,четох че Мастерчето така правела,та и аз,не заварих допълнително.тази сутрин гледам,че много добре са дръпнали капачките.
Виж целия пост
# 176
max-mama значи мога да си приготвя от предния ден пипера и патладжана,а на следващия само да сгъстя доматито,не е нужно да са горещи продуктите.Бурканите се пълнят до ръбчето нали?

Една колежка и тя ми каза ,че лютеницата я пълнела гореща и не заварявала бурканите  Wink
Виж целия пост
# 177
max-mama значи мога да си приготвя от предния ден пипера и патладжана,а на следващия само да сгъстя доматито,не е нужно да са горещи продуктите.Бурканите се пълнят до ръбчето нали?

Да,без проблем.И аз така правя,че да не се натоварвам.След като прибавиш патладжаните трябва още 15-тина минути да ври манджата.
За бурканите,да.
Виж целия пост
# 178
Тази вечер, докато правих тиквички на грил-тигана / след като се поизпекат, нарязани на тънко, ги мариновам със зехтин, оцет, копър и чесън- хрупкави и страхотно мезе/, се замислих дали ще мога да ги консервирам, но без варене. Например, докато са топли, да ги слагам в буркан, и да сложа марината, но кипнала преди това.
Вие какво ще кажете, ще се получи ли?



Не рискувай да не ги изхвърлиш после
За по сигурно поне 5 мин ги кипни
Виж целия пост
# 179
Искам да ви питам за рецепта за салата-пържен патладжан с домати,затваря се в бурканчета,мъжо ми каза,че мога да прибавя и печен пипер?
Някой от вас прави ли такава?

Преди години майка ми прави такава готова манджа.
Патладжаните се измиват,нарязват на желаните парчета,осоляват се и престояват,след което се изпържват.
Отделно доматето се настъргва или се използва машинка за махане на люспи и семки,сгъстява се и към него се прибавят патладжаните.

Правим по подобен начин с мънички разлики: овалвам отцедения от горчилката патладжан в брашно и го оставям за малко върху вестник - така брашното влиза в контакт с влагата от патладжана и се образува една коричка, която после при пърженето не пуска брашно в тигана и не мирише на загоряло брашно. Пържа до златисто и отцеждам от мазнината. Докато се отцеди си правя доматеното пюре -по същия начин като на max-mama ,но добавям накълцан чесън накрая т.е.чесънът не търпи термична обработка. Редя в буркани ред патладжан, ред пюре. Стерилизирам си бурканите задължително.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия