г-жа Ирина Савина, зам.кмет на СО, ще отговаря на Вашите въпроси

• 13 093
  • 121
# 90
Добър ден!
Задавм въпоси, да не губем време
1. Ограда за филиал към 51 ОДЗ "Щурче", филиалът се помещава в блок, отпред има няколко катерушки, но на 30м е много натоварена улица/зад кино Арена1/. По тази причина децата не се извеждат следобед, дори времето да е прекрасно, защото няма безопасност. Преди обед се ходи в централния двор/пресича се същата тази улица/. Директорката е права, че не е обезопасено, минават кучета, всякакви хора, подадени са молби по нейни думи. Много молим, помогнете за поставянето на оградата. Взети са мерки за оградата, но вярва, че и Вашата помощ ще е значителна, за да се задейства процедурата.
2. Относно средствата, които отпуска общината - мислено ли е по въпроса за увеличаване на таксите. Във всяка градина се събират доплнително пари от всяко семейство/суми от 30 до 100 лв еднократно/ и отделно всеки месец се искат консумативи - т.хартия, морки кърпи, салфетки, изворна вода, сапуни, препарати. Смятате ли, че е редно да не подсигурявате НИЩО /според думите на учителите е така/, и ние да спонсорираме градината с играчки, килими, покривки, материали за работа с децата , помагала, каквото се сетите - всичко се купува от родителите.
Благодаря Ви за вниманието!
Янкова
  Здравейте,
 Ще проуча въпроса за ОДЗ 51 „Щурче”  и ще се обсъдят възможностите за финансиране и поставянето на ограда.Увеличаваенто на таксите е от компетенциите на дирекция образование и Столичен общински съвет.
Благодаря.

Виж целия пост
# 91
Здравейте, г-жо Савина,

Първо бих искала да Ви благодаря, че при предходните си включвания във форума бяхте толкова изчерпателна в отговорите си и не заобиколихте ничие питане. Името ми е Росица Милева и имам дъщеричка на 1 годинка, родена 2008г. Живеем в ж.к. “Младост”, където недостигът на места (особено за нашия набор) е огромен! Силно се надявах на новооткритата яслена група в ОДЗ “Елхица”, но там за жалост отпуснатите места бяха изцяло за набор 2007 и 2006. Молбата ми е свързана с бившето 39-то ОДЗ, за което споменахте, че ще бъде готово на 15 ноември и където ще има 2 яслени групи. Молбата ми е да ми кажете дали тези яслени групи ще са пак за набор 2007 и 2006 или и за моето детенце ще има поне някакъв шанс. Моля Ви, не ме препращайте към отдел Образование, защото звъннах там и не ми дадоха информация. Или ако ме насочите натам, то ми дайте точен номер на който да позвъня и името на човек, който е компетентен да ми отговори. А ако ми кажете, че трябва да се обърна към директорката, то моля Ви кажете ми името на тази жена, ако вече има назначен персонал.
Второто ми питане е свързано с частно училище ЕСПА, заемащо общинска сграда в ж.к. “Младост”. При срещата ни в общината със съветниците на кмета ни бе отговорено, че договорът за наем на ЕСПА изтича в края на 2009г. Питането ми е кога ще бъде освободена сградата и колко градински и яслени групи ще бъдат открити в нея?
Предварително Ви благодаря за отговорите и отделеното време.

Здравейте,
За съжаление район „Младост” е от малкото, в които през изминалите три години не са разкрити достатъчно нови групи. В капиталовата програма на Столична община за строителство за 2009 г. е включено изграждането на детска градина в Младост 4, като в момента текат процедури по ЗОП за избор на строител, а самото изграждане се очаква да започне в началото на 2010 г. В момента се изготвя работен проект за нова детска градина в Младост 3, като нейното изграждане е включено в проектобюджета за 2010 г. Прогнозните планове са, чрез изграждането на тези две детски заведения, и  чрез разкриване на нови групи в съществуващи да се облекчи максимално недостига в този район.
Конкретно за 39 ОДЗ, Рада Николаева, която е моя сътрудничка ще проучи въпроса и може да я потърсите утре между 9.30 и 10.30 ч. на тел. 981 02 06
Тъй като несъм запозната с казуса с частното училище ЕСПА, заемащо общинска сграда в Младост ще проуча въпроса и ще ви отговоря
следващата сряда във форума.

Защо не сте запозната!?
Няма ли никаква приемственост?
Г-жа Фандъкова не Ви ли е въвела в работата, в проблемите, докато беше ресорен заместник- кмет? Ако е така, ако Ви е оставила... да се оправяте сама, без никаква предварителна подготовка - бихме искали да го знаем, все пак, говорим за метод на работа на настоящ Министър и кандидат за Кмет.
Г-жа Фандъкова беше добре запозната с проблема...

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=392591.msg11048378#msg11048378

Аз пък мисля, че няма никакво значение кой е отговарял.
Отговаряше като политик, което ме кара да вярвам,че е САМАТА г-жа Фандъкова.
За съжаление, ако идеята е да се развяват лозунги, колко работа е свършена..ОК.
Мен обаче ми се струва,че ние родителите очакваме конкретни отговори на въпросите си.
В този смисъл, ако г-жа Фандъкова има нужда от време за да се подготви- ОК..нека се консултира с когото трябва, но да отговаря на всички конкретно, а не общо.
Иначе..аз по въпрса за ЕСПА мисля да не оставям така нещата..
НЕ МОЖЕ г-жа Фандъкова да казва веднъж,че няма нито един продължен договор на Частни училища заемащи сгради на бивши ДГ, понеже има мораториум..., а след това пак тя да казва,че ЕСПА понеже е образователна структура, макар да са й дали БЕЗВЪЗДМЕЗНО терен за строителство..ще я почакат да си построи сградата..в следващите ПЕТ години и..тогава..евентуално, ако не се забави строежа..може и да върне сградата... ooooh!

пак питам - да разбирам ли това, че в момента все още се търсят терени за нужните детски заведения - а в същото време за ЕСПА веднага се е намерил терен  Shocked
кога ще стане изготвянето на тази карта от архитекта - той ако беше влязъл в темите ни - вече да е маркирал поне половината нужни терена - достатъчно такива изоставени и не по предназначение ползващи се терени се споменаха! Ама ние ли трябва всъщност да ги откриваме...

Здравейте г-жа Фандъкова.
Най-напред да кажа,че оценявам,че най-накрая НЯКОЯ администрация в Софийска Община вместо да продава сгради, прави нещо и за подмяната на пожароопасните и за строителството на нови ДГ...Похвално е.. Но не е достатъчно. Мерките са взети късно и..като цяло мащаба не е достатъчен.
Аз имам много въпроси към вас.
Ще започна с най-важните, свързани с възможността да бъдат разкрити нови свободни места колкото може по-бързо.

1. КОЕ НАЛОЖИ неспазването на вашия мораториум (На Столична Община) за непродължаване на договорите с Частни Детски градини, настанени в сградите на Общински Детски Градини, които вече са изтекли?
Говоря конкретно за Частно училище ЕСПА в кв. Младост1.
Договора на въпросното частно училище изтече през 2008г и е продължено (ОТ КОГО?) до 2013г.
Обяснение от рода на "И там учат деца " не е сериозно. Говорим за частно училище , което е знаело за вашия мораториум и за периода 2006-2008 е можело спокойно да си построи собствена сграда (още повече, че Общината му е предоставила подходящ терен за целта в Панчарево)..
Защо се толерира въпросното Частно училище за сметка на обикновените деца от квартал Младост, който е един от най-натоварените квартали (откъм липса на достатъчно места в ДГ в целия град) ?

На частно училище ЕСПА с решение на Столичен общински съвет е предоставен терен за безвъземздно право на строеж. След построяване на сградата частно училище ЕСПА ще освободи заеманите помещения в сградата на бивше ОДЗ 25 през 2010 година.

През 2013г...
Ако трябва да сме точни..
Вместо през 2008г..
ЗАЩО?
Вашия мораториум, забранява тъкмо удължаването на срока на ползване..(Вие самата се похвалихте,че 5 частни ДГ са принудени предсрочно да освободят сградите, които ползват, собственост на Общината. )ЗАЩО правилата не важат за ЕСПА?

цитат от вашия отговор до родителите:

"От 2006 година е спряна замяната на публична общинска собственост с предназначение за детски градини, като последният случай за замяна на двора на ОДЗ № 81, район „Възраждане” срещу жилища – собственост на фирмата-наемател е спрян с намесата на кмета на Столична община. До момента няма подновени договори за отдаване на помещения под наем в детски заведения.
От 2007 година съществува мораториум върху отдаване на помещения под наем в детски градини. През периода 2006-2008 година са освободени 11 помещения, отдадени под наем на частни образователни структури, като след извършване на ремонтни дейности на стойност 220 000 се разкриха 11 нови групи с 300 деца. Администрацията на Столична община потърси начин и за предсрочно прекратяване на договорите с наемателите на помещения в детските градини."

Здравейте,
Не съм запозната с казуса на частно училище „Еспа” тъй-като не е от  компетенциите на ресор „Инвестиции и строителство”. Приемственост в Столична община има, не само в сферата на образованието но и в сферата на транспорта, няма да се впускам в подробни обяснения, само ще изразя своето мнение:
 Г-жа Фандъкова е изключителен професионалист, много добър и отговорен човек, диалогичен и изпълнителен.През изминалите три години и половина напрвление „Инвестиции и строителство” и направление „Образование” работят в изключителен синхрон и нещата които са постигнати са благодарение и на двата екипа-моят и на г-жа Фандъкова. За да затворя темата ще кажа че г-жа Фандъкова е изключителна личност,която аз много ценя и уважавам.
 Относно казусът с „Еспа” – смятам че той ще намери скоро  своето решение.

Виж целия пост
# 92
Здравейте г-жо Савина и благодаря, че отговаряте тук!
Искам да ви попитам какви нови детски ясли/градини е предвидено да се построят в кв.Павлово, район Витоша. Съгласно следната информация:

http://gis-sofia.bg/schools_and_kindergartens/displayImage.php?f … sha_etap_2_list_1

виждам, че е посочен теренът, на който сега се помещава Изтрезвителното заведение на гр.София (неуместно близо до жилищни сгради, заради шума нощем). Знам, че преди доста години сградата е строена именно за детска градина. Какви са плановете за тази сграда - ще се преустроява, ще се строи нова сграда, кога?
Другото маркирано място в кв.Павлово е на ул.Белмекен, близо до площад Знаме на мира - какво детско заведение се предвижда там и кога е планирано изграждането му?

Здравейте,
Във момента в район „Витоша” се проектират две детски градини – ЦДГ за две групи в м. „Гърдова глава” и разширение на ЦДГ 16, който са заложени в проектобюджет 2010, двата терена, които цитирате Вие са в процес на проучване от колегите от районната администрация и за евентуално включване на проектобюджета на общината за 2011 – 2012 г.
Виж целия пост
# 93
Здравейте г-жо Савина и благодаря, че отговаряте тук!
Искам да ви попитам какви нови детски ясли/градини е предвидено да се построят в кв.Павлово, район Витоша. Съгласно следната информация:

http://gis-sofia.bg/schools_and_kindergartens/displayImage.php?f … sha_etap_2_list_1

виждам, че е посочен теренът, на който сега се помещава Изтрезвителното заведение на гр.София (неуместно близо до жилищни сгради, заради шума нощем). Знам, че преди доста години сградата е строена именно за детска градина. Какви са плановете за тази сграда - ще се преустроява, ще се строи нова сграда, кога?
Другото маркирано място в кв.Павлово е на ул.Белмекен, близо до площад Знаме на мира - какво детско заведение се предвижда там и кога е планирано изграждането му?

Здравейте,
Във момента в район „Витоша” се проектират две детски градини – ЦДГ за две групи в м. „Гърдова глава” и разширение на ЦДГ 16, който са заложени в проектобюджет 2010, двата терена, които цитирате Вие са в процес на проучване от колегите от районната администрация и за евентуално включване на проектобюджета на общината за 2011 – 2012 г.

Благодаря много! А бихте ли уточнили какво разширение се предвижда за ЦДГ 16 - - тя е разположена в основна сграда, филиал на бул.Пушкин и три апартамента? Разширението за нови групи ли ще бъде, или за прибиране на филиалите?
Виж целия пост
# 94
Много ви благодаря за въпросите и за изказаните мнения до този момент, надявам се да съм ви била полезна с информацията през последните два часа.
Ще се видим следващата сряда по същото време.

Пожелавам ви успешна седмица.   

С уважение,
Ирина Савина
Зам.кмет на СО

Виж целия пост
# 95
Уважаеми, участници във форума. Днес в  10:30 ще се състои пресконференция на тема „Проект за наредба за управление на общинските пътища, моля задавайте вашите въпроси на които ще дам отговор след приключване на пресконференцията. Благодаря за разбирането и проявеното търпение.
Ирина Савина
Зам кмет на СО

Виж целия пост
# 96
Добър ден.
Средата на октомври е и си позволявам от името на СНБМ да напомня за този ангажимент.

Уважаема госпожо Савина,

Благодаря от свое име и от името на родителите за Вашето включване във форума.

Във връзка със строителството и ремонтите на детски заведения, Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" преди няколко месеца изпрати писмо до г-жа Фандъкова с искане на достатъчно информация, която да ни позволи да направим оценка на усилията, които Столична община полага за справяне с кризата с местата в ДЗ. В отговор получихме някаква информация, която по наше мнение беше в доста схематичен и обобщен вид и липсваха важни детайли по отношение на всеки конкретен обект. Беше поискано от нас да предложим формат, по който тази информация да бъде предоставена на родителите, така че да ги ориентира максимално добре. Въпреки това, до този момент, достатъчно подробна и максимално актуална информация не е представена нито на нас, нито е публикувана на сайта на ИСОДГ, за което настоявахме.

За родителите от всички райони е важно да знаят къде, кога и какво е планирано за изграждане. Какви са предвидените бюджети и срокове. Какво е предназначението – по предписание, за прибиране на филиали, за нови групи и т.н. Важно е също да се даде информация и за етапа на който се намира всеки конкретен обект, което е в пряка обвързаност с планираните срокове за завършване, както и периодична актуализация в случай на промяна в обстоятелствата. Предполагам че повечето въпроси към Вас ще бъдат от този характер.

Уважаема г-жо Христова,
Благодаря за предложението, към настоящия момент ресор „Инвестиции и строителство” разполага с подобна справка, но виждам че вие давате няколко интересни предложения, които могат да я допълнят. Мога да се ангажирам със срок – средата на месец Октомври, когато справката която искате ще бъде публикувана на сайта на СО, разбира се при по следващите ни срещи ще бъде предоставена и тук.
Искрено се надявам разговора, който започваме днес да продължи и за напред, за да може чрез конструктивен диалог да работим в дух на разбирателство и взаимопомощ.

Моля да ни отговорите кога и в какъв вид родителите биха могли да получат тази информация с подходяща аналитичност и актуалност?

Готови сме да съдействаме при подготовката ако е необходимо. Вашите колеги от дирекция "Образование" имат наши координати.

Благодаря предварително.

Елена Христова

Уважаема г-жо Христова,
Благодаря за предложението, към настоящия момент ресор „Инвестиции и строителство” разполага с подобна справка, но виждам че вие давате няколко интересни предложения, които могат да я допълнят. Мога да се ангажирам със срок – средата на месец Октомври, когато справката която искате ще бъде публикувана на сайта на СО, разбира се при по следващите ни срещи ще бъде предоставена и тук.
Искрено се надявам разговора, който започваме днес да продължи и за напред, за да може чрез конструктивен диалог да работим в дух на разбирателство и взаимопомощ.

Виж целия пост
# 97
Здравейте, г-жо Савина,
ще се радвам да отговорите на питането ми от предходната седмица:

"Второто ми питане е свързано с частно училище ЕСПА, заемащо общинска сграда в ж.к. “Младост”. При срещата ни в общината със съветниците на кмета ни бе отговорено, че договорът за наем на ЕСПА изтича в края на 2009г. Питането ми е кога ще бъде освободена сградата и колко градински и яслени групи ще бъдат открити в нея?
Предварително Ви благодаря за отговорите и отделеното време."

Виж целия пост
# 98
Уважаема госпожо Савина,

Две от децата ми посещават 140 ЦДГ в кв."Красна поляна". Директорката на детската градина има чудесна идея за разширяване на сградата, като има възможност да се направи салон за занятията на децата и още няколко помещения за две нови групи.
Бихте ли се поинтересували от тази идея? Според мен идеята е прекрасна. Надявам се да може да се осъществи.

Теодора Василева
Виж целия пост
# 99
Здравейте,
искам да знам какъв е регламента за преместване в друга детска градина. В ИСОДГ няма такава опция. Мога ли да подам молба на място в желаната детска градина?
И втория ми въпрос е кога ще бъде открита 51 ЦДГ Сарагоса?

P.S. В градината където искам да преместя детето си бяха обявени 50 места за набор 2006, но поради това че няма регламент за преместване, а чакаме на стандартната опашка и то без 3 точки за първо желание защото вече сме приети нямахме никакъв шанс. Забавянето на приемането на регламента доста ни ощетява. Как ще бъде компенсиран този пропуск?

Благодаря Ви
Виж целия пост
# 100
Уважаема г-жо Савина,

може ли да ми дадете конкретна дата - кога ще завърши ремонта на ОДЗ 80. Според директорката и учителките, а и е видимо ремонта върви много бавно. Ще успее ли да завърши в срока, който е обявен - 20.11.2009 г. и дали няма да се наложи да затворят ОДЗ-то поради застудялото време?
Отделно искам да попитам за ремонта на освободеното помещение в ОДЗ 80, в което се планира да се открие яслена група. Кога ще започне и кога ще приключи?
Предварително Ви благодаря!
Виж целия пост
# 101
Г-жо Савина, крилото на 160 ОДЗ Здравец в Драгалевци няма изгледи да стане готово до Нова година. Липсват отпуснатите над 1 млн. лева. Досега строежа не надхвърля 70-80хил. лева. директорката е с вързани ръце и строежа отдавна е спрян. Къде са останалите пари?
Виж целия пост
# 102
Г-жо Савина,
Как стои въпроса с пускането на парното в детските градини?Няма подписан договор с КЕС и ако тепърва се обявява търг това значи поне до януари 2010г. да няма и договор.
Сега по тази причина ли ще затваряте детски градини?
Виж целия пост
# 103
Г-жо Савина,

имам два въпроса.

1. Вярно ли е, че има заповед от Минко Герджиков за забрана на събиране на пари от родителите, дори като дарителски акт?

2. Отпускани ли са или ще се отпуснат ли пари за ремонт на помещенията на градинските групи в 4.то ОДЗ в ж.к Дружба, защото креватчета/завивки плюс подови настилки и стени са за подмяна и боядисване.
Виж целия пост
# 104
Здравейте,предвиден ли е ремон в 24 ЦДГ Коледарче,район Разсадника през 2010 г?
Благодаря за отговора предварително!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия