Да помогнем на Чано

• 3 042
  • 13

Да помогнем на Чани - момчето загубило и двата си крака при падане ...

Скъпи приятели, моля ви за вашето внимание за един мой много близък приятел. Вижте по долу за какво става въпрос и, който е съпричастен моля да помогне! Благодаря за подкрепата и разбирането  Praynig

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Да помогнем на Чани

Здравейте,

Предстои да прочетете една кофти история за един свестен човек или казано по-конкретно – историята на Чано. Ще започна от самото начало. Александър Мирославов Воденичаров (Чано или Чани, както всички го знаем) е роден на 30.04.1982 г. в София. Приятели сме от квартала, където отрастнахме заедно. Сега, когато си мисля за онези години, какви ли не спомени изникват в съзнанието ми. Но носталгичните емоции са предмет на един друг разказ.

След като премина основното образнование в кварталното даскало, Чано показа голямо постоянство и в гимназиалните пубертетски уроци – превърна се в отличник на всички купони, зубър в дисциплината „преследвач на нежната (понякога не толкова нежна) половинка” и душата на всяка компания, в която попадаше.. Който го познава, отлично знае, че това е един от най-свежите типове. Който не го познава, е пропуснал много.

По неволя или не съвсем, нашият „абориген” замина при своите себеподобни в Австралия - да живее и да се изучава... с две думи - да става човек. В лудата конкуренция на гореспоменатите аборигени той успя да влезе специалност „Международен бизнес”. Отново основен образователен подход бе принципът на опитът. В австралийския си период, Чано обиколи доста страни и континенти. Видя свят, както се казва! Намери си много нови приятели, смени няколко работи, на последната от които се задържа дълго, за да финансира обучението си.

Седем години не се беше връщал в БГ и всички му давахме зор да си дойде за една ваканцийка. И той взе, че се появи изневиделица. Майка му ми звъни един ден (някъде началото на 2007-а) и вика „брат му - Кирето Балкански, отива да го вземе от летището”. Идвал си Чано за няколко месеца да ни види... а аз с разтуптяно сърце го придружих. Стояхме там, разлафвахме на изхода на терминала и чакахме да се появи малкия Чани (както си го спомняхме до преди да замине). И по едно време излиза един такъв строен младеж, със зелени (много ми заприличаха на униформени) къси панталонки, ризка и кепе, изправен като струна. Гледа напред с реещ поглед и перфектен загар (беше минал през Виетнам малко, да види как са лайфа и девойките там). Абе за малко да не го позная – видя се, че си беше станал человек. Направихме няколко силни нощи, припомнихме си старите кръчми и заведения в Софето, разцепихме се както се полага и така.

Тук ставам сериозен! За съжаление на 03.04.2007г. Чани претърпя много тежка катастрофа – падна с мотор и буквално се потроши. Повече от 10 дни лекарите от клиниката по реанимация към ВМА - София се бориха за живота му, докато той беше в кома. Благодарение на техните усилия и грижи той остана жив и с всичкия си, но за съжаление се наложи ампутация и на двата му крака точно под сгъвката на коляното. Остана в болница три месеца. След това се прибра вкъщи и започна да се съвзема... за съжаление в инвалидна количка. През януари 2008-а започна протезиране с всички най-добри протезни компоненти налични от внос за България. Това стана със събрани собствени средства на семейството, роднини, близки и заеми от приятели.

Първите месеци, напълно разбираемо, му беше много трудно. Изобщо не знаеше за какво става въпрос. Хората от квартала (и не само) бяхме постоянно до него. В началото само слагаше протезите и се опитваше да се изправи с една проходилка. Но след дългия престой на легло, и после в количката, мускулите му бяха изиграли лоша шега. Лека-полека започна да ходи с проходилката, после с патерици, но много внимателно. Един ден (може би след година от катастрофата) му казах – „виж кво, май френд, земи се в ръце, страх не страх, почвай да ходиш тука в коридора без патерици”. А що се отнася до волята, то той е Човекът. Намери сили и с течение на времето проходи отново свободно.

Та така, Чано направи първи стъпки с първоначалните протези (които са тежки и само за учене). Уви, този успех бе много кратък, тъй като започна разкъсване на пластиката (присадената кожа) и разраняване на чуканите. Той се върна в инвалидната количка. След направените прегледи и многобройни консултации с водещи специалисти в протезирането, се стигна до единодушното заключение, че единственият начин да проходи е вакуумното протезиране, което от 10 г. се прави успешно от немската фирма “Otto Bock”, гр. Дудерщат, Германия.

Идеята на всичко дотук бе, че тези протези, щеш-не щеш, си струват едни 31.000 евро. Чано трябва да отиде в Дудерщат за около 30 дни, през които да му се направят изследвания, да му се вземе отливка по най-модерен начин (с гипс и лазер), да се направят протезите и да се настроят след първите няколко дни носене.

Той, семейството и ние (приятелите му) ще сме ви безкрайно благодарни ако имате желанието и възможността да помогнете на един млад и интелигентен човек да проходи, да завърши образованието си и... да си върне живота... до колкото това е възможно.

С цел набиране на необходимите средства бе учредена Фондация на негово име - "Александър Воденичаров" – чрез която се надяваме да успеем да съберем заедно с Вас нужната сума.

Сметките, по които можете да изпратите Вашите дарения, са:

„Юробанк И ЕФ Джи България” АД, клон Лозенец

BIC: BPBIBGSF

BGN – IBAN: BG 80BPBI 79401061138101

EURO – IBAN: BG 62BPBI 79401461138101

Предварително Ви благодарим за проявената съпричастност и човечност!

Допълнителна информация:

- Ако ползвате facebook, търсете за "Да помогнем на Чани".

Виж целия пост
# 1
а епикризи и оферти от  фирма “Otto Bock” ще покажете ли

пп. ако може и линк към фондацията "Александър Воденичаров"
Виж целия пост
# 2

[img]http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs240.snc1/8719_146375652267_617592267_2466120_500711_n.jpg[img]

фондация Александър Воденичаров
Виж целия пост
# 3
Виж целия пост
# 4
Виж целия пост
# 5

Виж целия пост
# 6
Виж целия пост
# 7
нищо не разбрах от линка, може ли линк към фондацията
Виж целия пост
# 8
няма линк към фондацията, това са копия от съдийскито решение за основаване на фондацията Александър Воденичаров. Не разбирам точно какво е необходимо. Ако може да ми поясните ще го поискам на моя приятел и ще го постна. Това са документите, които имам. Надявам се, разбирате че тук не става въпрос за някакво мошеничество. Има фейсбук група с това име, ако ползвате фейсбук там може да намерите още информация.  Благодаря Ви за интереса и съдействието  Hug
Виж целия пост
# 9
няма линк към фондацията, това са копия от съдийскито решение за основаване на фондацията Александър Воденичаров. Не разбирам точно какво е необходимо. Ако може да ми поясните ще го поискам на моя приятел и ще го постна. Това са документите, които имам. Надявам се, разбирате че тук не става въпрос за някакво мошеничество. Има фейсбук група с това име, ако ползвате фейсбук там може да намерите още информация.  Благодаря Ви за интереса и съдействието  Hug

ползвам фейсбук, както и видях в друг форум за мотористи новорегистриран потребител със същия зов за помощ, но не намерих Фондация Александър Воденичаров,  има само на името на Нончо Воденичаров такава фондация
за да се открие набирателна сметка трябват епикризи, оферти от клиниката, отказ от фондове и организации, документите трудно се четат а и не виждам фондацията какво общо има с лечение в чужбина, попитайте в Сейф Дарина или за DMC да видите какви документи трябват

пп. а точно от фейсбук тръгна измама с болно дете и сметка преди две седмици
Виж целия пост
# 10
Значи, мога да ви сложа и отговора на здравно министерство относно лечението в чужбина както и копия от епикризите на ТЕЛК. Въпросния човек го познавам лично и съм виждала в какво състояние са му краката. Не че моите думи тук дават гаранция за истността им, но все пак всички документи са сложени в групата във фейсбук на името "Да помогнем на Чани" http://www.facebook.com/group.php?gid=144629046164&ref=mf - това е линка към групата. Там са сканирани и са сложени всичките документи, които копирах и тука. С изключение на отговора от МЗ, а ето го и него:

Иначе ситуацията е следната: за да може Чани да се регистрира в dmsbg.com (http://www.dmsbg.com/candidature_dms.php, оттам Документи за кандидатстване на индивидуални лица и във файла т.3 - За лица
над 18 години, които ще бъдат лекувани в чужбина), единствения неготов документ е договора с банка за откр...иване на специална сметка (виж файла на сайта). За да може пък той да се подпише (вече е одобрен от юристите на банката като текст) остава да им занесем преведената актуална оферта, която ще стане този петък.  Оттам нататък ще има тази специална банкова сметка (за която вече няма такси и т.н.), в която ще постъпват както даренията, така и парите от СМС-и. Идеята е и всички до момента натрупани средства да бъдат прехвърлени по тази нова сметка, т.к. от сайта на dmsbg.com може да се гледа онлайн постъпилите средства, което е мн. удобоно за всички!!!  Надявам се това да е достатъчно изчерпателно като информация и прозрачност.
Виж целия пост
# 11
Tazi izmislena tai narechena lara kroft da ne se pravi na tolkova kompetentna ,a da izprati edin sms s koito niama da obednee
Виж целия пост
# 12
Tazi izmislena tai narechena lara kroft da ne se pravi na tolkova kompetentna ,a da izprati edin sms s koito niama da obednee

Joy Joy Joy
за теб ще изпратя смс- за ограмотяване на неграмотни жени, жалко е на тези години да пишеш по зле и от първокласник

трябва да се направи и номер за неграмотни, и страдащи от страхови психози или каквато там ти беше диагнозата
Виж целия пост
# 13
Лара Крофт, има адски много информация за това момче в нета ... поне за него съм убедена, че не е лъжа (за случая му, де).

Не познавам създателката на темата, но момчето е от нашия квартал и чух за случая от познати ... аз лично пращам смс-и и за това съм сложила и линка в подписа си (и то доста отдавна) ... знам, че не звучи убедително, но си е друго, когато още някой потвърди, че случаят съществува ...

Yanche, не бяха ли направили едни девойки (май Медиябаскет) някакъв сайт за допълнително набиране на средства? Аз нещо не мога да го открия ... ако ти е под ръка, го пействай тук Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия