Унаследяване на характер ли ???

• 12 905
  • 123
# 90
deleted
Виж целия пост
# 91
Истината е че подходът на родителите в предаването не изобщо родителски,а направо  Sick!
Ако собственото ни дете тръгне по лош път не се отказваме от него , а търсим начини да му помогнем да тръгне по правият път!Никой не е идеален и на всеки му е нужна помощ от време на време!Никакво родителство не видях дотук!
Виж целия пост
# 92
конкретната ситуация никой не е подготвен да коментира, защото запознаването с нея от половин часово предаване не ни прави компетентни
какво е мислел бащата, какво е направил и какво е казал пред камерата, може да са съвсем различни неща
и за синът същото

на мен не ми направи впечатление никой от двамата да се разкайва особено

и какво тогава, да се осиновяват деца само от пасващи им по темперамент родители
или да е забранено разсиновяването
и пак - не е въпросът, че детето е било осиновено, колко родни родители са се отказвали от децата си в подобни ситуации
не едно и две семейства, но не ги показват по телевизията, защото го няма казусът разсиновяване

и това няма нищо общо с мнението ми, че характерът има доста тясна връзка с темпераментът, а второто си се наследява
и колкото и да те възпитават, само от теб зависи накрая, как ще подчиниш темперамента си на разбиранията си за правилно и неправилно
Виж целия пост
# 93
Е при такива авторитетни извори на мъдрости и научни постижения, като чудесата.нет и уикипедия ... коя съм аз, че да изказвам мнение...  Embarassed Embarassed Embarassed

Смирено навеждам глава и пред практиците по темата  - бабата на Чингиз хан и нейните познати българи страхотни хора...

отивам да се срамувам в ъгъла  newsm45, откъде ще имама опит аз с осиновени деца ...
Виж целия пост
# 94
Добро решение.
Виж целия пост
# 95
добре, че не вярвам в теорията за унаследяването на лошите неща, иначе щеше да ми се скъса сърцето как някои от децата на списващите тук могат да наследят синдрома на квадратната дървена глава.
Виж целия пост
# 96
Значи и ти можеш да си спокойна Simple Smile
Виж целия пост
# 97
Разрових се в лекциите ми и намерих нещо непретендиращо за академичност, но затова пък разбираемо. Копирам, защото не ми се преразказва, а и е по-лесно.
Учението за темперамента има дълга история и темперамента винаги се е свързвал с различни физиологични особености на организма. Още Хипократ (V в. пр. н. е.) е описал четири типа темперамент, като ги е свързвал с четири предполагаеми основни течности или “сокове” в организма на човека : кръв, лимфа, жълта жлъчка и черна жлъчка. Преобладаването на една от тях определя и темперамента.
Четирите типа темперамент са : сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик
Сангвиник Лабилен тип ВНД Повишена реактивност. Жив и с голяма възбуда, откликващ на всичко, което привлича вниманието му. Жива мимика и изразителни движения. По лицето може да се отгатне настроението му и отношението му към определен човек или предмет. Бързо съсредоточава вниманието си. Понижена сензитивност (висок праг на усещане) и повишена активност. Много енергичен и работоспособен. Активността и реактивността са уравновесени. Лесно се поддава на дисциплина, добре сдържа проявата на чувствата си и неволевите си реакции. Бързи движения, бърз темп на речта, готовност за включване в нова работа, бързо съсредоточаване на вниманието, находчивост. Висока пластичност. Чувствата, настроението, интересите и стремежите са много променливи. Лесно установява контакти с нови хора, лесно свиква с нови изисквания и с нова обстановка. Може да обича няколко мъже [жени] едновременно. Бързо се превключва от една работа на друга, усвоява и преустройва навиците си. Уравновесен.
Холерик Възбудим тип висша нервна дейност (ВНД) Както сангвиникът, холерикът също се отличава със слаба сензитивност, висока реактивност и активност, но при него реактивността преобладава над активността. Поради това е необуздан, невъздържан, нетърпелив, избухлив. По-малко пластичен и по-ригиден от сангвиника. Оттук идват и по-голямата устойчивост на стремежите и интересите, и проблемите с пренасочването на вниманието. Бърз психически темп. Неуравновесеност.
Флегматик  Инертен тип ВНД Слаба сензитивност и емоционалност. Бедна мимика, неизразителни движения. Работоспособност и издръжливост. Голямата активност преобладава значително над слабата реактивност. Отличава се с търпение и самообладание. Бавен темп на речта и движенията и бавно съсредоточаване. Ригиден. Трудно превключва вниманиeто си, трудно се приспособява към нова обстановка, трудно влиза в контакт с нови хора и трудно променя навиците си. Уравновесен.
Меланхолик понижена възбудимост ВНД .Голяма сензитивност и много нисък праг на усещанията. Докачлив и извънредно чувствителен. Слаба реактивност, неизразителна мимика и бедни движения, тих глас. Понижена активност. Неувереност в себе си, стеснителен, дори и незначителна трудност може да го накара да се предаде или откаже. Слабо енергичен и ненастойчив, лесно се уморява и е слабо работоспособен. Неустойчиво внимание и бавен психичен темп. Ригиден. Неуравновесен.
Както при децата, така и при възрастните видовете темпераменти не се срещат в чист вид. Наблюденията и изследванията показват, че всяко дете притежава черти на два или повече темперамента, някои от които могат да преобладават над останалите и да дават типологичен облик на детето.
В психологията под характер се разбира съвкупност от съществени особености на личността, които определят системата от отношения и поведения на човека в обществото.
Характерът не бива да се свежда само до една особенност, до една черта. Той е многостранен. В него се разграничават многобройни индивидуално – присъщи черти, в които се проявява отношението на човека към действителността.
Отзивчивостта, доброжелателността, искреността, взискателността, правдивостта, високомерието и други изразяват отношението към хората. Черти като трудолюбие, инициативност, ленивост, отговорност (безотговорност), добросъвестност и други изразяват отношението към трудовата дейност и предметите. В черти като честолюбие, самолюбие, гордост, скромност, самокритичност и други се изразява отношението на човека към самия себе си.
Характерът и неговите черти не се предават по наследство. Те се формират у човека в процеса на живота му, в процеса на възпитанието и обучението му, в процеса на неговата дейност. Характерът на човека е най-основната особенност на неговата личност, която се намира в постепено развитие и изменение, той представлява неразривно цяло и придава на човека и неговото поведение определен облик.

Колкото до случая, провокирал темата - наистина не може да се съди и отсъжда на база 30 минутен репортаж. Това, което ме впечатли е, че майката (или бившата осиновителка - как е по правилно  Rolling Eyes) липсваше. Много странно.
А че момчето е яло бой за добро утро и лека нощ - няма спор по въпроса. Бащата (т.е. бившият осиновител) изглежда жесток човек.
Моята теза е, че никой човек не се ражда лош, и тук темпераментът и характерът нямат отношение. Обстоятелствата и обкръжението правят от някои хора зверове.
Виж целия пост
# 98
По темата-моето предпочитание е да обвиня родителите-осиновители, но пък и не съм убедена. В блока ни живее семейство с три биологични деца, та покрай тяхната история често разсъждавам точно по тази тема - унаследяване или възпитание, или и нещо друго. Децата/вече възрастни/ са на почти еднаква възраст, но за огромно съжаление и болка, третото тръгна по лошия път /сега прекарва времето си по местата за лищаване от свобода из страната/. Семейството от страни погледнато е добро, възпитано, учтиво. Децата, покрай почти еднаквата си възраст, се предполага, че почти еднакво са възпитавани, но защо тогава едното пое по лош път? Гени, възпитание, осиновяване, което го няма в случая или има и нещо друго, което те прави това, което си.
Виж целия пост
# 99
Благодаря за разясненията и дефинициите  Peace
Явно моето разбиране за "характер" не е точно това, което психолозите влагат в този термин, аз по-скоро наричам това от последната дефиниция "поведение". Явно аз съм в грешка и през цялото време съм говорела за темперамент и свързаните с него действия. Определения тип темперамент обаче води до определено поведение или до проява на определени качества/черти и да имаш различно поведение е доста трудно, защото налага да вървиш срещу себе си, т.е. срещу природата си, срещу вроденото си.
В този ред на мисли за мен темперамент и характер/поведение са много тясно свързани.
Пак казвам ясно е, че човек може да се превъзпита. Друг е въпроса колко лесно или не е това.
Разбира се, че няма ген за "крадец", но определено това да си по-избухлив или по-сдържан, по-приказлив или по-затворен не е точно възпитание, а ген. Това е, което аз имах предвид. Целия ми опит и наблюдения над моите и други деца и разговори с доста приятели, т.е. цялата ми лична статистика говори точно това. Ако психолозите мислят различно, то най-вероятно е най-вече разлика в понятията. Т.е. поведение не се наследява, ако вътрешната ти реакция е да избухнеш, но не го направиш това е поведение, т.е. избрана реакция, не това, което темперамента ти те води да направиш.
Много се обяснявам, но се надявам, че стана ясно какво имам предвид и каква теза защитавам.
Виж целия пост
# 100
Милена, знаеш ли ...
разбирам много добре какво казваш, но е много трудно, от обикновени наблюдения сред приятелски семейства, да се изведат адекватни изводи ... Ето ти пример - в семейството на наши много много близки приятели се говори силно . Ама направо се вика. Една чаша вода някой да поиска, чува се през няколко квартала  Joy Е ти можеш ли да определиш,  дали детето им, по наследство има силен глас или просто се е научило така, за да оцелее  Mr. Green

А съвсем честно ... като майка на дете, носещо различен генетичен материал от моя ...  ама от сърце си признавам ... въобще не ме интересува кое колко надделява... Моето дете си е такова каквото е -  и кое от къде идва - за мен няма никакво значение Grinning Не мога да се представя да му правя подробни дисекции и анализи ... просто се чудя кому е нужно  Laughing
Виж целия пост
# 101
На мен като пристрастма по темата с две деца носещи гени различни от моите и тези на съпруга ми много ми допадна това мнение:

Истината е че подходът на родителите в предаването не изобщо родителски,а направо  Sick!
Ако собственото ни дете тръгне по лош път не се отказваме от него , а търсим начини да му помогнем да тръгне по правият път!Никой не е идеален и на всеки му е нужна помощ от време на време!Никакво родителство не видях дотук!

Ако не бях приела децата си като собствени от момента в който пристъпиха прага на дома ми, може би щях да реагирам и аз по различен начин на много техни постъпки отдавайки ги на "лоши гени".

Един пример: синът ми в първата година, в която тръгна на детска градина започна да носи играчки от там от време на време. И през ум не ми мина да си помисля, че е крадец по рождение и да въведа "Макаренко" във възпитанието. Напротив, реших, че двегодишният му престой в Дом с други деца, с които е споделял всички вещи, е довел до това той да гледа на играчките и в детската градина като на общи и за него да е естествено да си вземе играчка и да я донесе у дома. Показателно беше, че и "своите" играчки по градинките той не пазеше така ревниво както другите деца. Играеше с тях докато му беше интересно и после ако аз не ги съберях, така щеше да си ги остави. След много приказки и връщане на играчките с извинение от самия него той разбра, че не бива да взима чужди неща и се научи да цени своите. Вече трета година не се е случвало да донася пак нещо чуждо.
И не само че не го изгониха от детската градина, ами директорката ми съдейства по всякакви начини и дъщеря ми да бъде записана в същата детска градина.

А колкото до баби и лели на съфорумци, които работят в Домове за изоставени деца и които неизменно се появяват като авторитети в подобни теми.... мен лично ме навеждат на спомени от детството ми.
Има такъв Дом за деца от 3 до 7-годишна възраст в селото, където имаме вила и често ходим. Та там настоящите баби (тогава лели) "възпитаваха" децата с жилави пръчки при всяко дребно провинение. И когато четях книжки за нациски концентрационни лагери все си представях есесовците като тези лели - вечно намръщени и с пръчка в ръка, готови във всеки момент да я използват върху беззащитните деца. И навсякъде говореха за тях като за "копелеата".
Виж целия пост
# 102
deleted
Виж целия пост
# 103
Пети пост вече никой не коментира, това което ти си написала...  не се надявай!

Цитат
Гледам истинските прояви в живота , а не какво пише по книгите.
А, в това няма нужда да ни убеждаваш - очевидно е Peace
Виж целия пост
# 104
Тези, които сте осиновили деца също не сте капацитети, защото при вас надделява емоционалния аспект.
Мнението си е мое и колкото и да се запенвате, обиждате и подигравате ще си остане такова - именно от наблюдения на такива семейства, от ежедневния им живот си вадя заключенията, а не от изказванията на велики умове, останали единствено и само теоритици. Гледам истинските прояви в живота , а не какво пише по книгите.

Четох, четох и се чудя - що толкова си дьржиш на мнението? И наистина, има ли смисьл човек да пише по форуми, когато е убеден/а, че никакви аргументи няма да му/й променят мнението.
При мене надделява определено емоционалния аспект, ама това е, защото в извьнработно време не сьм теорИтик.
То явно и за правописа мнението си е само твое. newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия