За хемоглобина, желязото и бремеността *Б*

  • 20 740
  • 40
Вчера точно писах как толкова много знам, че нямам повод за нова тема, ама ето че имам.
Резултатите ми от кръвните изследвания като цяло са добре с изключение на хемоглобина 115 при норма 120-160 за жени и среден обем на еритроцити 79.3 при норма 82-98.
Питането ми е дали допълнителната консумация на желязо преди забременяването и през първите месеци оказва някакво влияние както за зачеването, така и за успешното износване на плода?
Благодаря предварително.  bouquet
Виж целия пост
# 1
На мен винаги ми е бил нисък .. 110-112.. Сега не са ми правили още изследвания - към края на месеца каза лекаря.. И ми се струва, че ще е още по-нисък, че постоянно ми е студено и ми се спи  Sad
Виж целия пост
# 2
И аз по принцип съм с нисък хемоглобин.
На мен преди да забременея ми изписаха Pregaday таблетки - комбинирани, с желязо и фолиева киселина. Но не знам дали в БГ ги има  newsm78 Ето повече инфо.

http://www.netdoctor.co.uk/medicines/100002129.html
Виж целия пост
# 3
Моя приятелка, която наскоро си прави такива изследвания и се опитва да забременее, също имаше подобен "проблем", изписаха й някакви хапченца (желязо) . Не са и казвали да спира бебеправенето или нещо такова...
Виж целия пост
# 4
Според мен идеални за товя случай са хапчетата Малтофер - хем желязо, хем фолиева.
Попитай доктора си за тях, ако прецениш.
Няма да имат отражение върху забременяването.

Успех, успех!  Peace

Виж целия пост
# 5
Ирини, ако искаш пробвай една бабешка рецепта за твоя хемоглобин - смесваш смлени бадеми, мед и масло ( с миксер че по - лесно) Слагаш си бурканчето в хладилника и сутрин и вечер по една чаена лъжичка хапваш. Ако можеш по повечко не вреди.
Друго което би ти помогнало е да отидете с любимия на планина за седмица. Там на чист въздух и силна планинска храна - закускя, обяд и вечеря, много любов ще ти покачи хемоглобина без никакви хапове. Това не е майтап.

Успех и дано скоро ни зарадваш с хубави новини!
Виж целия пост
# 6
Аз бях с нисък хемоглобин преди да забременея. В интерес на истината само го канстатираха като факт - не са ме карали да правя нищо, нито да пия каквото и да било newsm78
Виж целия пост
# 7
според мен не ти е нисък хемоглобина- в края на бременността повечето жени са с стойности под 120- преценявам по случаите около мен- аз имах 110- и пиех малтофер- и ми го вдигна на 111 - не че не трябва да го пиеш- Даже аз малко несериозно се отнесох- като видях,че няма особен резултат престанах да го пия редовно и явно ми е паднал доста под 110, защото в крайна сметка бебо се роди с нисък хемоглобин- но сега всичко си е наред- той е на 6 месеца - здрав и лаком и хемоглобина му е наред -така че не се тревожи
Виж целия пост
# 8
Много пъти съм го писала това, но явно има нужда пак  Grinning

Ниският хемоглобин може за окаже влияние на забременяването.  Naughty Ако все пак забременяване настъпи може да стане причина за проблеми с плода. Но....

100-120 не е кой знае колко нисък хемоглобин - повечето бременни са с такъв и си карат бременностите без проблем и си раждат здрави и хубави бебета (дай боже всеки му). Проблемен  е хемоглобин под 90 - 100. Аз съм с хронична анемия. Когато си направих изследване след няколко месеца неуспешни опити за забременявани бях със 70. КАТЕГОРИЧНО ми забраниха да правя опити докато не го вдигна (забрана от личен лекар, хематолог и в последствие потвърдена от гинеколог). Част от обяснението че първите ми опити за бебе са били неуспешни бяха ниския хемоглобин.

Ирини, мой личен съвет - при 115 хемоглобин просто промени диетата си - повечко ядки, месо, пресни плодове и зеленчуци, зелени храни (може  изамразени, че сега не им е време)... Изобщо не се шашкай - не никак страшно това 115. Малтофер фол не е лошо предложение, макар че според мен нямаш нужда все още от лекарства.

Желая ти успех! Wink
Виж целия пост
# 9
Хапвай повече грозде, тъкмо и сега му е сезонът. От майка си знам че помага много при нисък хемоглобин - тя е изкарала бременността си с мен с анемия, хемоглобинът й е бил изключително нисък и постоянно е пиела лекарства. В един момент е решила че с толкова лекарства може и да ми навреди затова ги спряла и минала на грозде - всеки ден и по много. Анемията изчезнала.
Виж целия пост
# 10
Искам да подкрепя казаното от БАН. Тежката анмеия и много ниският хемоглобин, водят до големи проблеми при бременността. Ако в на4алото хемоглобина ти е под 100, представи си  в 2 ,3 месец колко ще бъде. Аз съм с тежка анемия, и супер нисък хемоглобин, 86.Това води до отпадналост, ве4на съненост и леко неадекватно състояние. За съжаление освен яденето на много телешко, трябва да се взимат и медикаменти съдържащи желязо. Задължително е да се взима преди бременност ако си с нисък хемоглобин. Аз пия много силни лекарства за да засиля хемоглобина, и пак едвам успявам. За съжаление, наистина има големи дефекти на плода ако има нали4ие на желязодефицитна анемия и много нисък хемоглобин.
Виж целия пост
# 11
Ирини, за вдигане на хемоглобина ти препоръчвам тахън. На татко след операция беше паднал на 60. И започнахме с тахън и ядки (сурови, най-добре бадеми). Сега хемоглобина му е в нормите.
Освен телешкото, помага и сок от червено цвекло.
Виж целия пост
# 12
Лалке, какво е тахън? Embarassed Embarassed, ако помага и него да взимам.Какво ли не пия ве4е и ям, остана един винкел да заръбам и... Wink
Виж целия пост
# 13
Тея, прави се от слънчоглед, или сусам, обаче как, идея си нямам. Тук се продава във всеки хранителен магазин, при вас можеш да го потърсиш в някой турски магазин. Малко е гадно на вкус, но се смесва мед като се яде.
А може да ядеш и чист сусам, в него също има много желязо.

П.С. Ако не намериш тахън, свиркай - ще ти пратим.
Виж целия пост
# 14
Да не е тахан?Като таханхалва?
Виж целия пост
# 15
Ирини,ето ти една проста рецепта,която често си приготвяме вкъщи.Сега и е сезона и помага за хемоглобина и за диабет.Пък и е вкусно:Настържи червено цвекло.Посоли го.Прибави му Олио или зехтин/според вкуса/ и оцет.Разбира се и сол-на вкус.Приготвя се като ряпа,но не е люто,като нея.Ако и обичаш киселичко...всичко е наред.Хем полезно,хем приятно.
Бон апети!
Виж целия пост
# 16
Да не е тахан?Като таханхалва?

Абе същото е, но според мен правилното име е тахън.
Виж целия пост
# 17
аааааа, за тахан халва ли говорите. Жалко, тук няма турски магазини, има ги в Германия. Оба4е ако има на4ин да си направя, ще потърся рецепти. Благодаря за съвета.  bouquet
Виж целия пост
# 18
Тея, не говорим за халвата. Различно е.  Grinning
Виж целия пост
# 19
Вие направо ме разбихте,
аз съм с желязодефицитна анемия от 14 годишна, но по време на бременоста ми карах на железни препарати и задържаха доста добре хемоглобина на около 100, което за мен е доста добре,
Чак сега научавам че има връзка междУ бебеправенето и хемоглобина  Embarassed , може би това е причината да не мога да забременея отново от 7 мес  newsm78 , защото преди 10-тина дни се оказа че хемоглобина ми е  спаднал доста а и аз се чувствах зле но няколко месеца не обърнах особено внимание на това и от сега  съм на "сорбифер", проблема при мен е че към някои железни препарати проявявам алергия. Но си мисля да пробвам това с бадемите меда и маслото , а може пък и да кача някое килце че имам особена нужда, сега съм 43кг.
Пишете подробно за тахана, т.е някоя изпитана рецепта , че това цвекло ми е доста гадно  Sick 
Браво на Ирини за темичката все още има доста неща които не зная  Thinking
Виж целия пост
# 20
Ива, рецептата е тахън с мед. Туй то. Може и чист по една лъжица, ама е гадно на вкус.
Виж целия пост
# 21
Сори за въпроса, но поднорменото тегло има ли общо с хемоглобина т.е. едното влияе ли на другото ? newsm78 И аз като Ива имам проблем с пустите кила, а скоро не съм си пускала кръвни изследвания.
Усещам , че още другата седмица отивам при gp-то да си пусна пълна кръвна картина.
Виж целия пост
# 22
Уоманке и колко си под нормата ?
Аз май също съм под нея ,  но нямам проблем с хемоглобина .
133 е моя при реф.ст. 118 - 164 Ж.
Виж целия пост
# 23
Моренка - ръст 168/9 тегло 44кг. По всякакви калкулатори 10-15кг под нормата, което се отразява и на външния ми вид(без грим съм доста бледичка Tired), но до сега уж нямам анемия, та затова се зачудих ...
Виж целия пост
# 24
Ами аз съм 169 и 50 кг , та ти  определено си доста слабичка . И е наложително мисля да качиш някое и друго килце , щот може и да си ти е нормален хемоглобина , но наднорменото и поднорменото тегло са пречка за забременяването . А като ти гледам лентичката , май си от нашия отбор  Rolling Eyes.
Виж целия пост
# 25
Уфф от 4 години "качвам", то не бяха бирени маи, рибени масла, витамини и нищо ако кача едно килце банкет вдигат в къщи  Crazy
Чесно незнаех, че това може да ми попречи за забременяване, а половинката се надява, така да кача килограми Heart Eyes

Виж целия пост
# 26
Виж тази тема .
Иначе , както свалянето , така и качването на кг не е лесна работа  ooooh!  .
Успех  Grinning!
Виж целия пост
# 27
Отивам да чета, благодаря за помоща   newsm51
Виж целия пост
# 28
мили момичета,
благодаря ви за информацията и успокоението. смятам да карам с бабшеки рецепти и да не се фиксирам върху дребни неща.
По отношение взаимовръзката хемоглубин-тегло, искам да ви кажа, че такава няма, но като статистика обикновено жените с НАДНОРМЕНО тегло страдат по-чест ото анемия отколкото тези, с тегло под нормата.
Виж целия пост
# 29
Хайде пак да се обадя.  Wink
Вчера ходех на контролен преглед при хематоложката която ми лекува анемията и тя малко не ми хареса "вида". Сторих й се бледа. Пусна ми нови изследвания и май пак ще засилвам лекарствата (от няколко месеца пиех само по 10 дни след цикъл)... Confused

Както и да е - това ме накара да се поразровя за някакви антианемични рецепти и набарах една на д-р Емилова. По една чаена лъжичка сусам сутрин. Само това. Не е гадно като тахана. А може и да се смеси с мед - става още по добре. Аз лично ще го подкарам този метод и ще ви държа в течение с резултатите. Wink
Виж целия пост
# 30
Ирини, и аз мисля, че не ти е нисък хемоглобина. Моят си е такъв. Имам обилна и продължителна М.
Също мисля, че е добре да разнообразиш храната с желязосъдържащи храни.

Червено цвекло се продава измито, рендосано и пакетирано в Била - само му слагаш зехтинче, оцет и сол и е мнооого вкуса салата Grinning Продава се също и в консерви - както граха и царевицата, на кубчета - и то е много вкусно.

Темата е изключително полезна - досега не бях попадала на такава тема - хемоглобин и забременяване/бременност.

Поздрави Grinning
Виж целия пост
# 31
Момичета  от годините анемия , знам от доста професори че човшкия организъм извлича желязо много по лесно от храни с животински произход, за разлика от растителните от които извлича само минимален процент, недостатъчен за човешкия организъм.
BAN, мисля че лекарствата за анемия се пият м/у 3-6 месеца, с цел насищане на организма, но може и аз да не съм права. newsm78
Виж целия пост
# 32
Iva, абсолютно си права  Laughing - пият се по много месеци - аз съм пила 4 месеца по различни схеми (по три на ден, по две, после по едно) и после минах на схема по 10 хапчета след цикъл. Идеята беше да се намалят постепенно, като накрая останат само два пъти в годината - пролет и есен.
Що се отнася до храните също си права, но когато става въпрос за самото желязо. Когато говорим за ЖСК (желязо-свързващ капацитет) който помага за усвояването на желязото, което сте приели - за препоръчване са растителните храни. Реално какво ще ти помогне да вдигниш хемоглобина и желязото, зависи много от това, на какво точно ти се дължи анемията.  Laughing
Виж целия пост
# 33
момичета, радвам се че темичката е полезна за всички ни.
аз от 3 дни всеки ден като се прибера си хапвам по 5ч.л. мед като отгоре си боцвам по 4-5 бадема...мммм вкусно е, а и както казвате полезно.
говорих с лекаря ми, който твърди, че хемоглубинът ми от както съм се родила все си ми е в такива стойности, така че засега няма нужда от медикаментозна намеса - повечко бабини рецепти и поне веднъж в седмицата телешко месо! bowuu
Виж целия пост
# 34
Ирини, аз също цял живот съм била с нисък хемоглобин, доста нисък - вие ми се свят, пада ми косата, чупят ми се ноктите, студено ми е.

Преди година, когато направих мисед, и не можаха да установят друга причина, ми казаха, че е твърде възможно това да е причината (само да уточня, че малко преди да забременея бях спазвала доста драстична диета - месец само на плодове, а както знаем в плодовете изобщо няма желязо).

След като минаха 6 месеца от абразиото и спряхме да се пазим, започнах да вземам Малтофер - наистина е добра комбинация между желязо и фолиева киселина. Вземах го по схемата от упътването с на два пъти през един месец. След което хемоглобина ми беше съвсем в норма и продължих да пия само фолиева киселина.

Сега, да чукна на дърво, всичко е наред, развиваме се даже малко напред от седмиците си и сме много активни (а предния път имах забавено развитие на ембриона и много слаб пулс).

Всичко това, разбиора се, може да няма нищо общо със желязото, но може и да има, затова реших да го разкажа.

Успех!
Виж целия пост
# 35

... а както знаем в плодовете изобщо няма желязо.


Добре де, по-горе някой написа, че в гроздето има, а и аз съм чувала, че има в стафидите?
А от животински произход - телешко, друго нещо сещате ли се?

Благодаря!
Виж целия пост
# 36
черен дроб, но пък по време на бременност дробовете и дреболиите са едни от най-непрепоръчваните храни.
Виж целия пост
# 37
Това за гроздето не го знаех, но вече съм убедена ,че е вярно. Peace
Бременна съм в 5м.Когато бях в 3-я много повръщах и се чудех как да избегна неприятното усещане.Бях се запасила с грозде,лимони,праскови,ябълки, но най-много грозде си хапвах.Тогава ми изследваха хемоглобина.И, о чудо!Той беше 133.Никога до сега не съм имала толкова висок хемоглобин. Crazy
Но проблемния 3-ти месец мина и аз намалих не само плодовете,но и грозде вече си нямам.Тези дни ми се наложи пак да ми изследват хемогл.И шокът беше невероятен- 88. Cry За около месец е паднал с 45 единици.Веднага постъпих в болница с препоръка за кръвопреливане.Контролното изследване показа 96 и отложиха преливането.Засилих храната богата на желязо,пия феро фолгама, ям ядки,но новата контрола е 89.Разсроих се, но акушерката ми каза да ям мед с коприва и пресен жълтък, а от утре почвам и гроздето.Дано нещата се нормализират и ме изпишат др. седмица/сега съм в отпуск за уикенда/. Стискайте палци!
А аз се чувствам чудесно.Само малко съм бледа,но това си е открай време и по наследство. Бебчо също е добре,непрекъснато се движи, дори на видеозона го икараха по-голям с няколко седмици.
Благодря че ви има! Съветите ви са безценни.
И да не забравяме гроздето! Grinning Grinning Grinning
Виж целия пост
# 38
Миличка дано не ти прозвучи негативно но този хемоглабин 133 не е от гроздето, аз докато бях бременна имаше моменти в които имах по висок хемоглобин от когато и да е било преди, това е просто от самия организъм , след това спадаше и така цяла бременост под набрюдение на хематолог, а за резултата ти от 96 е напълно нормален за състоянието ти важно е да приемаш освен богати на желязо храни и железни препарати, за да не спада по вече, а за кръвопреливане по време на бременост знам че е противопоказно.
Според мен намери си добър хематолог който да те консултира и наблюдава постоанно - прави изследвания в различни лаборатории, че и те не са особено надеждни.
Виж целия пост
# 39
Повдигам темата отново, за да ви кажа за едни хапчета, които много ми помогнаха. Казват се "сорбифер дурулес". Преди 4 месеца хемоглобина ми беше 104, желязото- 3, а сега хемоглобина ми е 124, желязото- 7. Лошото е, че трябва да се пият по продължително време (в моят случай 1 година), но пък може да се пият по време на бременност и кърмене.
Виж целия пост
# 40
Сорбифера,и на мен ми го предписаха,бях в 7-8 месец,да го пия  задължително минимум 2 месеца.Може и да се подобрят показателите по-рано,но въпреки това за да има траен ефект се пие продължително време.Те май и другите препарати така се взимат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия