Орхидея - тема 3

• 119 785
  • 752
# 645
Честит празник на всички именници   bouquet!
Момичета в Кауфланд Варна са доставили орхидеи, има доста голямо разнообразие на обичайната цена са (13.99 лв.). Доволна съм от себе си, устоях на изкушението и излязох от магазина само с една (тъмно виолетово- лилава на цвят).
Виж целия пост
# 646
Момичета, на първата ми орхидейка, която беше в сфагнум, корените й са се спаружили и изсъхнали - струва ми се, че повечето са загинали. Ето какво остана, след като изрязах всичко болно и изсъхнало, като имам подозрения, че ще се наложи да изрежа още 1-2 корена:

Сложила съм я над кори, корените са допряни в тях, но не са "засадени". Корите са сухи и мисля само да пулверизирам по 1-2 пъти на ден. Тази "програма" добра ли е, или трябва да направя още нещо? С витамин В комплекс ли трябваше да пулверизирам за корените?
Не съм изрязала цветеносите - жал ми е, и двата имат пъпки, а на единият му расте и разклонение. Според вас дали ще се справи цветето ако ги оставя, или направо да режа?

Виж целия пост
# 647
Таня, опитай с пръчка за шишче, като на върха навий малко памуче. Ако не стане с това, опитай ако имаш разбира се стари игли за плетене, те са тесни и дълги. Дано да съм ти била от полза.
Момичета много моля без повече инфо за това къде продават орхидеи. Само някой да пусне нещо и аз вече съм там. Голям кошмар. Във Баумакс има доста разнообразие от орхидеи. Аз се сдобих с един дендробиум, една камбрия и една милтония. Милтонията ухае приказно. Снимки по-късно.
Кучо, аз самата в момента реанимирам една орхидея. Не мога да ти пъда полезна. Един дин се ядосах, изрязох доста изсъхнали корени, пак я посях , но една седмица не я поливах.Има два цветоноса, които още не съм изрязала и все още се чудя какво да правя.
Виж целия пост
# 648
ku4o, единствената ми орхидея в момента реанимира в бутилка /НЕзатворена/, в която има камъчета и вода. Тя е над тях, има няколко корена по 2-3 см., но те не са активни, кафеви са, при намокряне леко зеленеят само два. Моите листа обаче са като ушите на кокер шпаньол /за сравнението се сетих от един руски форум, където пишеше, че след ренимация листата вече били като ушите на доберман, ха ха/. Та затова ме посъветваха да изрежа цветовете и да се въоръжа с  търпение...вече 10-ти ден минава, явно ще чакам още за нови корени.
Виж целия пост
# 649
Здравейте!Да ви покажа моята орхидейка,остана да цъфне само една пъпка.Много е нежна.

Виж целия пост
# 650
Здравейте девоики,ето мойте красавици:

Виж целия пост
# 651
 Незнам дали тук трябва да попитам, но ако съм сбъркала ще ме насочите към правилното място Wink
 Подариха ми първата орхидея, но чак на 2-рия ден я разопаковах, а тя беше подгизнала във вода  Confused Още тогава видях загниващи корени, но нали съм невежа в областа и след дълго четене чак вчера я премахнах корените, но незнам дали се справих добре Confused
http://lyotova.snimka.bg/flowers/orhideya.499662
Тук съм снимала всички процеси - преди и след премахване на корените и ако някой има време и желание да погледне и да каже какво още да направя за нея и колко често да я поливам. Последното така и не разбрах....... към момента поливам само веднъж седмично и пулверизирам отвреме на време сутрин, но за тези 3 седмици не видях да става по-добре. Друг въпрос е, че чак вчера махнах корените, но все пак. Благодаря за вниманието   bouquet
Виж целия пост
# 652
chriss, мисля, че добре си направила, но имам съмнение за единия дълъг зелен корен, че е бил наистина изгнил. Беше ли мек на пипане? Останалите ми изглеждат здрави. Моят съвет е сега да не поливаш в следващите 10 дни и без да пулверизираш дори, после вече се води по самото растение - когато корените станат сивички тогава ги поливай. Аз лично в това време моите ги поливам на 2 седмици и са добре  Peace Също така гледай да не остава вода в чинийките  Peace
Виж целия пост
# 653
Здравейте, момичета! Върнахме се след празниците. Горе-долу са ми добре орхидеите. Само на онази с въшките явно не и е понесло добре миенето с пръсти  и пръскането на цветовете с отрова. Останала е само с 2 цвята и 1 пъпка, но засега поне листата изглеждат добре. Не можах да бръкна с нищо между секциите и явно ще трябва леко да ги преместя, макар и да не ми се иска  Sad. Гадините се виждат като светна с фенерче  Sad.

Ку4о, аз не бих оставила съвсем на сухо корените. Когато 2 от орхидеите ми останаха без листа, но с идеални корени се опитах да реанимирам по подобен начин. Нищо не се получи. В основата, под розетката, изсъхнаха, а крайчетата в корите мухлясаха и мухъла се разнесе и нагоре. Следващите ги оставих в саксиите и след време 90% започнаха да се съвземат. Аз бих ги сложила в кори и малко по-рядко да поливам, а торенето - с кристалон за корени. С витамин Б досега не съм спасявала корени, но сигурно помага и не виждам защо да не съчетаеш витамин  с кристалон. За цветоносите не знам, но мен ще ме е жал да ги отрежа. Освен това имам чувството, че докато имат цветове се "мобилизират" и се справят с болести. Говоря за моите. Докато са с цвят се справят с болестта, която не е изчезнала напълно. В момента, в който окапят цветовете все едно се предават и се разболява цялото растение.

Дани, честити ти придобивки! Чакаме снимки! Ох, май епидемията орхимания все повече се разпространява  Mr. Green.

Мари, голяма красавица е и наистина е много нежна!

magi_todorova, много са красиви! Дълго да те радват с цветовете си!

chriss, добре си направила! Зеления корен, който си отрязала е можел да се спаси частично - с пръсти се махат изгнилите участъци и остава само здравата жилка в средата, по която се храни останалата здрава част от корена. Не е страшно, но за друг път да знаеш. Дано си се сетила да намажеш "раничките" от изрязването с топсин или друг фунгицид, за да спре гниенето. Колкото и да я отричат, ако нямаш друго - и канелата върши работа. Ако не си - не я пипай, но имай предвид, че ако не се оправя може гниенето да продължава и да трябва да повториш операцията.
Виж целия пост
# 654
Благодаря за отговорите момичетата   bouquet   bouquet   bouquet
Не съм мазала "раничките" понеже нямах с какво, но ако все пак продължи гниенето пак ще режа и този път ще намажа  Wink Благодаря за съвета за поливането и този за частичното премахване на гнилата част от корена, наистина е могло да се запази, понеже не беше мек целия корен, а само в загнилата част  Confused както и да е , вече ще знам   bouquet   bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 655
Страхотни красоти видях!
Виж целия пост
# 656
Днес ми пристигнаха тайландските орхидеи. Не, че очаквах много, но и съм малко разочарована. Първо се опитахме да минем с обща доставка, но тайландецът не поиска. Естествено са заедно  Mr. Green. Представях си, че ще са в някакви контейнерчета или нещо подобно, за да не изсъхнат - хаха. Ето как изглежда опаковката и доста изсъхналите растения:

пафчето

корените са му в сфагнум

все пак е имало някога и влага ако съдя по вестника/ако някой знае тайландски може и да прочете вестника гратис  hahaha/

имаше изненада - вандите са 2

но и те са доста сухи

Според описанието вандите са бебета по 1-2 инча, но пафчето трябваше да е голямо като за цъфтеж   Rolling Eyes. Ще съм благодарна ако поне оцелее, защото освен, че е сухo и зле на вид, има и доста съмнителни петна  Sad.

Смятам вандите да ги сложа в малко кори. Пафчето засега е в сфагнума, но в малка саксийка. Приемам всякакви идеи за отглеждането им Grinning.
Виж целия пост
# 657
Маги тодорова големи красоти си имаш.
Танче...очаквах и аз повече,вече се чудя дали да поръчвам от него....може би от някой друг да пробвам. Хммм
Дано да ти оцелеят.Е не мога да помогна със съвет.... но пожелавам късмет  Peace
Виж целия пост
# 658
Таня,
и аз очаквах повече. SickНе изглеждат много читави! ShockedСтискам палци при теб да се възстановят бързо и развият добре! Simple Smile
Виж целия пост
# 659
Таня, за качеството на придобивките нищо не мога да кажа, но вандичките ме разтапят  Hug успех и да ги докараш до цвят
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия