Кисело зеле

  • 22 961
  • 28
Мили мами, има ли някоя от вас, която прави кисело зеле в буркани? Нямам възможност да направя голямо количество, а ми казаха, че имало рецепта да се прави в малко количество, нарязано в буркани. Бихте ли споделили тънкостите при приготвянето? Благодаря.
Виж целия пост
# 1
Върви в Теско, Азда, Лидъл, Сейнсбърис - продават го готово в буркани - ама накълцано (не цели листа)


Иначе не съм джуркала такова чудо щото и двамцата с половинката не го обичаме Grinning
Виж целия пост
# 2
нарязваш зелето в бурканите, заливаш с вода и сол /зависи от големината на бурканите/. На един буркан от 800гр. се слага 1 суп. лъжица. Не се изварява само слага капачката. До две седмици е готово.
Виж целия пост
# 3
Нарязваш зелето в голяма тава. Слагаш сол- повечко сол и започваш да стриваш с ръце. Да го намачкаш хубаво. Слагаш в буркани и натискаш хубаво да се пресова. Самото селе си пуска вода. Вода не се слага. Така правим ние в нас.
За по=бързо вкисване може да сложиш във всеки буркан ан дъното по една горна коричка от хляб.
Виж целия пост
# 4
Нарязваш зелето в голяма тава. Слагаш сол- повечко сол и започваш да стриваш с ръце. Да го намачкаш хубаво. Слагаш в буркани и натискаш хубаво да се пресова. Самото селе си пуска вода. Вода не се слага. Така правим ние в нас.
За по=бързо вкисване може да сложиш във всеки буркан ан дъното по една горна коричка от хляб.


Абсолютно по този начин го правя. От баща ми знам, че щом зелето е в бидон тогава се слага вода премесена с морска сол и след ферментацията се слага нещо специално, но не мога да се спомня името му, за да не се смие зелето.
Иначе за буркан вода не се слага. За три четири дни ще е готово ако е по на топло.
Виж целия пост
# 5
Върви в Теско, Азда, Лидъл, Сейнсбърис - продават го готово в буркани - ама накълцано (не цели листа)


Иначе не съм джуркала такова чудо щото и двамцата с половинката не го обичаме Grinning

Hondi4ka, не знаеш ли, че не купувам нищо, което мога да приготвя в къщи? Hug
Виж целия пост
# 6
Нарязваш зелето в голяма тава. Слагаш сол- повечко сол и започваш да стриваш с ръце. Да го намачкаш хубаво. Слагаш в буркани и натискаш хубаво да се пресова. Самото селе си пуска вода. Вода не се слага. Така правим ние в нас.
За по=бързо вкисване може да сложиш във всеки буркан ан дъното по една горна коричка от хляб.


Абсолютно по този начин го правя. От баща ми знам, че щом зелето е в бидон тогава се слага вода премесена с морска сол и след ферментацията се слага нещо специално, но не мога да се спомня името му, за да не се смие зелето.
Иначе за буркан вода не се слага. За три четири дни ще е готово ако е по на топло.
Значи трябва да е добре натъпкано, така ли? Аз мислех да го забъркам в една тенджера, че у наше село няма буркани.
А има ли пропорция сол/зеле?
Виж целия пост
# 7

Значи трябва да е добре натъпкано, така ли? Аз мислех да го забъркам в една тенджера, че у наше село няма буркани.
А има ли пропорция сол/зеле?
Да. Трябва да е натъпкано. Е, толкова ли нямаш някой трилитров или друг буркан с винт от нещо? В тенджера незнам дали ще стане. Пробвай.
Пропорцията сол зеле не я знам. Но на 2 зелки например около 2 шепи сол. Знам ли. Абе да е солено доста.
После като готвиш- миеш.

Буркана се затваря с хартия с ластиче отгоре. Трябва да диша.
Виж целия пост
# 8
Свеки също го прави в тежджера, като затиска зелето с голяма чиния и става.
http://bgkulinar.net/searchres.php?kind=8&search7=e16&se … ch12=%E7%E5%EB%E5
Виж и тук някоя идея  chef
Виж целия пост
# 9
Hondi4ka, не знаеш ли, че не купувам нищо, което мога да приготвя в къщи? Hug
Мне  Embarassed Embarassed Flutter. Ама вече шЪ знам
Вярно обаче зор с бурканите - понеже не ядеш месо идеята да си купиш кремвирши в буркани я отхвърлям, но пък може от маслини - има така по-големички FlutterWink
Виж целия пост
# 10
Да, бе супер тъпотия с тези буркани тук на Острова. Едни буркани нямат.Sad. Не съм виждала маслини в такива големи обаче.

Космодиск- много сол бе! После измива ли се?

Весела, сега ще разгледам. Мерси.

Виж целия пост
# 11


Космодиск- много сол бе! После измива ли се?

Еми написала съм - МИЕ СЕ Shocked
Виж целия пост
# 12
Ако е за едно готвене, вкисвам зелето в тенджерата. Нарязвам зелето, посолявам го на вкус, наливам вода  да го покрие и за да предизвикам ферментацията, прибавям малко лимонена киселина. Захлупвам с капака и го оставям на топло да втасва. От време на време(когато се сетя) го  разбърквам. Става за 3 до 7 дни - зависи колко е топло и колко кисело искате да стане.
Виж целия пост
# 13
Ако е за едно готвене, вкисвам зелето в тенджерата. Нарязвам зелето, посолявам го на вкус, наливам вода  да го покрие и за да предизвикам ферментацията, прибавям малко лимонена киселина. Захлупвам с капака и го оставям на топло да втасва. От време на време(когато се сетя) го  разбърквам. Става за 3 до 7 дни - зависи колко е топло и колко кисело искате да стане.

Супер! Това ми трябваше.Simple Smile
Виж целия пост
# 14
а с цяла зелка да ли ще стане newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия