Провал с меденките, защо?

  • 10 986
  • 31
Направих меденки по ето тази рецепта:

Основна рецепта за 40 меденки
Продукти за медено тесто:
600 г мед, 250 г захар, 250 г небелени бадеми или други ядки, 100 г захаросани портокалови кори, 100 г захаросани лимонови кори, настъргана кора на един лимон, 15 г мляна канела, 7 г смлян карамфил, 1 щипка млян кардамон, 625 г брашно, 3 супени лъжици ликьор от череши, 1 чаена лъжичка сода

Начин на приготовление
1.Медът се сипва в тенджерка и се затопля с бъркане до 60 градуса, но не се оставя да заври. Захарта се разбърква в сгорещения мед. Пчелният мед е много ароматен.
2.Бадемите или другите ядки се накълцват на едро. Захаросаните портокалови и лимонови кори се нарязват на малки кубчета. Така накълцаните и нарязани добавки се смесват заедно с настърганата кора от лимон, канелата, карамфила и кардамона. Заливат се със затоплената медена маса и се разбъркват добре. Сместа се оставя да се охлади малко. Отгоре се пресява брашното, замесва се разтворената в ликьора от череши сода. Вместо сода може да се използва бакпулвер или амонячна сода.
3.Тестото се оставя да втаса през нощта, покрито. След това се разстила върху застлана с хартия за печени тава на пласт, дебел ? - 1 см, или, ако тестото е по-твърдо, се разточва кора и направо се изрязват фигурките. Оставя се да се охлади няколко часа.
4.Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тестото се пече на средната шина 12 - 15 минути. Още горещо се нарязва на ромбчета. По желание се намазва с лимонова или шоколадова глазура. Украсява се с обелени ядки.

Полезна информация
Съвет: Това ароматно тесто е много подходящо за меденки или фигурки. За да може ароматът да се почувства най-пълно и сладките да стана приятно меки, трябва да се приготвят три седмици предварително.


С изключение на това, че не намерих захаросани портокалови и лимонови кори, всичко друго изпълних както си е. Стана доста твърдо тесто и аз изрюзах фигурки, оставих на студено 2 часа, след това ги солжих да се пекат както пише. Ноооо ... всичко се разтопи в тавата и естествено целият ми труд с фигурките беше напразно.

Знае ли някой защо? Какво може да съм объркала?  Embarassed Cry
Виж целия пост
# 1
Според мен е малко брашното. Твърдостта на тестото ти е била за сметка на замръзналата мазнина и когато тя започне да се топи във фурната , няма достатъчно брашно,за да държат форма сладките. !00 % съм сигурна в това. Пробвай моята рецепта, която дадох някъде тук, досега няма оплакали се от нея.Тази най-вероятно не е била изпробвана.И на мен  ми се случва нещо като не стане, да променям пропорциите в рецептата , за да се получи желания резултат.

Опа, преди малко друга беше рецептата, за нея важеше коментара.
Виж целия пост
# 2
Опс, извинявам се, грешен цитат. Вече е правилната рецепта - виж горе. А тази е с доооста брашно, без никаква мазнина, но и с много мед. Дали е възможно ако медът е бил с глюкоза? (купен, на Оберон)

А къде е твоята рецепта, че вече се обърках сериозно къде какво има  Embarassed
Виж целия пост
# 3
djemmа, сега видях твоите силиконови формички и като се замисля, тази рецепта може би е изпълнима точно с такива силиконови форми... Предполагам, че ако още преди да се втвърди тестото се разлее по формичките, после няма да има проблем с печенето...

Но може и в меда да ми е бил проблема Sad
Виж целия пост
# 4
Абе да ти кажа, не знам , но тук ми се вижда прекалено много меда. Ето я моята рецепта
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 канела
1 ч.л сода
1 к.ч мед
брашно, колкото поеме (отива към700- 800 гр, не съм го теглила, но там някъде)
Виж целия пост
# 5
Тъкмо щях да напиша, че и на мен ми се вижда много меда - дали не е 60г? По моята рецепта е 120г, а рецептата на Анда за къщичката е 1/2 чаена чаша, така че 600г това е много. дано се включи и Бижу, или ако искаш я питай на лични. Сега е gonzooo!
Виж целия пост
# 6
Аз пък имам обратния проблем. като се изпекоха меденките и изтинаха станака като камъни. Дали имат шанс да омекнат или да забравя Sad
в моята рецепта меда е 1 чаена чаша и брашно 5, но като забърках тестото стана течно и затова добавих още брашно. Дали пък там е проблема
Виж целия пост
# 7
Сега прочетох по-внимателно приготвянето. Виж противоречието:Веднъж пише ,че се изрязват фигурки,втори път, че се рерже още топло на ромбчета. Според мен второто е вярното, това тесто не е предназначено за фигури, а се пече като платка и се реже на ромбчета още топло. За фигурките най-вероятно го е добавил някой ,който е не правил тестото. Sad
Виж целия пост
# 8
Аз правя меденките по почти същата рецепта. И сега ги направих така, само че импровизирам малко с пропорциите и слагам олио и яйце. Т. е. май няма нищо общо освен че се казват меденки  Wink 
Ето моята рецепта:

1ч.ч мед
2ч.ч захар
200гр. захаросани портокалови и лимонови кори
200гр. сурови бадеми
канела
кардамом
карамфил
джинджифил
индийско орехче
ванилия
бакпулвер
3с.л ром
1яйце
1к.ч олио (може и малко повече)
брашно колкото поеме, за да стане достатъчно твърдо за точене и рязане на фигурки

Начин на приготовление:
Разтопява се меда със захрта на котлона като се пази да не завира, към него се добавят захаросаните портокалови кори, ядките и подправките. Когато сместта се поохлади се добавя рома, в който се разтваря бакпулвера. Разбъркава се добре. Добавя се разбитото яйце, и олиото и после постепенно пресятото брашно. Добавя се докато не стане за месене и после докато не стане по твърдичко за точене. Прибира се в хладилника да попреседи. Аз обикновено го оставям за следващият ден. После разточвам на дебелина около 5мм и изрязвам фигурките. Пека за около 5мин. във фурната на 180градуса, на средно положение на скарата, докато се позачервят меденките, но не ги препичам. Още топли ги прибирам в метална кутия.
Виж целия пост
# 9
Абе да ти кажа, не знам , но тук ми се вижда прекалено много меда. Ето я моята рецепта
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 канела
1 ч.л сода
1 к.ч мед
брашно, колкото поеме (отива към700- 800 гр, не съм го теглила, но там някъде)

Аз направих меденките  по тази рецепта на djemma и си станаха супер.Правя ги за първи път.
Виж целия пост
# 10
Явно проблемът е в количеството мед. На мен ми се стори подозрително, че е толкова много меда, но пък си казах, че трябва да е така, щом го пише...  Confused Понеже не съм спец, повярвах на рецептата Simple Smile Ще знам за следващия път.

Между другото като се изпекоха и се сляха пак ги изрязах с формичките, но станаха малко кофти като форма, иначе си имат някакъв вид.- На вкус са си ектсра де.

Мерси момичета, ще знам занапред.
Виж целия пост
# 11
аз също ги правих тия меденки, всичко изпълних по рецепта, но и моите станаха  ужасно твърди, бях дала на майка ми малко, тя си ги сложи в метална кутия, малко отхлупена и върху абсорбатора и омекнаха за 2 дни, обаче аз като нямам абсорбатор? newsm78
а толкова исках да омекнат за нова година Cry
Виж целия пост
# 12
В момента трошим зъби с меденките по тая рецепта Mr. GreenИзпълних всичко, ама аз сложих по малко мед, защото прецених че цял буркан мед множко ще да е. На вкус бяха страхотни първите 20 мин. от там нататък се вцепиха, сложих в една кутия вече 5 ден стоят - каквото е останало и са станали още по корави Sad А пък мъжа ми да вземе да занесе от тях и  на колегите Embarassed такъв срам, а аз иначе смея да кажа че съм добра кулинарка
Виж целия пост
# 13
Мноого завъртяна и сложна рецепта SZA. ooooh!
Аз правих меденки по рецептата на djemma - нямат грешка, просто няма къде да сбъркаш. Laughing Слепих ги половината с ягодово сладко, половината с шоколад и вече ги няма (за 1 ден и половина ги ометохме Wink ).
Виж целия пост
# 14
тя си ги сложи в метална кутия, малко отхлупена и върху абсорбатора и омекнаха за 2 дни, обаче аз като нямам абсорбатор? newsm78

Аз не разбрах каква роля играе абсорбатора в омекването на меденките, но ако става и аз ще ги сложа върху моя Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия