Париж 4

• 75 956
  • 743
# 465
Разкажете ми моля ви, малко повече за френските пекарни, Какво предлагат , как се казва и какво представлява. Ако може да дадете сайт с асортимента на някой от тях ще бъде чудесно.

Човекът, който най-добре ще се изкаже по този въпрос е Роца. Дано се включи.  Simple Smile

Последния път бяхме до Boulangerie Aux Castelblangeois. Не им намерих сайт.
Беше много хубава. Сутрин започваха с кроасани и подобни, багети и хляб, сандвичи и т.н. На обяд правеха всякакви тестени изделия за хапване, включително пици. Непрекъснато имаше всякакви сладости вътре.  Laughing
Ето две снимчици от витрината.

Виж целия пост
# 466
Човекът, който най-добре ще се изкаже по този въпрос е Роца. Дано се включи.  Simple Smile

Роца прочете за хапване и се включва  Laughing

По принцип има два вида пекарни:
- boulangerie - пекарна за хляб и хлебни изделия, почти няма сладкиши
- boulangerie-pâtisserie - същата като горе, но има и асортимент от сладкиши

Във всяка от тях има обикновено задължителния набор хлябове - baguette (франзела), pain (хляб) - с формата на франзела, но по-дебел и по-дълъг, pain au levain (хляб с натурална закваска), pain de campagne (селски хляб), различни хлябове с ядки и семена, pain brie (нормандки хляб с мляко, разпознава се по надлъжните разрези по повърхността). Има и по-тънки франзелки, обикновено с ядки, сухи плодове, салам - те са подходящи за аперитив.

В секцията на хлебните изделия (наречени общо "виеноазри" - viennoiseries) най-често ще стрещнете:
- кроасан (croissant) - той е ясен  Laughing. Има два вида - кроасан с масло, който е изправен и с маргарин (обикновен) - който е изгънат на полумесец. Кроасаните са без пълнеж. Може да видите кроасан с бадеми (croissant aux amandes) - това са поизсъхнали кроасани, напълнени с бадемов крем, поръсени с филирани бадеми и пудра захар и запечени във фурната.
- шоколадово хлебче (pain au chocolat) - от същото тесто като кроасана, но с продълговата форма и вътре с шоколад
- хлебче с мляко (pain au lait) - малко хлебче от бриошово тесто, поръсено с едра захар
- виенско хлебче (pain viennois) - като горното, но с шоколадов чипс
- "пантоф" с ябълки (chausson aux pommes) - загънато многолистно тесто вътре с ябълково пюре
- бриош (brioche)
- хлебче със стафиди (pain aux raisins) - "охлюв" от бриошово тесто, вътре с яйчен крем и стафиди
- понички (beignets) - обикновено са пълни с шоколад, ябълково пюре или малинов конфитюр
Освен това, всички хлебарници предлагат на обед сандвичи, различни видове киш (quiche), крок-мосю (croque-monsieur) - сандвич от тостер хляб, с шунка, бешамел и сирене, запечен на скара, тостер-сандвичи (panini)

От сладкишите в пекарните ще намерите доста често:
- flan patissier - кора от маслено тесто, вътре с яйчено-нишестен крем
- tarte aux fraises (framboises) - тарталета с ягоди (малини) - кора от ронено тесто, яйчен сладкарски крем, плодове
- religieuse (chocolat/café) - "монахиня" - 5ия подред розов сладкиш от първата снимка в предния пост - две топчета от парено тесто, едното по-голямо от другото, поставени едно върху друго. Вътре пълнеж от крем с различен аромат и отгоре глазура от фондан
- éclair - еклер
- fraisier - сладкиш с ягоди - два тънки пандишпанови блата, вътре с яйчено-млечен крем (крем Муслин) и ягоди
- baba au rhum - сиропиран сладкиш с аромат на ром - създаден специално за полския крал Станислас, тъст на Лzr XV
- Opéra - правоъгълен сладкиш с шоколад и кафе
- Paris-Brest - като колело от парено тесто, вътре с лешников крем - наречен в чест на колоездачния пробег Париж-Брест-Париж
- tarte tropézienne - големия сладкиш в горния десен ъгъл от първана снимка от горния пост - бриошово тесто, пълно с крем Муслин
- tarte au citron (méringuée) - тарталета с лимонов крем и отгоре съз запечен меренг
- macarons parisiens - парижки макарони - дребни сладки с бадемово брашно и различен вкус, слепени с крем (с разнообразен вкус)
Оттам нататък, асортиментът може да варира в зависимост от пекарната и майстора в нея.
За съжаление линкова нямам много под ръка, понеже повечето са квартални магазини и нямат сайтове в повечето случаи.
Това е сайта на една верига (собственик е един от най-добрите парижки хлебари, Ерик Кайзер) - но няма много добро представяне на асортимента - http://www.maison-kayser.com/ - правят различни видове хляб, тарти, сандвичи
Това е друга верига, по-скоро масова  - Paul - но поне може да видите повечето от нещата, които описах по-горе на снимка - http://www.paul.fr/fr-FR/accueil/nos-collections.html
Навремето имаше една страхотна пекарна точно до църквата Сен-Сюлпис (но за съжаление не си спомням името й   newsm78), както и още една на rue de Buci (близо до Сен-Жермен)
За макарони (и други сладкиши) - митичният ми адрес е 72, rue Bonaparte 75006 - срещу църквата Сен-Сюлпис - бутикът на Pierre Hermé - http://www.pierreherme.com/ (има и още няколко, но този е най-известният... и може би най-малкият  Laughing)
И къщата Ladurée, откъдето са тръгнали парижките макарони през 1839 г. - пак на rue Bonaparte, но на номер 21 - http://www.laduree.fr/ (имат и други магазини, но този е историческият)
Виж целия пост
# 467
Роца, благодаря ти!   bouquet
Друго си е да прочета какво съм похапвала.  Joy
Сега ще си копирам твоят пост за другия път в Париж да съм повече подготвена.
През тази пекарна(от снимките) минавах най-малко по три пъти на ден.  Wink
Не си бяхме платили закуска в хотела, именно заради разнообразието в пекарните. В хотела закуската беше по еднообразна - кроасан, портокалов сок...
Мъж ми сутрин рано отиваше в пекарната и се започваше едно ядене...всеки ден различно и всичко много вкусно. На обяд се прибирахме за почивка и отново през пекарната за нещо сладичко. Вечерта си купувахме обикновено макарони, защото тази пекарна беше много оборотна и вечер почти всичко беше продадано.
Увлекох се в спомени. Извинете ме.  
Виж целия пост
# 468
Благодаря Роца. Всичко звучи толкова вкусно.
Не харесвам аромата на канела. Би ли ми казала кои закуски са със канела, за да ги избягвам.
Виж целия пост
# 469

Роца прочете за хапване и се включва  Laughing

Роца разкошна си Simple SmileSimple SmileSimple Smile
С хиляди благодарности за помоща ти при нашето парижко пътешествие:)Simple SmileSimple Smile
Виж целия пост
# 470

ех, задължително ще имам предвид твоя пост при следващите си пътувания, Роца, така добре си описала всичко. друго си е local expert да се изкаже!
Wink

сега и аз да попитам - някой от вас пътувал ли е до Auvers-sur-Oise? понеже съм голям фен на ван гог, обмислям от известно време да се разходим до там за един ден и се чудя дали ще можем да се справим с пътуването, като се има предвид, че сме с бебе и бебешка количка.. дали има някакви особености?
много ще се радвам, ако някой може да помогне с практическа информация!  Hug
Виж целия пост
# 471
Нуждая се от помощ! Необходимо ли е да купувам билет, ако посещавам Версай в неделя, когато има музикално шоу при фонтаните и съм до 26 години. Нещо не се ориентирам в сайта Sad
Виж целия пост
# 472
Ти си щастливка, почти всички музей са ти безплатни, показваш само лична карта! Във Версай ще си купиш на място само билет за градините-7.50Е. А пеещите фонтани са ежедневно и непрекъснато, всъщност заради тях е таксата! Ти само си купи билети за градския транспорт отиване и връщане, за да не чакаш после на опашка и за билет! И мн внимавай в каква посока ще хванеш РЕРа, че той има мн разклонения!
Виж целия пост
# 473
А някой случайно да е бил в хотел Magic Circus****или Санта Фе**?
Някой има ли представа дали тези Extra Magig hours са само за хотели на Дисни или се предлагат
и от партньорските им хотели като Magic Cirkus?

Тъй като все още сме в процес на избиране на хотел и не сме особено ориентирани.Ще съм благодарна на всяко лично мнение.

Виж целия пост
# 474
Здравейте!

И аз вече съм влюбена в града!  Heart Eyes Повече е отколкото очаквах!
Аз съм още във Франция, днес посетихме два от замъците по Лоара. Сутринта ми беше много мъчно като си тръгнахме от Париж, но се надявам до 2-3 години пак да отида Simple Smile
Да дам актуална информация:
в четвъртък вечерта към 18 часа чакахме 2 часа и 10 минути на опашката за Айфеловата кула, но поне видяхме и залеза и нощен Париж. А Статуята на Свободата дето толкова ме интересуваше от Люксембургските градини липсва поради реставрация.
Иначе бяхме в Пантеона, Домът на инвалидите, Лувъра, Нотр Дам (и в Париж и в Страсбург), Сакре Кьор, Версай, качих се на Триумфалната Арка и Айфеловата кула, возихме се на корабчето по Сена. Отвън видях центъра Жорж Помпиду, Сорбоната, Орсе и още много други, които ще видя в следващото ходене до Париж.
Яд ме е, че не можах да намеря време да седна в някое от известните кафенета по тротоарите и да хапна кроасан, но пък ни заваля дъжд на излизане от Лувъра и седнахме в кафето в него Simple Smile
Ще пиша по-подробно като се прибера.
Виж целия пост
# 475
Ти си щастливка, почти всички музей са ти безплатни, показваш само лична карта! Във Версай ще си купиш на място само билет за градините-7.50Е. А пеещите фонтани са ежедневно и непрекъснато, всъщност заради тях е таксата! Ти само си купи билети за градския транспорт отиване и връщане, за да не чакаш после на опашка и за билет! И мн внимавай в каква посока ще хванеш РЕРа, че той има мн разклонения!

Нали пеещите фонтани ги пускат само в определени дни и часове? От сайта доколкото разбрах за май месец това ще са събота и неделя, плюс вторник ако не се лъжа. Тогава как така ежедневно и непрекъснато?
Виж целия пост
# 476
Хм, може и да си права, ние бяхме във вторник, тъй като в Париж почти всички музей почиват във вторник! Но доколкото разбрах от брошурките, си работят! Иначе през деня ги пускат постоянно през 10 мин. А в събота пускат всички останали фонтани! Ама ще прочета по-подробно от брошураката/дадох я на една колежка и като ми я върне!/ Peace
Виж целия пост
# 477
А някой случайно да е бил в хотел Magic Circus****или Санта Фе**?
Някой има ли представа дали тези Extra Magig hours са само за хотели на Дисни или се предлагат
и от партньорските им хотели като Magic Cirkus? 
ето какво пише в сайта на дисни, аз го разбирам че важи само за дисни хотелите
Disney Hotel Easy Pass -This offer is reserved for those staying at Disney Hotels having booked a package that includes entry tickets for Disney Parksаз също търся хотел в момента за юли месец, вие кога ще ходите, този Маgic circus  ми го препоръчва като не много скъп хотел една позната от една туристическа агенция, така че ако търсите нещо по-евтино май е ОК, просто е по-отдалечен отколкото дисни хотелите и ще трябва да попътувате малко
Виж целия пост
# 478
Nan, извинявам се, музикалните фонтани са от 3 април до 15 май и от 3 юли до 23 октомври само във вторник от 10ч до 18.30ч. Цена 7.50Е. Няма нужда да купуваш билет от тук, нямаше големи опашки! Опашката за самия Версай е огрооомнааа!! Но ние като достойни българи минахме най-отпред Embarassed
Виж целия пост
# 479
Хм, може и да си права, ние бяхме във вторник, тъй като в Париж почти всички музей почиват във вторник! Но доколкото разбрах от брошурките, си работят! Иначе през деня ги пускат постоянно през 10 мин. А в събота пускат всички останали фонтани! Ама ще прочета по-подробно от брошураката/дадох я на една колежка и като ми я върне!/ Peace

Благодаря! На мен много ми трябва информацията , защото ще ходя другия месец. Ще съм ти благодарна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия