Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
# 465
Дано не ги откажат на основание закъсняло подаване на прил.4.
Има ли някъде законоустановени срокове за подаване на приложението
НАРЕДБА за изчисляване и изплащане на паричните
обезщетения и помощи от държавното обществено
осигуряване
Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г., бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.)
Документите по чл. 3 - 5 и 8 се представят в съответните ТП на НОИ и в техните филиали
след подаването на декларация-образец № 1 по чл. 3 от Наредба № Н-8 от 2005 г. за
съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от
работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от
самоосигуряващите се лица (обн., ДВ, бр. 1 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 7 от 2007 г., бр. 8 от
2008 г. и бр. 3 от 2009 г.) в следните срокове:
1. (изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) от работодателите, осигурителите
и техните клонове и поделения - за всеки календарен месец не по-късно от два работни дни
след деня на изплащане на дължимите възнаграждения или част от тях, а когато
възнагражденията са начислени, но не са изплатени или не са начислени - не по-късно от
два работни дни след последния ден на месеца, следващ месеца, през който е положен
трудът;
Виж целия пост
# 466
Здравейте! Търсих във форума подобна тема, но не намерих и затова отварям нова. На 16.03.трябва да се върна на работа, но нямам възможност, понеже гледам детето си, което е на 2 г. и месец. На работата трябваше да се върна всъщност на 23.09.2011г.когато пориеха детето на ясла, но до днешна дата си чистих отпуските. Спрях я от яслата само за зимният период, тъй като много боледуваше. След няколко дни пак ще започне посещенията. Може ли да бъде прекратен трудовият ми договор по чл.328, за да бъда 8 м. на борсата. Имам го стажа. Как е най-добре за мен? Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 467

Защото чух, че и първата година се смята на 240 лв., заради липсата на вноска Безработица.

Не е така-първата ще я смятат според осигуровките,а втората на МРЗ

Много благодаря!

А може ли и още 1 въпрос. Ако подпище трудов договор, но след 1 месец напусне, има ли право да се върне на борсата за оставащия период и да получава обезщетение? Или ако е по нейно желание напускането на новата работа, няма такова право? Благодаря отново!
Виж целия пост
# 468
Здравейте! Търсих във форума подобна тема, но не намерих и затова отварям нова. На 16.03.трябва да се върна на работа, но нямам възможност, понеже гледам детето си, което е на 2 г. и месец. На работата трябваше да се върна всъщност на 23.09.2011г.когато пориеха детето на ясла, но до днешна дата си чистих отпуските. Спрях я от яслата само за зимният период, тъй като много боледуваше. След няколко дни пак ще започне посещенията. Може ли да бъде прекратен трудовият ми договор по чл.328, за да бъда 8 м. на борсата. Имам го стажа. Как е най-добре за мен? Благодаря предварително!

Не виждам как ще се прекрати договорът по чл.328, щом инициативата за прекратяването му е твоя. Друг вариант е да ползваш неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст по КТ.
Виж целия пост
# 469
Принципно може, стига работодателя да е съгласен и съответно Инсп. по труда да разреши, защото се ползвате от закрила с дете до 3г. възраст.
Може да ползвате неплатен 6 месеца + 5 от бащата евентуално, ако ви устройва.
Виж целия пост
# 470
привет,

една питанка:

имам 2 дни неползван отпуск за 2011 г.
Попитах в отдел Персонал ако директно изляза в болнични за майчинство ще ги изгубя ли и ми отговориха "да", и че няма да мога да ги прехвърля за след година след раждането.

това дали е така, знам че имаше някакви промени в закона, но честно казано не съм се задълбочавала....

Не е вяно това.
Кодекс на труда
Отлагане на ползването

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.

(2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година.

(3) (Отм., нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) В случаите на ал. 1 и 2 за следващата календарна година може да се отложи ползването на част от платения годишен отпуск общо в размер не повече от 10 работни дни.

(4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.
ДейзиГ, отпуска е за 2011. Не е ли длъжна сега да си ги ползва преди да излезе в болнични? Те реално не са от текущата година?
 Питам, за да изясня за себе си, не се заяждам. Simple Smile
Виж целия пост
# 471
Принципно може, стига работодателя да е съгласен и съответно Инсп. по труда да разреши, защото се ползвате от закрила с дете до 3г. възраст.

може ли да ползвам този 6 месечен неплатен при положение, че детето ми е прието в яслата. И другият ми въпрос е по времето на 6 месечния неплатен отпуск, ще ме осигурява ли здравно и социално фирмата ми?
Виж целия пост
# 472

може ли да ползвам този 6 месечен неплатен при положение, че детето ми е прието в яслата. И другият ми въпрос е по времето на 6 месечния неплатен отпуск, ще ме осигурява ли здравно и социално фирмата ми?
Да, може, отпуска не изисква детето да си е вкъщи Simple Smile Периодът на този отпуск се признава за трудов и осигурителен стаж, без да се внасят вноски. Плаща се единствено здравна осигуровка, която е за сметка на работодателя.
Виж целия пост
# 473

Да, може, отпуска не изисква детето да си е вкъщи Simple Smile Периодът на този отпуск се признава за трудов и осигурителен стаж, без да се внасят вноски. Плаща се единствено здравна осигуровка, която е за сметка на работодателя.
Много, много благодаря за консултацията. Последно само да попитам каква молба трябва да си пусна до работодателя, по кой член да е тя, за да ползвам този 6 месечен неплатен отпуск?
Виж целия пост
# 474
http://lex.bg/laws/ldoc/1594373121
чл.167а
и
http://lex.bg/laws/ldoc/-552858623
чл.49
Прочети го просто, за да си наясно. Молбата се подава поне 10 дни преди самото ползване. Работодателя няма право да ти го откаже.
Виж целия пост
# 475
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

тревожи ме това че всъщност детето ми е прието в ясла и поради това няма да мога да ползвам отпуската по този член. Правилно ли го тълкувам?
Виж целия пост
# 476
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

тревожи ме това че всъщност детето ми е прието в ясла и поради това няма да мога да ползвам отпуската по този член. Правилно ли го тълкувам?
Не, на пълна държавна издръжка са детските домове за деца оставени от родители примерно...яслата е на държавна издръжка, но ти плащаш такса за нея, затова не се води заведение на пълна държ. издръжка.
Виж целия пост
# 477

Не, на пълна държавна издръжка са детските домове за деца оставени от родители примерно...яслата е на държавна издръжка, но ти плащаш такса за нея, затова не се води заведение на пълна държ. издръжка.

оххх, направо ми идва да те прегърна Simple Smile много ме зарадва БЛАГОДАРЯ!

С риск да стана вече досадна ще попитам още нещо. За да бъда съкратена по чл.328 с цел да отида на борсата и да получавам повече месеци обещетения се изисква да съм била осигурявана 9 месеца от последните 15. Но в случая имам само около 6 месеца, след майчинството, т.е. откакто детето започна яслата. Ако си пусна този 6 месечен неплатен отпуск, до навършването на необходимите ми 9 месеца за бюрото по труда, дали ще мога да отговарям на условието да имам осигуровки за последните 9 месеца? Дано сте ме рабрали? Малко е объркано.
Виж целия пост
# 478
привет,

една питанка:

имам 2 дни неползван отпуск за 2011 г.
Попитах в отдел Персонал ако директно изляза в болнични за майчинство ще ги изгубя ли и ми отговориха "да", и че няма да мога да ги прехвърля за след година след раждането.

това дали е така, знам че имаше някакви промени в закона, но честно казано не съм се задълбочавала....

Не е вяно това.
Кодекс на труда
Отлагане на ползването

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.

(2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година.

(3) (Отм., нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) В случаите на ал. 1 и 2 за следващата календарна година може да се отложи ползването на част от платения годишен отпуск общо в размер не повече от 10 работни дни.

(4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.
ДейзиГ, отпуска е за 2011. Не е ли длъжна сега да си ги ползва преди да излезе в болнични? Те реално не са от текущата година?
 Питам, за да изясня за себе си, не се заяждам. Simple Smile

Ако излезне от утре в болничен за общо заболяване и след това веднага в болничен за бременност и раждане няма как да използва тези дни отпуска и те и се прехвълят за ползване след като се върне на работа.
Виж целия пост
# 479
ДейзиГ, благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия