Готвите ли със "запържване"?

  • 4 438
  • 35
Знам, че е много вредно, но ми е по-вкусно така. Не мога да се откажа от този начин. Моя приятелка например, готви мусака и пълнени чушки без да запържва предварително каймата, и изобщо не ми харесва краййния резултат.  Чета все повече за готвене на пара, и че е много здравословно, но си нямам идея от този вид готвене. Какво може да се готви на пара примерно? Вие как готвите?
Виж целия пост
# 1
Ами така е. Всичко вкусно е вредно. И аз по някога пържа, но гледам да го избягвам където може. Например сос бешамел как да се направи без да се запържи брашното? А мусаката как - суровата кайма я бета при картофите и пече, така ли? newsm78 Аз например задушавам лука, слагам каймата и сипвам малко водичка. Така хем не се пържи, хем си сменя цвета и става на гранулки.
Виж целия пост
# 2
Запържвам съвсем леко,колкото да не е безвкусно и в същото време мъжо да не до боли (много) корема.
Виж целия пост
# 3
Предпочитам със запържване , определено е по-вкусно .
Иначе има варианти , да речем Бешамела - млякото може да се сгъсти и по-друг начин , като налееш в една чаша олио и към него добавиш брашното , никога не става на гранули , така сгъстявам и яхнии , и боб . Не правя запръжка .
Виж целия пост
# 4
? А мусаката как - суровата кайма я бета при картофите и пече, така ли? newsm78

Да сурова я слага направо във фурната, много бях изненадана като я видях така. Не ми хареса изобщо обаче - беше на пар4ета каймата и като цяло гадна муската. Crossing Arms
Виж целия пост
# 5
ами и аз така вредно не вредно запържвам леко,особено ако е плънка. Е днес правих зелеви сърми и запържих каймата, ама то как иначе, не мога да си представя плънката да я сложа така ...бррррррр Rolling Eyes Rolling Eyes ако не я запържа рискувам сама даси ям сърмите Mr. Green Mr. Green
Виж целия пост
# 6
Предпочитам със запържване , определено е по-вкусно .
Иначе има варианти , да речем Бешамела - млякото може да се сгъсти и по-друг начин , като налееш в една чаша олио и към него добавиш брашното , никога не става на гранули , така сгъстявам и яхнии , и боб . Не правя запръжка .

Освен в олио, брашното много добре се разтваря в прясно или кисело мяко, сметана, доматено пюре.  Simple Smile
Виж целия пост
# 7
момичета, не всяко "запържване" на продукти е вредно Simple Smile
тая "запръжка", за която питаш и за която си чувала, че е вредна, е следната:

като сготвят манджата (обикновено тип яхния, готвено със сос, с варива), сипват олио в тигана, запържват лук в него и добавят червен пипер, който също запържват. така получената червено-мазна смес изсипват върху манджата и тя придава специфичен вкус и червен цвят на яденето. основно така правят домакини, които не готвят с домати, а зачервяват с червен пипер. запържването на червения пипер води до отделянето на много вредни за стомашната лигавица вещества.
за тая запръжка става дума, но мисля, че този стил на готвене вече доста е поизчезнал, особено сред младите домакини.

така че, запържвайте си каймата, брашното за бешамела и не се притеснявайте.
естествено, ако имате в къщи болен от обострен гастрит или язва, добре е нищо да не се пържи, но това е само за изключения...

ест
Виж целия пост
# 8
И аз всичко запържвам, но сега наново се уча да готвя без запръжка заради малката. Скоро ще яде от наште яденета, а не смятам да товаря нейното стомахче. Много ми е вкусно като е запържено, но ще се отказваме от него. А й татито получава киселини въобще от пържено. С две думи скоро ще ядем безвкусни манджи  Mr. Green
Виж целия пост
# 9
Когато е необходимо запържвам, но запръжки не правя. Ако мислим само за полезното ще ядем варено и на пара, без мазнина и сол Sick.
На пара може да се приготвя всичко, месо, риба, зеленчуци, хляб и т.н. От всичко това ми допадат само зеленчуците, запазват си вкуса повече от варените и хляба (кнедли).
Виж целия пост
# 10
В къщи никога,после ще ме изяде съвеста ,да товаря стомах4ето на детето,един път месе4но навън може да хапне картофки,но у дома НЕ Naughty
Виж целия пост
# 11
Ами и аз готвя със запържване, какво да направя.... Наистина е по-вкусно така да му се не види. Но то по тая логика би трябвало да сев откажем от абсолютно всичко пържено, което ми се струва прекалено крайно.
Майка ми също готви така и като малка съм яла и пържени картофи и пържени кюфтета и други такива, но не съм забелязала да ми е станало нещо.
Виж целия пост
# 12
избягвам, когато е възможно
но има неща, които без запръжка не стават за нищо  Sick
Виж целия пост
# 13
Ами и аз готвя със запържване, какво да направя.... Наистина е по-вкусно така да му се не види. Но то по тая логика би трябвало да сев откажем от абсолютно всичко пържено, което ми се струва прекалено крайно.
Майка ми също готви така и като малка съм яла и пържени картофи и пържени кюфтета и други такива, но не съм забелязала да ми е станало нещо.
Не съм съгласна Naughtyтова 4е нашите майки са ни хранили с запръжки и разни пържени боклуци,поне не са знаели за вредата от пърженото,и ние да храним децата си така,при положение 4е знаем 4е е вредно,защото като му създадеш навици от малко ,спестяваш му толкова проблеми в бъдеще,колкото едва ли можеш да си представиш Peace
Виж целия пост
# 14
момичета, не всяко "запържване" на продукти е вредно Simple Smile
тая "запръжка", за която питаш и за която си чувала, че е вредна, е следната:

като сготвят манджата (обикновено тип яхния, готвено със сос, с варива), сипват олио в тигана, запържват лук в него и добавят червен пипер, който също запържват. така получената червено-мазна смес изсипват върху манджата и тя придава специфичен вкус и червен цвят на яденето.

Това никога не съм го правила-добавям си олиото когато ястието е почти готово.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия