ВИСЯЩОТО КАФЕ

• 25 000
  • 456
"Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:
- Пет кафета. Двете са за нас и три "висящи".
Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:
- Какви са тези "висящи" кафета?
Отговаря ми:
- Почакай и ще разбереш.
След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета - плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета:
- Трите са за нас, а четирите "висящи".
Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огряния от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:
- Имате ли "висящо" кафе?"

Този род благотворителност за първи път се появява в Неапол. Хората предварително плащали кафето на някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе. Там оставяли в заведенията, по този начин не само кафета, но и храна. Вече е напуснала границите на Италия и е разпространена в много градове из целия свят.

"Висящото кафе" - Тонино Гуера, разказ на една негова случка с режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика. Случка, която според неговите думи може да докара сълзи на всяко лице.

Коментар от фейса -
Alexander Kostov По повод на днешният ми пост, на лични съобщения бях затрупан с информация. Оказва се, че на много места по света съществува подобен род благотворителност. В Русия, Щатите, Австрия, Полша, Чехия, Украйна, Латвия, Турция, Венецуела, Австралия, Аржентина... Там плащали предварително не само за кафе, но и за хляб и топла храна. Ще се радвам от тази идея да се появи поне едно заведение в България, което да въведе тази традиция. Относно съмненията дали в България това е приложимо, трябва първо да опитаме и тогава да видим.

------------------------------------------

Приложимо ли е това в България? Бих искала да чуя много и различни мнения, вие сте!

Скрит текст:
http://www.facebook.com/groups/340384992727900/ - групата във фейса
Виж целия пост
# 1
Както писах и в групата, напълно подкрепям идеята.
Мето допълнение към идеята е да се направят талончета, флаери или нещо подобно, които да може човек да купи, например купувам 5 лв и давам талона на човека зад ъгъла.
Хареса ми идеята да купя хляб и да го оставя в кош до касата и човек, който се нуждае да го вземе.
Аз мисля, че трябва да има описание за всичко това на входа на магазините например, за да може нуждаещите се да знаят за тази инициатива, а и хората които искат да купят "висящият хляб или кафе".
Виж целия пост
# 2
Аз съм на мнение, че "няма невъзможни неща"  Peace  Не е нужно само чесане на езици /клавиатури/, а действие и лека-полека, защото не вярвам, че става за миг, нещата ще се получат. Защо пък не, поне сме длъжни да опитаме Peace
Виж целия пост
# 3
Историята ми въздейства, но у нас ще се изроди подобно на помощите,
които не отиват по предназначение.
Виж целия пост
# 4
Историята ми въздейства, но у нас ще се изроди подобно на помощите,
които не отиват по предназначение.

И аз мисля същото. Не сме узрели още за такова нещо. Я кафенето ще даде само 5 от 20 предплатени кафета, я магазина само 5 от 20 платени хляба, я циганите ще го превърнат в професия, ..... Не съм песимист, а по-скоро реалист.
Виж целия пост
# 5
Много романтика, ама не разбрах защо да се инстиуцуонализира. Хич не "докара сълзи на лицето ми" (откъде я изкопа тази фраза, между другото?).

-Например, за да е благотворителност, не се ли изисква нужда. Без ненужни подробности, ама на опашката след мен, като си купувам, сутрешното кафе, има голяма вероятност да са банкери, юристи и счетоводители.

-Или идеята е човекът в нужда да не проси от хората, а от заведението; това някакси по-го разбирам, ама и там, какво става ако съм платила за висящо кафе, е той иска висяща супа, да кажем.

- Ако взимаме за дадено базисната основа на ширеща се бедност, тя няма ли да е приложима и към заведението, за да им повлияе към леко накланяне на везните (хайде да сменим горния пример, аз им висвам супа, те дават кафе).

- И последно, понеже и от космоса е видно кои групи са особено омразни на ССФ- ще оставяте висящи кафето със заръка за етническата принадлежност на получателите, нали?
Виж целия пост
# 6
силно скептичен съм. В нашият блок няколко зими имаше безплатна кухня , която раздаваше обяд. Ами основният контингент, не бяха нуждаещи се, а хора от блока и съседните, дето участваха на принципа, хем ни е близо, хем безплатно. И точно те бяха и първи на опашката, а не наистина нуждаещите се
Виж целия пост
# 7
-Или идеята е човекът в нужда да не проси от хората, а от заведението; това някакси по-го разбирам, ама и там, какво става ако съм платила за висящо кафе, е той иска висяща супа, да кажем.

Е, за супа ще пита в супатерията.
Идеята е добра и ми допада, но със сигурност ще се изроди.
Виж целия пост
# 8
Има още един недостатък. Чарът на повечето кафенета е атмосферата и клиентите там. Предлагането на висящи кафета ще прикани там да се събират ммммммм нетипични клиенти, не винаги чисти, не винаги приятни за околните. Кафенето губи, защото така ще отблъсне клиенти, клиентите също, защото ще се налага да търпят компанията на хора, с които инак не биха седнали на едно място.

Може би това е приложимо за малки магазинчета, които сутрин продават кафе за навън, но не и за такива, в които се сяда.
Виж целия пост
# 9
Спомням си преди няколко години имаше подобна инициатива в Карфур. Купувах хранителни продукти, които после оставях, а от магазина разпределяха
Виж целия пост
# 10
Идеален вариант да се видят много цигани на едно място.
Виж целия пост
# 11
А защо трябва да предполагаме какво ще се случи?! Нищо не пречи всеки от нас когато реши просто да отиде, да купи два хляба и да даде единия... Благотворителността по своя смисъл не е да очакваш някаква възвръщаемост или похвали...не е нужно да знам кой ще пие кафето нужно ми е да го направя. Така разбирам идеята
Виж целия пост
# 12
Идеята е романтично-наивна, но не и особено приложима. Съществува реалният риск за кафенетата, приложили идеята, да се превърнат в средища на определен и недолюбван контингент.
В този ред на мисли, бих подкрепила благотворителна кампания в полза на социалния патронаж - за оказване на услуги на повече пенсионери, тънещи в мизерия с мижавите си пенсии.
Виж целия пост
# 13
силно скептичен съм. В нашият блок няколко зими имаше безплатна кухня , която раздаваше обяд. Ами основният контингент, не бяха нуждаещи се, а хора от блока и съседните, дето участваха на принципа, хем ни е близо, хем безплатно. И точно те бяха и първи на опашката, а не наистина нуждаещите се

И аз мисля така. Имам известни наблюдения върху помощите, които се раздаваха преди години. Най-нуждаещите се никога не успяваха да се доберат до тях, винаги ги отмъкваха хора, на които не им се полагаха по принцип. Че минаваха и по няколко пъти.
В конкретния случай направо виждам как персоналът на кафенето или магазина ще си разпредели "висящото" на принципа "с 300 лв. заплата и аз съм беден". И ще са прави (че са бедни, а не че им се полага).
Виж целия пост
# 14
Ох, пуст му и житейски и професионален опит! Нищо детско не оставиха в мене, брей!
Веднага си представих, как веднагически келнерът си прибира една сума от висящи кафета и си сипва едно висящо по- твърдо питие.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия