За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 49

• 57 788
  • 763
# 345
Здравейте, пак съм аз - този път без конкретен въпрос, а по-скоро в търсене на "златен" съвет по оцеляване. Ако някой е минал през това, всяка окуражителна дума ще ми е добре дошла в този момент. Историята ще сложа в скрит текст, за който му се чете. Накратко: откакто се роди нашия едномесечен мъник, той все страда ли, страда от т.н. тих рефлукс или ГЕР.

Скрит текст:
Първо дете ми е и като всички леко неориентирани, след известни мъки с кърмене и АМ, си мислех, че сме намерили правилната схема за хранене на малкия. Той все плачеше, все неспокоен, все кисел. Всеки ми обясняваше как те бебетата били така - плачели, нормално било, да съм свиквала. После пък на 2-рата седмица всички, включително и аз, си мислехме, че са започнали коликите. Бебче така зверски плачеше, изпъваше се, удряше с юмручета, пищеше...

Давах капки (естествено без резултат). След седмица на Инфакол, от който само се запече, реших, че няма смисъл да тровя детето и ги спрях. Колики - израсвали ги децата, реших - ще проявя търпение  Tired Само че търпението ми бързо се изчерпа след като детето прекара 2 дена в зверски рев и крясъци, без да мога да го успокоя, със периоди от сън от по час- два (когато е напълно изтощен от викане и ритане). Събуждането - задължително с писък и неутешим рев.

Престраших се и отидохме на педиатър. Там получихме диагнозата тих рефлукс. Бебето не повръща, а гълта млякото обратно. Но киселините, които остават, изгарят всичко по пътя си. Получихме ново мляко и уговорката - след седмица ако няма подобрение - лекарства. Естествено, наклоненото легло и млякото не направиха "чудо" и вчера получихме лекарство, от което засега сме само по-зле. Утре отиваме за второ мнение. Но нямам големи надежди. Тук докторите следват схеми, утвърдени от лекарские колегии и болниците. С др думи, шансът да предложи нещо различно е минимален.

Психологически - мисля че това е един малък ужас за всички в семейството. Да гледаш как такова малко същество се мъчи така зверски 24/7 и да не можеш да направиш нищо (или почти нищо), ме докарва до тиха лудост. Държа се пред бебето, но в моментите, в които баща му ме отменя, просто рухвам психически. Не знам как да му помогна, не мога да спя, не мога да ям, не мога да мисля рационално. Излишно е да ви казвам, че не се чувствам добър родител, виждайки как страда и единственото, което мога да направя е да го гушкам. Чета истории на хора, множеството, от които споделят, че проблемът отминава около годинка. И изпадам в още по-голям ужас, защото трябва да се върна на работа много преди това Cry

Знам че майчиството е изпитание, и има много по-тежки болести, но това не ме кара да се чувствам по-добре. Още повече когато наоколо познати се убиват да ми препоръчват неща от сорта на чай от копър и мушкато, като лек за всички болежки на малкия. Други пък цъкат с език как давам такива лекарства на такова малко бебе. А аз съм физически и психически на ръба, гледайки го как страда всеки ден и всяка нощ.

Ако някой има съвет - било то за мен или за бебчето - или иска да сподели как се е справил с детенце с ГЕР, ще съм ви благодарна.  bouquet
Виж целия пост
# 346
Нямам опит с подобно нещо, но  Hug
Ето тук може да намериш идеи за пробване https://xedra.wordpress.com/2014/11/12/reflux/

Успех и дано намерите начин бебечето да се успокои!
Виж целия пост
# 347
Щъркел, от два месеца сме на Nexium , изписа ни го лекар. Спря да пищи и да се извива откато и го давам. Сега намалям дозата до пълно спиране и съм в тих ужас... Чакам затишие пред буря. Дано греша.
Виж целия пост
# 348
Щъркел, синът ми също е с рефлукс, само че направо си бълва всичко навън. Почна е буквално от първия ден, в който ми слезе кърмата. За лекуване - нищо не ни помогна и все още си повръща, а е на 5 месеца и кусур. Примирихме се и така си караме, защото и на него самия не му прави впечатление, че повръща толкова много, така че от тази гл.т. не мога да дам съвет. Но може да пробваш да го носиш със слинг, за да седи изправен, така че хем да не връща чак толкова много, хем да не ти се скъсат ръцете от носене. При моят определено намалява връщането като бройка и количество когато е поизправен в слинга. Освен това бебетата (почти всички) обожават да бъдат носени така и да са силно гушнати в мама.
Скрит текст:
Тук във форума има тема за носенето.
Виж целия пост
# 349
Щъркел, детенцето ти не е болно! ГЕР не е болест. ГЕРБ е болест. Сина ми утре навършва 6 месеца и ние също преминахме през това, с тази разлика, че неговият рефлукс не е тих. Много добре знам как се чувствяш, изпитала съм го и съм вървяла по стъпките ти. Мога да ги дам координати на добър детски гастроенгеролог в София (който дори работи със ЗК). Пиши ми на ЛС, ако се интересуваш. При моя син приложи лечение, благодарение на което повръщанията определено намаляха, т.к. преди това детето повръщаше по 10 пъти дневно, независимо преди хранене, след хранене или когато и да било. Няколко пъти даже ми повръща на фонтан. Посещавахме доктора веднъж месечно и той коригираше дозата според състоянието му.
Сега след като е захранен почти не повръща. Все още не седи, но предполагам че когато това се случи повръщанията ще намалеят още повече.
Също така от доктора знам, че трябва да го държиш изправен след хранене 20-тина минути, дори да се е оригнал времето отново е същото, защото позволяваш на храната да слегне по този начин. Знам, че с това носене не остава време за нищо, но при нас определено имаше ефект.
По това време моя син го хранех с кърма, издедена в шише. Съответно позата беше да е максимално изправен. Това също е от значение.
Ако повърне не му давай веднага след това храна, защото може да се раздразни хранопровода и да се получат т. нар. езофагити. Предполагам, че минахме и през това, защото имаше период в който отказваше да се храни, плачеше на шишето, а беше гладен.
Ще го израсте, ще видиш! Това е изпитание, през което трябва да минете, но ще е успешно Simple Smile
Виж целия пост
# 350
Защо ми се струва, че момичето пише, че детето не повръща и точно в това е проблемът. А всички дават съвети за повръщащо често или на фонтан дете?
Виж целия пост
# 351
Аз много добре прочетох, че детето не повръща. При нас няма проработило лекарство и затова съветът ми е по-скоро за идея как стомашните сокове да не се качват в хранопровода, което им е проблемът, и как да помогне на детето да се успокои. Пък и авторката сама енаписала, че има нужда от "окуражителна дума".
Сега си прочетох мнението пак и малко ми се губи нишката на мисълта на едно място  Blush
Виж целия пост
# 352
И моята беба не е повръщала
Виж целия пост
# 353
Ох, това с повишената киселинност ми е до болка познато... Сина ми също беше с рефлукс с повръщане, който премина в рефлуксна болест. Накрая не повръщаше толкова, но отказваше да се храни, толкова много го е боляло от киселините. След изпити чувал лекарства и добавки нещата от които видяхме полза са Квамател, а когато нещата излязоха от контрол му изписаха Нексиум. Сега да чукна на дърво е почти на 2г и най-после е здрав и се храни нормално. Пожелавам бързо да намерите правилното лечение, защото за мен това състояние без лекарства не се преодолява, надигнатия матрак, носенето и уригването са... меко казано неефективни.
Виж целия пост
# 354
Дъщеря ми е със силно зачервено гърло от снощи и със силна бистра хрема. Педиатърката ни изписа Сумамед и капки за нос. Притеснявам се, че цял ден не е яла нищо Sad отказва всичко. Явно от болките в гърлото. Какво още мога да направя да го облекча?
Виж целия пост
# 355
Мнооого течности, дано поне й се пие - ако трябва, слагай захар, мед - чай, компот, сок, сладки напитки разни. Бонбонки за смучене - Прополки, детските Кармолис, ако иска. Не се притеснявай, че не яде, тя си знае. Ако може да прави гаргара - топла вода със сода, облекчава. Може и мед да смуче, с мъъъничко лимон, само да не й защипе.
Виж целия пост
# 356
Здравейте, дъщеря ми е на 4 месеца, кърмим се.
Преди няколко дни ми се наложи да я храним с АМ (Лактана Био). След това забелязах бели парченца, като топченца съсирено мляко в изхожданията. Това нормално ли е? Когато се храни с кърма няма такова нещо.
Виж целия пост
# 357
Съвсем нормално, това е необработено мляко, просто се е учудило стомахчето какво е това ново мляко  Joy
Виж целия пост
# 358
Мнооого течности, дано поне й се пие - ако трябва, слагай захар, мед - чай, компот, сок, сладки напитки разни. Бонбонки за смучене - Прополки, детските Кармолис, ако иска. Не се притеснявай, че не яде, тя си знае. Ако може да прави гаргара - топла вода със сода, облекчава. Може и мед да смуче, с мъъъничко лимон, само да не й защипе.
поне пие, защото от антибиотика започна и разстройство. Днес е по-добре закуси, макар и малко
Виж целия пост
# 359

А знаеш ли на колко е детето та препоръчваш мед?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия