Период на изчакване при въвеждане на нова храна
Възможно е вашето бебе да има една или повече различни хранителни алергии особено ако в семейството ви има такива алергии. Когато бебето яде храна към която е алергично, реакцията може да се появи веднага или да закъснее и да дойде НЯКОЛКО ДНИ ПО-КЪСНО. Ето защо е важно след въвеждането на нова храна да изчакате няколко дни преди да въведете друга нова храна, за да видите дали първата храна ще доведе до алергична реакция. С други думи следвайте правилото за 4-дневно изчакване.
Правилото за 4-дневно изчакване
Винаги въвеждайте само по една нова храна. Когато въведете една нова храна, не въвеждайте друга нова храна поне през следващите 4 дни. През този 4-дневен период внимателно наблюдавайте за признаци на алергия. Някои експерти препоръчват този период да бъде 3-дневен, други 5-дневен, а трети – една седмица. Може да се консултирате с вашия педиатър и да следвате неговите препоръки.
Важно е да разберете, че през този 4-дневен период не трябва да давате големи количества от новата храна, нито пък да храните бебето изцяло само с нея. На практика много малко количество от новата храна е достатъчно за да се появи алергичната реакция. През периода на изчакване предлагайте на вашето бебе различни храни, както от новата, така и такива, каквито вече сте въвели преди това.
Въвеждайте само по една нова храна
Внимавайте при въвеждането на нова храна да предлагате наистина само един нов продукт. Например, когато въвеждате за първи път йогурт, не давайте йогурт с праскови ако до този момент не сте давали и праскови, защото това са две нови храни. Ако настъпри алергична реакция няма да сте в състояние да разберете коя от двете храни я предизвиква. Това правило се отнася и до готовите детски храни с повече от един продукт. Когато давате храна, съставена от повече продукти, в съдържанието й трябва да има само една нова съставка, останалите съставки вече трябва да са въведени.
Наблюдавайте за признаци на алергия
При въвеждането на нова храна в рамките на изчаквателния период наблюдавайте внимателно бебето за някои от изброените долу признаци на алергия. Доста алергични реакции се появяват със слаби признаци, които вие може и да не забележите ако не наблюдавате изключително внимателно. Още повече, че доста от тези признаци са характерни и за настинки или други заболявания. При появата на такъв признак се консултирайте с вашия педиатър за да сте сигурни за причината.
Алергичните симптоми могат да се появят по всяка една част от тялото, но най-често засягат храносмилателния тракт (повръщане, диария), дихателната система (хрема, затруднено дишане) и кожата (обриви). И както може да забележите в списъка на признаците за алергия, те започват от средно сериозни и стигат до много опасни, включително до настъпване на смърт. Сериозните хранителни алергии са рядкост при здрави бебета, особено, след като твърдите храни са въведени след 4-месечна възраст. Още повече, че родителите са наясно ако има семейна обремененост.
Симптоми на алергии
Гадене, Повръщане, Отделяне на газове, Диария, Често къркорещи черва, Стомашни болки, Кашлица, Хриптене, Затруднено дишане, Астма, Течащ нос с прозрачен секрет, Подути очи, Подути устни, Подуто лице, Обрив, Сърбеж, Екзема, Афта на устата, Главоболие, Раздразнителност, Умора, Поведенчески проблеми, Конвулсии, Шок, Смърт
Храносмилателната система на малките бебета е незряла. Техните черва са пропускливи за големите молекули от храната и имат относително ниско количество sIgA (секреторен имуноглобулин А), което ги прави повече предразположени към алергични реакции. Ето защо е толкова важно да въвеждате определените храни на подходяща възраст, когато храносмилателната система на бебето е достатъчно зряла за да може да ги преработи.
Наследственост
Ако единият родител е алергичен, вероятността детето да има алергии е 25%. Ако и двамата родители имат алергия, вероятността за детето е 40%. Информирайте вашия педиатър ако в семейството ви има хранителни алергии.
Предозиране на определени храни
Хранене с големи количества нова храна за продължително време може да доведе до чувствителност към тази храна и да последва алергична реакция.
Алергии към сходни храни
Ако вашето бебе е алергично към определена храна, внимавайте с други сходни храни, защото то може и към тях да прояви алергия. Ако например бебето ви има алергия към зелето, то може да прояви алергия и към други зеленчуци от същото семейство – броколи, брюкселско зеле и т.н. Ако има алергия към портокалите, внимавайте с другите цитрусови плодове – грейпфрути, мандарини, лимони.
Краве мляко
Кравето мляко е често срещан алерген. На практика протеина “казеин” e този, който предизвиква алергичната реакция. Стaтистиката сочи, че приблизително едно от десет бебета проявява такава реакция, с което се обяснява развитието на индустрията за производство на хипоалергенни и диетични млека. За щастие тази алергия се израства и изчезва още през втората година на детето. Затова много експерти препоръчват кравето мляко да се въведе едва след като детето навърши една година. Алергията към млякото е различна от непоносимостта към млякото, т.нар. лактозна непоносимост.
Соя, яйчен белтък, пшеница и други
Другите силни алергени са соята, следвана от яйчения белтък и пшеницата. Също така цитрусите, месестите семкови плодове, доматите, рибата (по-специално мекотелите), царевицата, свинското месо, ядките и тези, посочени в списъка по-долу. Повечето от тези алергии отшумяват, когато детето порасне; изключение могат да бъдат алергиите към пшеницата, яйцата, кравето мляко, ядките и рибата, които могат да се проявят периодично в живота на някои хора. Някои сладоледи съдържат яйчен белтък, така, че не давайте сладолед на детето до навършване на първата му година. И е по-добре да избягвате сладоледа колкото се може по-дълго време, той съдържа много захар и изкуствени добавки, от които детето няма нужда.
Изкуствени добавки
Храните, съдържащи изкуствени добавки, химикали и изкуствени подсладители често причиняват алергии. Никога не давайте на бебето, а още по-добре и през целия живот газирани или с изкуствени подсладители напитки. Те нямат хранителна стойност и не са нищо повече от вода, захар и химикали.
Фъстъци
Някои експерти препоръчват да се изчака до три години преди да се дадат на детето фъстъци, фъстъчено масло, фъстъчено олио или каквото и да било друго, съдржащо фъстъци. Алергията към фъстъците е опасна и ако се прояви може да има много сериозни последици. Добре е да се консултирате с вашия педиатър за въвеждането на фъстъците и непременно го уведомете, ако в семейството си имате фамилна обремененост от алергия към тях.
Храни с висок риск от алегрии
Бобови, месести семкови плодове, елда, зеле, шоколад, канела, цитрусови плодове, кокос, царевица, краве мляко, сирене, млечни продукри, яйчен белтък, манго, пъпеши, горчица, ядки, лук, фъстъци, грах, свинско месо, ръж, грис, соя, тофу, домати, пшеница, мая, изкуствени храни, добавки.
Храни с нисък риск от алегрии
Ябълки, кайсии, аспержи, банани, ечемик, цвекло, моркови, марули, просо, овес, праскови, круши, сливи, ориз, тиква, сладки картофи.
Децата с лактозна непоносимост понякога могат да консумират йогурт без проблем, защото в него има по-малко лактоза отколкото в млякото. Някои деца понасят добре и козето мляко. Узрелите сирена могат също да се приемат добре от деца с лактозна непонозимост, защото голяма част от лактозата е била в суроватката. Пресните, неузрели сирена (моцарела, крема сирене и др.) е по-добре да се избягват от деца с лактозна непоносимост.
Тъй като йогурта е препоръчван като една от първите храни, консултирайте се с вашия педиатър ако имате фамилна обремененост с лактозна непоносимост.
********************************************************************************
Превод от книгата за хранене на бебето Super Baby Food