Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 4

  • 90 446
  • 685
# 285
Здравейте. От 2 дни имам гъбката. Днес за първи път пих от собственото си производство. Преди това си взимах купешко и в тази връзка искам да попитам как да разбера дали се е получило правилно? Защото моето айрянче малко накиселяваше и беше една идея по-течно от купешкото. Понеже все пак го изпих.. предполагам, че няма какво да ми стане, нали? 😂 И още нещо слагам кефира в топло мляко.. а сега тук чета, че се слага в студено? 😱
Винаги се слага в студено мляко, и когато е готов, написали са ти преди мен кога, вадиш гъбата и го оставяш в хладилника за 1 ден,после консумираш.
Официално с Ваша помощ от 2 дни пия най-вкусния кефир, който съм опитвала.
Многооо съм радостна.
Скоро и аз мога да дам, но да мине поне още седмица, две. Simple Smile
Виж целия пост
# 286
А има ли някаква миризма като се приготви с мляко ,вчера за първи път направих опит да си приготвя ,но днес като го извадих да го видя готово ли е ,мирише много на гадно
Виж целия пост
# 287
А има ли някаква миризма като се приготви с мляко ,вчера за първи път направих опит да си приготвя ,но днес като го извадих да го видя готово ли е ,мирише много на гадно
Мирише на кисело, от къде го извади? Трябва да стои на стайна температура.
Виж целия пост
# 288
Моят кефир пък е много гъст, ако не налея вода както е в цедката не мога да го прецедя. Стои на топло (ок. 20-22°, но като готвя става по-топло) и гъбата ми е много. Когато имам ползвам домашно мляко, в повечето случаи това от Лидл в кофичка - резултатът е като с домашното при мен, става много гъст. Директно със студено мляко от хладилника заливам.

И пак да пиша, че подарявам гъба!
Виж целия пост
# 289
Моят кефир пък е много гъст, ако не налея вода както е в цедката не мога да го прецедя. Стои на топло (ок. 20-22°, но като готвя става по-топло) и гъбата ми е много. Когато имам ползвам домашно мляко, в повечето случаи това от Лидл в кофичка - резултатът е като с домашното при мен, става много гъст. Директно със студено мляко от хладилника заливам.

И пак да пиша, че подарявам гъба!
Според мен и е топло. Те обичат по-студено 16-18 градуса.
Виж целия пост
# 290
Може, но ако не е край мивката ще забравям да я прецеждам. Вероятно и затова толкова бързо расте.
Виж целия пост
# 291
Аз затова си правя кефира в хладилника така бавно расте и нямам постоянен ангажимент да изпращам Simple Smile Не шегувам се скоро ще отворя фабриката с кефир и ще започна в по-големи количества да го правя на топло Simple Smile
Виж целия пост
# 292
Аз съм отделила две дози за даване, та ако някой иска... Simple Smile от софия или пращам с еконт. Пием в малки  количества ние, по чаша на ден и още не съм започнала да слагам на друго, като заместител на киселото мляко.
Виж целия пост
# 293
Когато е в хладилника пък мнооого бавно кваси, само лятото в жегите съм го прибирала. Ние 2 литра кефир си го изпиваме на ден, основно на вечеря. Но сме 5 човека, двама от които тийнейджъри. 😁
Виж целия пост
# 294
При нас разхода е малък затова в хладилника само ако някой се нуждае от интензивно регулиране на стомаха го вадя Simple Smile
Виж целия пост
# 295
Ами в стаята е ,но го увих с одеало така ми каза една позната!Ужасна миризма чак незнам да пробвам ли пак 😞
Виж целия пост
# 296
Ами в стаята е ,но го увих с одеало така ми каза една позната!Ужасна миризма чак незнам да пробвам ли пак 😞

Простата жена (ако изобщо си е направила труда да те слуша, какво я питаш) те е подвела  - така се прави кисело мляко - в топло мляко и стои завито да не изстине.

За да мирише ужасно - може да е умряла гъбата, но пък тогава би трябвало да мухляса като отпадък. По принцип е много издръжлива обаче. Ако не е мухлясала и ти се занимава пробвай, все едно събуждаш заспала (сушена) гъба вземи малко от нея, примерно 1/2 чаша, напълни останалата част с прясно мляко и дръж на студено - неотоплена стая - балкон, каквото имаш (хладилник ползвам само в летните жеги). И сменяш млякото през ден (след ден започва да мирише на развалено мляко), така няколко пъти и накрая изчезва вкисналата миризма и става гъсто.

Или пък си вземи нов кефир - заливаш със студено мляко, като се образува кора, изливаш малко саламура или направо разбъркваш, прецеждаш и без да миеш, заливаш с ново студено мляко. Ако го топлиш - става за 3-4 часа и е директно газиран на вкус.
Виж целия пост
# 297
Млякото трябва ли да е преварено?
Виж целия пост
# 298
Млякото трябва ли да е преварено?
Даааа!
Виж целия пост
# 299
Млякото трябва ли да е преварено?

Само, ако е купено от бабите  - не знаеш, колко е чисто. Това от магазините не се вари.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия