За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 38 510
  • 736
# 315
Кажете ми как правите пухкава питка? Коя рецепта ви е най-сполучлива? За питката няма ограничение откъм ползването на дадени продукти.

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/11/blog-post_4.html
Виж целия пост
# 316
Момичета, дайте изпитана рецепта за шаран, голям шаран 5 кг. Ако може да е на фурна и да не е пълнен.

Шаран на фурна в сметанов сос
Виж целия пост
# 317
Кажете ми как правите пухкава питка? Коя рецепта ви е най-сполучлива? За питката няма ограничение откъм ползването на дадени продукти.
То е различно, но най -много ми харесва памук погачата, една такава пухкава и мекичка, а и много лесно се прави и никога при нея грешка няма,  но не разбрах ти за коя питаш , за коледната питка или така по принцип.
Виж целия пост
# 318
Памук погача щях да препоръчам и аз, макар че за моя вкус това тесто е с прекалено много мая и лично на мен ми сладни леко, колкото пъти съм правила. Това са си мои предпочитания де. Обаче пък всички други винаги я харесват много, така че я броя за успешна рецепта, явно моят вкус е малко по-различен от масовия. Става много пухкава, хубава е и на другия ден (ако остане). Правила съм я и само с тестото, и със сирене вътре, позволява вариации и все е вкусна. Отгоре мажа с едно цяло яйце, не само жълтък, разбито с 1-2 лъжици прясно мляко, това е как аз харесвам коричката най-много. Поръсвам и със семена - сусам, челебитка или и двете, май веднъж и с маково семе ръсих, но не си спомням със сигурност дали правих тогава памук погача или памук кифлички.
Това ако става дума за питка с мая, пише че няма ограничения така че едва ли да се пита за содена или изрично постна.

Ако решите да я правите, имайте предвид да не увеличавате брашното от рецептата значително, тестото наистина отначало изглежда сякаш с тези количества няма да се замеси нормално, но просто продължете да месите и след малко си идват нещата по местата. Естествено че различните брашна дават малко разлика, но това как изглежда съвсем отначало при замесването не бива да ви е критерий. В крайна сметка се получава много хубаво и лесно за работа тесто, само началото подвежда малко, изглежда сякаш брашното му е малко.
Виж целия пост
# 319
И на мен памук погачата не ми допада. Прекалено сладка ми е. Ще пробвам и на peych предложението. Гледам в рецептата е споменал, че е памук погача, но май е различна леко. И аз търся рецепта за хубава питка, но да не сладни.
Виж целия пост
# 320
Преборих се с един шаран 2 кг, знам как ще го готвя утре. Вътре беше пълен с хайвер и понеже изчистих и още един, та почти напълних буркан от 700гр. Освен пържен, мога ли да направя друго с хайвера? Трябва ли да му махам ципата?
Виж целия пост
# 321
Много благодаря на всички за питката. Нямам претенции дали да е содена или с мая. Ще направя памук-погача по някоя рецепта. Как преценявате тавата, в която ще се пече, каква да е? Примерно, дали да сложа всичкото тесто в голямата тава на фурната или в две малки? Има ли значение това за крайния резултат?(в единия вариант може би ще стане по-обемна и висока)
Виж целия пост
# 322
Преборих се с един шаран 2 кг, знам как ще го готвя утре. Вътре беше пълен с хайвер и понеже изчистих и още един, та почти напълних буркан от 700гр. Освен пържен, мога ли да направя друго с хайвера? Трябва ли да му махам ципата?
Чела съм рецепти  как узрява хайвера и се разбива и хапва ,но къде беше??? Пеп4о може би  ще каже.
Виж целия пост
# 323
Много благодаря на всички за питката. Нямам претенции дали да е содена или с мая. Ще направя памук-погача по някоя рецепта. Как преценявате тавата, в която ще се пече, каква да е? Примерно, дали да сложа всичкото тесто в голямата тава на фурната или в две малки? Има ли значение това за крайния резултат?(в единия вариант може би ще стане по-обемна и висока)
Тавата на фурната според мен е прекалено голяма, то зависи и дали искате питката бухне висока. Тестото за памук погачата се оформя лесно и си запазва сравнително формата после (правя я на кифлички и си стоят отчетливо оформени), но все пак ако му е много широко, няма да втаса нагоре. Не ми е наблизо да я премеря, но тавата в която аз я правя е кръгла и със сигурност не е повече от 30см диаметър, мисля че е даже малко по-малка, освен това не е плитка. Ако държа на висока питка, бих я направила и в по-малка и дълбока форма Зависи как искате да е.
Виж целия пост
# 324
За питка препоръчвам и тази Болярска пита ,много се харесва у нас,мека и на конци
http://m.bg-mamma.com/?topic=121976
(не ме бива в месенето  много и освен нея правя само памук погача,постна с мая и постна содена ,и едни хлебчета във форма за мъфини)

За памук погача -правя във форма за торта(24 см по спомен),винаги остава тесто и или на пърленки или на сладки кифлички в малка тавичка.
Виж целия пост
# 325
Преборих се с един шаран 2 кг, знам как ще го готвя утре. Вътре беше пълен с хайвер и понеже изчистих и още един, та почти напълних буркан от 700гр. Освен пържен, мога ли да направя друго с хайвера? Трябва ли да му махам ципата?
Чела съм рецепти  как узрява хайвера и се разбива и хапва ,но къде беше??? Пеп4о може би  ще каже.
Ципата се маха. Зърната хайвер ги разриваш , смачкваш  с дървена лъжица, добавя се 1/2 г.л . лук минат през ренде, бъркаш, добавяш 1 хубава филия предварително натопен хляб във вода и изстискан към хайвера, бъркаш, добавяш олио на струйка, като майонеза, но тук не мога да посоча количества , около 50 мл-70 и разбиваш.  Сол. Готово е. Турни отгоре една маслинка.

За памус погачата - https://recepti.gotvach.bg/r-81285-Вкусна_памук_погача
Не мога да си открия моята рецепта, но тя е идентична , то разлика  - няма. Тази погача е крайно благоприятна, можеш спокойно да намалиш захарта до 1 с . л и да увеличиш малко солта, винаги става, ако ти е прясна маята, ако работиш със суха ползвай френската , тя е бързодействаща от 11 г.
Виж целия пост
# 326
Кажете ми как правите пухкава питка? Коя рецепта ви е най-сполучлива? За питката няма ограничение откъм ползването на дадени продукти.

Това е една от най-сполучливите ми рецепти.
http://ilrai.blogspot.com/2011/03/blog-post.html?m=0
Виж целия пост
# 327
https://gotvacha.com/recipe-items/domashna-pitka-s-maya/

Аз правя най-често тази питка, като правя половин доза и ми запълва тава с диаметър 28 см. Добавям яйце и олиото не е 50, а 70 мл. При месенето отива още 100 гр брашно освен 500 в началото. Търпи вариации за плънка със сирене и яйце. Мека и на конци се получава. Вместо прясна мая може съвсем спокойно да се сложи суха. За половин доза ползвам 1 пак. От 7 гр.
Виж целия пост
# 328
Преборих се с един шаран 2 кг, знам как ще го готвя утре. Вътре беше пълен с хайвер и понеже изчистих и още един, та почти напълних буркан от 700гр. Освен пържен, мога ли да направя друго с хайвера? Трябва ли да му махам ципата?
Чела съм рецепти  как узрява хайвера и се разбива и хапва ,но къде беше??? Пеп4о може би  ще каже.
Ципата се маха. Зърната хайвер ги разриваш , смачкваш  с дървена лъжица, добавя се 1/2 г.л . лук минат през ренде, бъркаш, добавяш 1 хубава филия предварително натопен хляб във вода и изстискан към хайвера, бъркаш, добавяш олио на струйка, като майонеза, но тук не мога да посоча количества , около 50 мл-70 и разбиваш.  Сол. Готово е. Турни отгоре една маслинка.
това се прави след като е узрял хайвера. Та пак се започва с ципата Simple Smile маха се и поръсва обилно със сол. Около 10 дни до 2 седмици и става оранжев на цвят. После се мачка  с лъжица да се напукат зърната, или направо с пасатора http://pep-4o.blogspot.com/2010/10/blog-post_30.html  тук се вижда и цвета на готовия за разбване хайвер
Виж целия пост
# 329
Горда от себе си, че може би съм открила топлата вода на ново, искам да споделя с вас, че след почистването на риба ако изплакнете хубаво ръцете си с оцет миризмата драстично намалява, да не кажа, че изчезва.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия