МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 65 160
  • 742
# 720
Извинявам се, но нямах време да прочета толкова теми назад и да разбера че има и господа тук. Ще се редактирам  Embarassed

Току що я пуснах на бързата програма от книжката, просто нямам търпение до неделя, когато ще мога да изпробвам основната.

Благодаря все пак  Peace
Виж целия пост
# 721
Ех, тази бърза програма... Не става толкова хубав хляб, както на основната, но вкусове разни.
Виж целия пост
# 722
На мен хляба по бързата процедура ми мирише много на мая и не ми е вкусен, избягвам да го правя. Ако нямам хляб забърквам едно тесто и правя фокача.
Искам да питам Бонго като спец, на какво може да се дължи ронливата горна коричка на хляба newsm78
Виж целия пост
# 723
Със същата машинка съм като на Alokazia , хлебчето на бърза програма , рецептата за което написах преди няколко поста, си е много хубаво - друг е въпросът, че е с повечко мая Rolling Eyes.По принцип правя хляб на основната програма, но като ме притиска времето - ползвам тази рецепта, до сега два пъти - успешна е, а и хляба става само за час и седем минути Wink.
Виж целия пост
# 724
 ivka ♥ 007, машинката си го оформи. Но винаги като се оформи топката, слагам една-две лъжици олио, и то  като продължи да меси, се оформя хубава гладка топка!

Значи освен олиото, което си е в рецептата , да сложа и допълнително докато меси, така ли?  newsm78
   Aз поне така правя! Щом машината оформи топката, когато събере всичко, добавям олио, да се заглади.
Виж целия пост
# 725
 ivka ♥ 007, машинката си го оформи. Но винаги като се оформи топката, слагам една-две лъжици олио, и то  като продължи да меси, се оформя хубава гладка топка!

Значи освен олиото, което си е в рецептата , да сложа и допълнително докато меси, така ли?  newsm78
   Aз поне така правя! Щом машината оформи топката, когато събере всичко, добавям олио, да се заглади.

Благодаря ти, ще пробвам и така  Hug
Виж целия пост
# 726
Със същата машинка съм като на Alokazia , хлебчето на бърза програма , рецептата за което написах преди няколко поста, си е много хубаво - друг е въпросът, че е с повечко мая Rolling Eyes.По принцип правя хляб на основната програма, но като ме притиска времето - ползвам тази рецепта, до сега два пъти - успешна е, а и хляба става само за час и седем минути Wink.

Ще пробвам нея следващия път, тази по книжката е в двойни пропорции откъм брашно и вода. Ще видим какво ще стане  Wink
Виж целия пост
# 727
Не виждам с какво толкова те разгневи поста ми. Питам за бързата, защото нямам достатъчно време да чакам обикновената днес, а искам да я изпробвам  Whistling ooooh!
защо мислиш , че съм се разгневил  newsm78
напротив - радвам се ,че още един член встъпва в нашите редици   bouquet
Виж целия пост
# 728
Незнам какъв ще е вкуса на хляба по основната програма, но искам да споделя, че на бързата се получи страхотен хляб с чуден вкус по рецептата от книжката - нито е тестен, нито мирише на мая или нещо подобно, а напротив - много ни хареса, особено коричката му.

bongo_2007, благодаря ти.  Hug
Виж целия пост
# 729
дядо , преди да си се накъркал , приготви новата тема  Laughing
напиши с големи букви  " ЧЕТИ,ЧЕТИ И ПОСЛЕ ПРАВИ"
Виж целия пост
# 730
Записвам се и аз тук, от близо 2 седмици с машина за хляб на световнонеизвестната полска фирма Zelmer.  Simple Smile Отидохме за друга, но я нямаше и понеже мъжът ми (да ме простят мъжете в темата  Mr. Green) както винаги много му се бързаше взехме тази, която ни се стори доста добра. В интерес на истината прави много хубав хляб, само коричката отгоре остава малко бяла, но няма как, нали там няма реотан всъщност  Thinking
Исках да се похваля и със снимка, но малките винаги успяват да го "чопнат" добре, преди да взема апаратчето, ще успея някой ден да ги изпреваря и ще се похваля Grinning

Исках и да питам нещо. Правих хляб и с прясна и със суха мая. Правя нормалните количества и съвсем обикновена рецепта - вода, брашно,сол, захар, мая, евентуално малко олио... Поне при моята машина установих, че със сухата мая е по-добре дългата програма, а с прясната - кратката. Но хлябът винаги се получава малко ронлив, имате ли идея как да стане вътре с големи мехурчета, нещо такова:



 
Виж целия пост
# 731
Записвам се и аз тук, от близо 2 седмици с машина за хляб на световнонеизвестната полска фирма Zelmer.  Simple Smile Отидохме за друга, но я нямаше и понеже мъжът ми (да ме простят мъжете в темата  Mr. Green) както винаги много му се бързаше взехме тази, която ни се стори доста добра. В интерес на истината прави много хубав хляб, само коричката отгоре остава малко бяла, но няма как, нали там няма реотан всъщност  Thinking
Исках да се похваля и със снимка, но малките винаги успяват да го "чопнат" добре, преди да взема апаратчето, ще успея някой ден да ги изпреваря и ще се похваля Grinning

Исках и да питам нещо. Правих хляб и с прясна и със суха мая. Правя нормалните количества и съвсем обикновена рецепта - вода, брашно,сол, захар, мая, евентуално малко олио... Поне при моята машина установих, че със сухата мая е по-добре дългата програма, а с прясната - кратката. Но хлябът винаги се получава малко ронлив, имате ли идея как да стане вътре с големи мехурчета, нещо такова:



 
Щом става ронлив намали маята. Мисля че такива хлябове са хлябовете без месене. Те са по-течки като тесто напиши в гогъл хляб без месене даже и youtube  съм гледала клипчета.
Виж целия пост
# 732
може ли линк към рецепти за пити за бъдни ве4ер,може и с мая(сухата мая мисля може да се слага,защото е с изкуствени съставки)
Виж целия пост
# 733
Ех, тази бърза програма... Не става толкова хубав хляб, както на основната, но вкусове разни.

подкрепям...и аз не съм фен на бързата програма, колкото пъти съм правила /не са много - 3-4 /, хлябът ми винаги ставаше сбит, не се надуваше достатъчно и на вкус не ни допада

Алис, извини невежеството ми,но така и не се ориентирах коя е рецептата на Дядо Хаджия за царевичния хляб, който още не съм го направила,защото нямах царевично брашно....и днес отидох до магазина да си купя и чак като се прибрах видях,че са ми дали Качамак - царевичен грис...незнам дали ще стане с него, но не ми се ще да рискувам
Виж целия пост
# 734
Тюли, прочети препоръките на Дядо Хаджия и виж долната рецепта. Комбинирай и действай. Simple Smile Според мене, може да сложиш и царевичен грис, но примерно 100 г. В рецептите за бял хляб съм слагала пшеничен грис и става добре (не, че се усеща, де).

Препоръките на Дядо Хаджия
… царевичното брашно е малко по твърдо и остро. При попарването то омеква пък и поема толкова течности колкото му е необходимо, така после не се притеснявам как ще излезе тестото въпреки че го следя постоянно.
… при мен царевичното брашно е до 30 % спрямо теглото на бялото брашно. Заливам го с част от течността (вряла) и го оставам да се охлади. Течността е толкова колкото да се получи нормално меко тесто.
Междувременно съм омесил много меко тесто с вода, мая, 1 ч.л. захар и брашно и съм го оставил да втаса много хубаво (буквално цялото е само на конци).
Отделно омесвам от останалите съставки нормално тесто (при този тип теста винаги работя с меко тесто). След първото омесване оставям да престои около 5-10 минути за да се отпусне и пускам второ месене към което на части добавям първо маяното тесто, а после тестото от царевичното брашно и чакам да се получи хомогенно тесто. Ако се наложи добавям брашно за да регулирам твърдостта на тестото.

Като приключи омесването остава го да втаса после отгоре го мажа с яйце, което е разбито с малко масло, царевично брашно и някакви подправки (обикновенно работя с чубрица, но съм правил и вариант с ким на зърна).

ЦАРЕВИЧНО-ПШЕНИЧЕН ХЛЯБ-Lidan

300 МЛ ВОДА
1 2/3 чл сол
1сл захар
3-4 с л олио/мазнина/
1 яйце/правила съм и без/
1/5 кубче жива мая
2 с л сушени зеленчуци/пакетче от Кауфланд/ или слънчогл.ядки
350 гр бяло бр
150 гр царевично

Царевичното бр се залива със 150-160 мл вряща вода и се бърка да стане гладка каша./в горещата вода солта/.Маята разтварям с 40-50 мл топличка вода + захарта.Царев. каша трябва да изстине.

последователност/знаете/

олио
яйцето
останалата  вода
маята
кашата
брашното
може 1 с л грис
При сигнала -сушените зеленчуци или слънчогледови ядки
мазах с яйце и посипах с царевичен корнфлейкс/със слънчоглед е по-вкусно
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия