Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кутия за обяд, или какво приготвяте на децата за училище? - 6 тема

  • 75 926
  • 740
# 330
Има и затворена ФБ група -  Домашна храна за училище и офиса.
Няма как да дам линк в момента.
Но може да я потърсят при интерес.
Помня, че включването беше лесно.
Виж целия пост
# 331
Здравейте дами,

Виждам, че съвсем наскоро е имало въпрос като моя, но все пак ще пиша. Така или иначе учебната година започва скоро и ме чака голямото готвене и редене на обяди. Blush

Та така, прерових всичкия амазон и не мога да се спра на кутия за обяд. В идеалния случай исках да намеря термоизолирана, от неръждаема стомана и широка кутия, в която да слагам топлите храни. С идеята мандите да остават поне малко топли до обяд. Ако към нея има още един контейнер за салата, зеленчуци и т.н. идеално. Почти се бях спряла на такъв вариант:Обаче ревютата са като цяло зле и единствената кутия, която видях на живо в наш магазин се оказа много трудна за отваряне от деца. Т.е. няма никаква гаранция, че каквото и да поръчам ще бъде използваемо.

Иначе до момента сме ползвали контейнер тип термос за топлата храна, но се притеснявам, че в нея децата не виждат добре храната и особено малката ми щерка (доколкото я познавам) няма да изяжда нищо.

Отделно мислех да взема някакви по-малки пластмасови кутии за закуските - сутрешна (да речем сандвич, баница, яйца или нещо подобно) и следобедна (плодове, зеленчуци).

Изобщо ужасно съм се овъртяла. Дали случайно някой има идея. Единствено по американските сайтове намерих нещо комбинирано, но ужасно пластмасово.
Виж целия пост
# 332
Оглеждам се и аз за кутия. Нядявам се от октомври да имат кетъринг в училището и по -важното - да иска да се храни там и да я ползваме две седмици, но така или иначе необходимо е да се купи.

Мисля, че тези триредовите са неудобни и за носене.
Виж целия пост
# 333
Носенето не ме притеснява, защото каквато и кутия да вземем ще пътува в специално предназначена чанта или раничка. Имам да приготвям две закуски и обяд. Няма да се размина с един съд за съжаление. Плюс шише за вода. Поне чанти има във всякакви форми и размери. Joy
Виж целия пост
# 334
Здравейте,
първи учебен ден и отново проблеми по въпроса с носенето на храна от вкъщи.
Не знам дали си спомняте преди години една наредба, на база на която се опитаха да забранят да си носят децата от вкъщи храна. Сега директорката отново е повдигнала въпроса и е категорична, че без бележка от педиатър за алергии или други проблеми, децата нямат право да си носят храна.
Можете ли да ме насочите, къде официално мога да задам въпрос до министерството на здравеопазването или на образованието, за законовата основа на това. Както и как биха ме задължили да ползвам храната в стола, която е платена, ако нямам финансова възможност за това? Става въпрос за 145-то училище в София, за дете трети клас.
Ето и доста старата наредба.
Цитат
11.04.2016 г.


    Изх. № 9137-323/08.04.2016 г.

    ДО
    ДИРЕКТОРИТЕ
    НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

    УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

    Във връзка с увеличаване на броя на децата и учениците със специфични хранителни потребности РИО – София-град инициира и проведе работна среща с представители на МЗ, БАБХ, СРЗИ и НЦОЗА за обсъждане и предлагане на мерки за осигуряване на диетична храна за децата и учениците от общинските училища на територията на Столична община.

    Обръщам внимание, че е необходимо да предприемете действия за осигуряване на възможности за хранене на децата със специфични хранителни потребности.

    Съгласно указание на Българската агенция по безопасност на храните, постъпило с вх. № 19-47/31.03.2016 г. в РИО – София-град, в случаите на здравословен проблем при децата, изискващ спазване на строг хранителен режим, по изключение храната може да се приготвя в домашни условия или да бъде закупена от обект, приготвящ подходяща за диетата на детето храна и да се предоставя на съответното училище, което посещава детето, при спазване на определени условия: храната да се доставя ежедневно в училището, опакована в съдове за еднократна употреба, надписана с името на детето, да се съхранява по начин, който не допуска развалата и в т.ч. и при хладилни условия; да се предлага за консумация при подходящи условия, като се спазва изискването да не се консумира на следващия ден.

    На родителите БАБХ предоставя разрешение за осигуряване на храната след удостоверяване на нуждата за диетично хранене с решение на ТЕЛК или със здравен документ, издаден от комисия или специалист за съответното заболяване. Отговорността за качеството и безопасността на приготвяната домашна храна и евентуални последствия от нея са изцяло на родителите, които следва писмено да декларират в училището поемането на тази отговорност.
    БАБХ прави това изключение от действащото законодателство с оглед децата да не бъдат лишавани от важните и определящи бъдещото им развитие, социални контакти и подходяща среда, като им се предоставя здравословно хранене, но същевременно цели предотвратяване на евентуални злоупотреби и внасянето на храна за деца в училищата, които нямат такава необходимост.

    ВАНЯ КАСТРЕВА
    НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД
Виж целия пост
# 335
безобразие и такава наглост
остава и да забранят на децата да си носят храна
и във Варна се прокарват подобни неща, чух че на доста места не било позволено
Виж целия пост
# 336
Хубава темичка.Аз задължително слагам плодове,по някой път плодово кисело мляко и някакъв сандвич.
Виж целия пост
# 337
Здравейте,каква кутия да купя за училище за дете?
Не искам да е пластмаса,лънч бокс кутиите мислех?

много зависи какво и колко ще слагаш в нея. аз взех лънчбокс с идеята да се ползва при екскурзии и подобни. щерката я харесва. за училище ползваме тази
https://bezopakovka.com/produkt/kutia-za-hrana-gush/
но тя е само за следобедна закуска и плод, защото низходящото закусва в къщи, а на обяд се храни в стола. детето иска и термос за супа, но за мен носенето на много храна, кутии, чанти и т.н. е прекалено. личното ми мнение е, че не трябва да се прекалява, защото и без това децата са натоварени доста.
аз лично си нося храна в стъклена кутия, но за деца не е ок. даже нося чанта с храна Wink
Виж целия пост
# 338
Странно-нас пък ни задължиха да носим 2 кутии. За преди обед и следобед. И даже и да ме домързява- днес сложих началото....
Виж целия пост
# 339
Откривам учебната година и се присъединявам към вас Simple Smile
Зверчето е много претенциозно с храната и имаме сделка една седмица на стол и една седмица на кутия.
Та за днес - сандвич с ръжен хляб, домашна майонеза и сирене, краставици и маслини, за следобяд праскова + вафла. Така като ви чета трябва да се старая повече, нооо звярЪТ не иска да яде....
Виж целия пост
# 340
Откривам учебната година и се присъединявам към вас Simple Smile
Зверчето е много претенциозно с храната и имаме сделка една седмица на стол и една седмица на кутия.
Та за днес - сандвич с ръжен хляб, домашна майонеза и сирене, краставици и маслини, за следобяд праскова + вафла. Така като ви чета трябва да се старая повече, нооо звярЪТ не иска да яде....


и моята е претенциозна, но я уведомих, че няма избор и ще обядва в стола. ако иска да яде, ако иска да гладува.
Виж целия пост
# 341
Това с гладуването е пробвано, до 7 дни държи кучето с куче Grinning
Виж целия пост
# 342
Това с гладуването е пробвано, до 7 дни държи кучето с куче Grinning

не я питам дали е яла, да се оправя Smiling Imp но моето е мършаво и злоядо и спокойно може да кара без храна Wink сутрин закусва, вечер вечеря. има 2 междинни закуски в чантата и купон за стола. повече не ме интересува Laughing
Виж целия пост
# 343
Моят проблем е , че вече е 2ра смяна, и се напасваме тази седмица
Правя закуска вкъщи както винаги, има кетъринг на обяд, какво и до колко яде не е ясно, знам само че ако е печена риба яде, ако е  супа или готвено с риба не яде.... десертите ги носи у дома, често.... та вероятно яде супа и хляб най - много
Миналата година слагах сандвич за голямото междучасие
Ноо сега , междучасието  е следобяд и едва ли сандвича ще издържи ( основно с колбас яде, не яде сирене, кашкавал , пастети и намазани други неща, яйца съвсем не става извън хладилника цял ден)
Оглеждам се за идеи, ще пека явно домашни соленки и сладки, кифли... купешките не стават за всеки ден Blush
Виж целия пост
# 344
Yangdze, пращала съм варено яйце, слагам го сутринта в 7ч. а обядът е към 13.30 някъде, нищо му няма. Обаче ползваме непременно термо чанта, та е изолирана храната от вншните Т. Говоря ти от 5 годишен опит с кутията с храна, тази ни е 6 година.
Жоржи, как ме разсмя...  Joy

Уфф... ако у-щето забрани да си носи храна детето ми, направо го сменям (у-щето де, не детето). При нас обаче е демократично положението - кой както пожелае.
И хайде да си изтипосам днешната първа кутия (така и така ще поствам), макар да е много пусто в темата.


клик за голяма снимка
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия