Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли практически смисъл от изолация на тавана?

  • 2 650
  • 10
Здравейте, от известно време се чудя дали има практически значими ползи от изолация на тавана.
Става дума за панелка среден етаж. Казвам практически, защото на теория се предполога, че с изолация топлината няма да бяга през тавана(тъй като топлия въздух е високо) и да топлите комшиите отгоре.
Имам предвид изолация с вата(каменна, стъклена), а не просто гипсокартон с лунички. Някой има ли наблудения върху изолациите на таваните в такъв тип жилища, където и отгоре се живее, а не е таван или последен етаж? Чувства ли се осезаемо разлика в температурата след като се "запуши" тавана? Намаля ли се шумът? Ако се изолира таванът, това предпоставка ли е за повишаване на влажността в помещението? Или е някакъв вид необосновано "презастраховане" и хвърляне на доста пари, чиито ефект от енергийна ефективност е пренебрежимо малък?
Забелязвам, че на различни места пишат, че изолация отвътрешната(северна, южна, вътрешна, външна, таван, около прозорци) страна на жилището се прави едва ли не по изключение.
А и като че ли този тип изолация на таван, при наличие на живеещи отгоре хора, е по-рядко срещано, в сравнение с вътрешните изолации на страничните стени, а защо?
Какво ви е наблюдението и мнението?
Виж целия пост
# 1
При положение, че отгоре е жилищен етаж, разликите със и без изолация ще са пренебрежимо малки. Ако много държиш обаче, едни 4-5 см стиропор (EPS) ще бъдат предостатъчни. Не вата.
Загубите през тавана не са чак толкова големи, колкото е през външна ограждаща конструкция. Освен това те също ви топлят, предполагам.
Като шумоизолация ефектът няма да е толкова голям обаче. Ако трябва да се изолира звук от плачещо бебе или лаещо куче например, тоест шум, пренасян по въздуха - бива. Обаче звук от тропащи обувки, местене на мебели, пробиване и подобни се пренася по конструкцията - под/таван-стени - и стиропорът няма да го спре.
Наистина топлоизолацията се слага отвън, защото от гледна точка на енергийна ефективност е по-целесъобразно да спреш студа отвън, вместо да го пуснеш в стената и отвътре да се опитваш да го ограничиш. По тавана ти обаче разликите в температурата у вас и в съседите ти отгоре са по-малки, ако изобщо ги има.
Като заключение - това е излишно начинание и не си струва инвестицията.
Виж целия пост
# 2
Топлопреносът (загубата на топлина) зависи от температурната разлика. Ако съседите над теб се топлят колкото теб нищо няма да спечелиш от изолация на тавана. Ако съседите ти отгоре са бедни пенсионери, живеещи на 15 градуса, ще спечелиш нещо. Всъщност най-голямата ти печалба от изолация на тавана ще бъде, ако има балкон и таванската ти плоча преминава в балкон. Тогава наистина много топлина заминава в атмосферата през балкона. Затова в новите сгради балконите се изолират.

Накратко - ако съседите над теб се отопляват, а и ако са разбрани, по-добре е изолация на балконите. Ако не мелите с тях и ако има балкон и не се топлят - ще имаш полза да изолираш тавана. Ако няма балкон и съседите се топлят - изобщо няма смисъл.
Виж целия пост
# 3
Аз пък мисля, че има смисъл. Вярно, че ние сме в къща, т.е тухла, но имаме навсякъде изолация - каменна или минерална вата под гипсокартона. Ами сутрин като станем, в къщи е топло, независимо, че камината е изгаснала преди часове. Има и доста голяма звукоизолация, но това зависи също и доколко качествена е дограмата. Вярно, че нямам кой да ми тропа отгоре, но вече изобщо не чуваме вкъщи надутите чалги от близката циганска махала, нито пък съседите чуват когато мъжът ми надува музиката.
Виж целия пост
# 4
И според теб нечуването на чалгите е от изолацията на тавана? newsm78
Виж целия пост
# 5
И според теб нечуването на чалгите е от изолацията на тавана? newsm78
Не, от цялостната изолация.
Виж целия пост
# 6
Ние имаме изолация на таваните - 10см вата и на външните стени имаме пак толкова. Среден етаж сме.
Доколко е ефективно не мога да кажа. Ремонт правихме преди да заживеем в жилището. Фактите са, че първите три зими изкарахме с общо 2 тона пелети за 88 кв.м. Миналата зима, която беше доста студена и дълга при нас, изгорихме малко под половин тон пелети, но вече имахме и външна изолация на всички етажи.
Виж целия пост
# 7
За топлоизолация, ако отгоре се топлят - няма смисъл.
За шумоизолация, ако само тавана се изолира - няма смисъл.
Виж целия пост
# 8
За шумоизолация има смисъл и само на тавана - изолация от ударен шум. За съжаление обаче тя се прави на пода на съседите отгоре Twisted Evil
Виж целия пост
# 9
ние в нашия панелен ап-т изолирахме отвън стените, от към терасата, и от вътре тавана. Коренна разлика в температурата и комфорта.
Ако ще си изолираш стаята:

1. от вън от терасата - иначе ще почне да хваща мухъл.
2. задължително и тавана. Сега комшиите може да се топлят, но след 3 години да им се случи нещо или да се изнесат. И тогава - нов ремонт ли ще правиш?

За шума не мога да кажа на 100% - защото нашите крещяха и пускаха ТВ в 4 часа, но след като ремонтирахме се изнесоха. Та шумът не мога да преценя, но вярвам, че има полза.
Виж целия пост
# 10
Ами под нас никой не живее. Над нас е баба, сама живее, съмнява ме да се топли много. Без пускане на нещо е 19 градуса, а месечните ни сметки са не повече от 90 лв./месец за топлене на ток. Разбира се без изолации на таван или под.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия