Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Църковен развод

  • 7 962
  • 49
Здравейте,не съм много сигурна дали точно тук трябва да питам, но ме интересува как стоят нещата с църковния развод. Бракът ми е разтрогнат още преди 4 г , но чак сега се замислям , че нямам църковен развод. Знам , че се пуска молба до съответната епархия( в моя случай Пловдивската) с копие от решението от съда  и удост за скучен църковен брак, но дали е възможно това да стане на имейл и към кой точно трябва да пиша, защото честно казано нищо не разбирам от контактите които да садени на сайта на епархията....👀👀👀някой да сподели ако е правил цялата тази ... разправия... 😫😫😫 благодаря
Виж целия пост
# 1
Църковният брак няма никаква тежест, той е за пред хората. Не е наложително да има и църковен развод.
Виж целия пост
# 2
Църковеният брак има тежест за вярващите. Ако не сте вярваща изобщо не си правете труда. Ако обаче сте, разходете се до съответната черква, в която сте се венчали и попитайте.
Виж целия пост
# 3
Гугъл + църковен равод = http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=questions.xml

3. Как се получава църковен развод?
Отговор: Подавате молба в съответната митрополия, към която принадлежи енорията/храмът, където сте се венчал(а). Към молбата се прилага копие от съдебното решение за разтрогване на гражданския брак. Предоставя се и Свидетелството за св. тайнство Брак, за да бъде то анулирано след разтрогването на църковния брак.
Виж целия пост
# 4
Спокойно можете да сключите втори, трети, и дори четвърти подред църковен брак, без да разтрогвате предишните. Просто гледайте да не са в една и съща църква. Нито има единен регистър на сключените църковни бракове, нито те изобщо значат нещо. Дерзайте смело.
Виж целия пост
# 5
Ако и харесва да я гледат с принцесина рокля и издържа финансово на партита  Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Хмм нали не можеше да се разтрогва църковен брак или и там въведоха мода.
Виж целия пост
# 7
Щом се плаща - всичко може. Така работи църквата.
Виж целия пост
# 8
На колко години съм станала.. И за първи път чувам, че и такова нещо има.. Извинявай за любопитството, но защо държиш на това? От религиозни съображения ли?
Виж целия пост
# 9
А защо да няма? Църквата трябва да се осъвременява, а не да тъне в средновековието.
Виж целия пост
# 10
Ами тя отдавна е осъвременена,лека му пръст ама на такова чудо се возеше докато беше жив, сигурно с помощи го е купил.

Скрит текст:
Виж целия пост
# 11
Не виждам смисъл да се разтрогва нещо, което не е легитимно. В България единствено гражданският брак ти дава статут на омъжена/женен, а църковният се прави за шоу. Има държави, в които избираш дали да сключиш граждански или църковен, защото и свидетелството от църквата има същата тежест като това от общината. Честно казано да имаш два брака с един и същ човек ми звучи като невероятна глупост, имаш един брак и точка, дали ще го сключиш пред църковните власти или пред общината, е въпрос на законодателство, но щом в България се признава само гражданският, няма никакъв смисъл да разтрогваш църковния, защото не е брак по смисъла на закона, а някакво представление.
Виж целия пост
# 12
А защо да няма? Църквата трябва да се осъвременява, а не да тъне в средновековието.

Църк. разводи е имало и през Средновековието, но за царете. Не е ново, разширили са периметъра, поради липса на царе.
Виж целия пост
# 13
Хмм нали не можеше да се разтрогва църковен брак или и там въведоха мода.
Католическата църква не разтрогва църковни бракове. Само папата може да разведе някого и разведените май биват отлъчени от църквата и в наши дни.
Православната може и да разтрогва, но те нямат и регистър, та това упражнение ми се  струва безсмислено.
Виж целия пост
# 14
Когато двама пожелаят да сключат църковен брак, от църквата задължително изискват преди това да има сключен граждански брак. И тогава, като видят документа, предприемат процедурата. Така трябва да е и с църковния развод-той трябва да е предшестван от граждански.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия