Имало едно време… едно малко момче, което си имало мечта. Голяма мечта! Толкова голяма, че въпреки спънките то я преследвало упорито. А желанието да стане акробат било толкова огромно, че на 6 години започнало да тренира акробатика, въпреки мнението на треньора, че му липсват нужните качества.

В началното училище децата трябвало да напишат какви са мечтите им. Малкият Енчо написал: ”Искам да стана акробат”.

И станал…

На 14 години вече е майстор на спорта по акробатика.

На 15 години е член на националния мъжки отбор по акробатика.

На 16 години открива магията на цирка, постъпвайки в легендарната трупа „Романови“. Там усвоява „цирковия занаят“ като акробат и жокей. В продължение на 7 години обикаля с турнета цяла Европа.

На 23 години започва да работи върху създаването на свой собствен номер – силова еквилибристика. Усъвършенства го и печели куп международни отличия. Следват поредица от престижни участия, които му носят международно признание и много награди.

Но в душата на успелия вече мъж Енчо Керязов още живее онова малко момче, което упорито гони своята голяма мечта. Затова учредява фондация на свое име, воден от дълбокото си лично убеждение, че успелият човек трябва да върне на обществото онова, което е получил. Затова и основната мисия на Фондацията е да насърчава и стимулира млади таланти в развитието на техния потенциал. Защото всяко дете си има своята голяма мечта. И заслужава някой да му помогне да разпери криле и да разкрие пред света своята дарба.Дейността на Фондация „Енчо Керязов“ има за цел:

•   Да открива и подпомага талантливи деца и младежи в усилията и стремежа им да развиват своите заложби и потенциал в сферата на културата и спорта, науката и технологиите, здравословният начин на живот и екологията;
•   Да стимулира както материално, така и морално творческите търсения на млади дарования с успешни изяви и челни награди от конкурси, фестивали, олимпиади и състезания в избраните от тях области.

От 2011 г. „Фондация Енчо Керязов“ организира Годишни церемонии по награждаване на талантливи деца и младежи. Годишните награди на Фондация „Енчо Керязов” обхващат следните категории:

•   образование
•   изкуство
•   спорт


Годишните награди имат строг регламент, по който се осъществява процедурата по кандидатстване, номиниране и избор от специално сформирана за това Комисия, в състава на която влизат изявени общественици и капацитети в трите състезателни категории. До номинации се допускат девет деца – по три в категория, от които се излъчва по един победител.


Наградените таланти за 2016 година на Шестите награди на Фондация „Енчо Керязов“ са:

В категория “Образование”:
Лауреат:
Александър Тонев Кръстев – 10-и клас, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна
Подгласници:
Кьонг Виет До от Софийска математическа гимназия:
Атанас Боянов Динев от Природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков“ – Бургас:

В категория “Изкуство”:
Лауреат:
Виктор Цветанов Владков, пианист – 7-и клас в ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък
Подгласници:
Валерия Александрова Василенко, пианистка, – НМУ „Любомир Пипков“, София
Здравка Димитрова Василева, тромпетистка – НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора

В категория “Спорт”:
Лауреат:
Божидар Лъчезаров Темелков, самбо – Спортно училище „Димитър Рохов“ – Сливен
Подгласници:
Момчил Златков Петков, шахмат – ОУ „Христо Ботев“ – Добрич
Иван Гришев Атансов, бокс – СУ „Юрий Гагарин“ – Бургас

Деца в неравностойно положение:
Панайот Стефанов Димитров, световен шампион по борба за кадети с увреден слух – СУ „Г. С. Раковски“ – Добрич
Християн Николаев Стоянов, световен и европейски шампион за младежи на 800 и 1500 м гладко бягане – Национална Априловска гимназия – Габрово


Наградите се раздават от звездни личности в национален мащаб – успели спортисти и известни интелектуалци.

Носителите на Годишната награда в съответните категории се обявяват на тържествена церемония – спектакъл „Нощ на звездите”. По традиция награждаването се съпътства от концертна част с участието на звезди на световния шоубизнес в чест на наградените деца, техните ръководители и родители.


Седмата поред „Нощ на звездите“, на която ще се връчат наградите за 2017 година на талантливи български деца, ще се проведе на 17.03.2018 г. в зала „Арена Армеец“ гр. София. В спектакъла ще вземат участие артисти от 11 държави:

– 5 рекорда на Гинес
– 6 приза от Монте Карло
– 20 екстремни каскади
– комик от Бродуей
– живо торпедо
– човек паяк
– смъртоносен арбалет и много други изненади!


Една нощ, в която звездите ще се доближат до младите таланти на България и ще ги посипят с вълшебния прах на своите собствени сбъднати мечти! Или както споделя самият Енчо Керязов: „Надявам се срещата на децата с тези световни величия да ги мотивира да продължат напред и да не се отказват да преследват мечтите си. Вярвам, че когато знаеш какво точно искаш и го правиш по най-добрия начин, няма как да не се получи".

Facebook страница на Фондация "Енчо Керязов"
Официален сайт на Фондация "Енчо Керязов"
Купете билети за тазгодишния спектакъл "НОЩ НА ЗВЕЗДИТЕ" ТУК


Tози материал поставя началото на едно обещаващо партньорство между BG-Mamma и Фондация "Енчо Керязов". Ще обединим усилията си за популяризирането на успехите на талантливите деца на България и ще работим заедно, за да могат тези светли примери да се превърнат в национална гордост!